Melyik edzésforma égeti legjobban a zsírt? Utánajártunk a pontos részleteknek
Aerob, kardió vagy intervall? Melyik a leghatásosabb zsírégető edzés?

GettyImages-1190130093
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy ha a fogyás a cél, elsősorban kevesebb kalória bevitele szükséges, mint amennyire a szervezetnek a létfenntartáshoz szüksége van. Ilyenkor a test a tartalékokhoz nyúl, de nem mindegy, hogy mit bont le. Az edzés során a szervezet csak később nyúl a zsírraktárakhoz, miután a szénhidrátokból származó, izmokban levő glikogénraktárak már kimerültek, így olyan edzésformát érdemes választani, amivel maximalizálható a zsírégetés, és minimalizálható az izomveszteség.

Az elégetett kalóriamennyiséget például nagyon meg tudja dobni az, ha támogatod az izmok munkáját, hiszen a nagyobb izomtömeg gyorsabb anyagcserét és kalóriaégetést tesz lehetővé, nagy szerepet játszva a zsírégetésben és a későbbi visszahízás megelőzésében is. 

Aerob, kardió vagy intervalledzés?

A legjobb zsírégető tehát az, ha az edzések során az izomtömeget is növeled, vagy legalábbis támogatod az izmok munkáját. Ehhez a megfelelő, fehérjében gazdag táplálkozás is szükséges.

GettyImages-482818480

Ha a fogyás mellett az izomtömeg megőrzése vagy szinten tartása a cél

Az aerob és a kardioedzés bár ugyanabba az edzéstípusba tartozik, szükséges köztük különbséget tenni. Az aerob egy mérsékelt intenzitású, monoton, egyenletesen és viszonylag huzamosabb ideig, szünetek nélkül végzett mozgás. A legismertebb aerob mozgásformák közé tartozik a futás, a gyors kocogás, a biciklizés, úszás. Az aerob edzés különlegessége, hogy a zsíranyagcsere élénkítésére képes, sőt ráveszi a szervezetet, hogy az minél előbb felhasználja a tartalékokat, ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő étkezés is. 

Az aerob edzés ideális időtartalma 40-60 perc. Elsőként a szénhidrátraktárak adják az energiát a mozgáshoz, majd nagyjából 30-40 perc után nyúl a zsírsejtekhez a szervezet. Az a jó, ha a pulzusszám nem megy egy bizonyos tartomány fölé, így a szervezet a nehezebben elérhető zsírraktárakat tudja mozgósítani. Ha hosszasan magas pulzusszámmal dolgoznál, azaz erőteljes, kemény, intenzív napi edzéseket végeznél, a szervezet, hogy gyorsan energiához jusson, nem a zsírsejtekből, hanem az izomsejtekből fogja adni az energiát, ami izomveszteséggel jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a gyors kalóriaégetés, és nem az izomtömeg növelése a cél

A kardiózás közepes intenzitású mozgásforma, ami a szív teljesítményét is növeli. A kardióedzés elég hosszú ideig fenntartható ahhoz, hogy a szervezetnek legyen ideje a zsírraktárakhoz nyúlni. Ez a mozgásforma akkor jó, ha a célod a lehető legtöbb kalória elégetése rövid idő alatt, vagy az állóképességed növelése. Amennyiben edzés előtt szénhidrátot fogyasztasz, fő energiaforrásként ehhez nyúl majd könnyebben a szervezet. Ha a fogyás a cél, akkor természetesen szénhidrát nélkül kezdd az edzést, de ebben az esetben az izmokban levő glikogénraktárakhoz fog nyúlni elsősorban a szervezet, és több izmot veszítesz.

GettyImages-528415055

Ha az intenzív zsírégetés és az izomtömeg megőrzése a cél

A magas intenzitású intervalledzések a legjobb zsírégetők a tudomány szerint, hatásuk abban rejlik, hogy a magas intenzitású szakaszokat pihenőszakaszok váltják, ennek eredményeként a zsírégetés pedig még ilyenkor, sőt edzés után is folytatódik, hatékonyan támogatva a szervezet zsírégető folyamatait. Mivel rövid ideig tartanak a gyakorlatok, az izombontástól sem kell tartani.

GettyImages-1167935192

A kardio- és az aerob gyakorlatok 30-50 perc alatt hoznak igazán látványos eredményt, az intervallummal már 10 perc is nagyon hatékony. Utóbbi amellett, hogy növeli a szervezet nyugalmi anyagcsere-sebességét, az oxigénfogyasztás mértéke is nagyobb lesz, mint a monoton aerob vagy kardió esetében, így a leglátványosabb eredmény eléréséhez ezt a mozgásformát válaszd.

A kardio- vagy erősítő edzés formálja szebben az alakot? 3 nő megmutatta

Sokan nem tudják, milyen mozgásformát válasszanak, melyek azok, amelyek a leghatékonyabban égetik a zsírt, és melyek azok, amelyek tónusos, izmos alakot varázsolnak. Három nő előtte-utána fotókon mutatta meg.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük