5 étel, ami függőséget, elhízást okoz, és 5 étel, ami nem: így hatnak az agyra az egyes ételtípusok
Bizonyos ételtípusok sokkal addiktívabbak, mint mások.

- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- Mikor van az aranylakodalom, és mi van előtte, utána? – A legfontosabb évfordulók nevei, amik már feledésbe merültek »
- Könnyű hidratáló arckrémek szomjas, vízhiányos bőrre: árakkal és lelőhelyekkel »
- Eva Longoria csodás narancssárga szettjein ámulunk: megjelenésével vidám színfoltja a cannes-i forgatagnak »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy vannak napok, amikor sokkal jobban kívánsz bizonyos ételeket és ízeket, amikor szívesen ennél pár szem csokit, vagy bűnöznél a tévé előtt egy zacskó chipsszel, de sehogy sem tudod lebeszélni magad arról, miért ne csináld.
Amerikai kutatók szerint az emberek 20%-a szenvedhet ilyen fajta ételfüggőségben anélkül, hogy tudna róla. Az ételfüggők vágyat éreznek bizonyos ételek vagy ízek után, és képtelenek leállni a fogyasztásukról. Nem képesek megfelelően kontrollálni az étvágyat, gyakran már a következő étkezésen jár az eszük, és akkor is késztetést éreznek arra, hogy bekapjanak valamit, ha már tele vannak. Ez a fajta addikció azt hozza magával, hogy bizonyos ételtípusokból sokkal gyakrabban és többet fogyasztanának, mint amire valójában a szervezetüknek szüksége lenne, ez pedig nemcsak a pluszkilók gyarapodását okozhatja, de szív- és érrendszeri betegségek kiindulópontja is lehet.
Mitől addiktív egy étel?
Akárcsak az alkoholfogyasztás és más addikciók esetében, a háttérben az agy jutalmazásért felelős rendszerének megváltozott működése áll. Evéskor a szervezet többek között boldogsághormont - dopamint - szabadít fel, ezt az agy élvezetként értékeli. Kialakulhat olyan állapot, amikor a normálisnál sokkal nagyobb elégedettséget és örömöt érez valaki étkezés után. A következő alkalommal így sokkal több dopaminra lesz szükség, hogy elérje az ember ugyanazt a hatást, azaz sokkal nagyobb mennyiségű étellel tud csak kompenzálni.

A magas kalóriatartalmú ételek kapcsolódnak leginkább a jutalmazó központhoz, így a leginkább függőséget okozó ételek erőteljesen sósak, cukrosak vagy zsírosak. A Michigani Egyetem kutatása is alátámasztotta ezt a feltételezést kísérletében. 518 személy étkezési szokását vizsgálták egy ételaddikciós skála alapján, amelyen 35, természetes és feldolgozott étel szerepelt. A résztvevőket arra kérték, hogy rangsorolják, mennyire nehéz ellenállniuk egy-egy adott ételnek. 1-essel az egyáltalán nem addiktív, 7-essel a rendkívül addiktív ételt kellett jelölniük. A kutatásból kiderült, hogy 7-10%-uknál teljes ételfüggőséget, 92%-uknál függőségi magatartást állapítottak meg bizonyos ételeknél. A magasabb zsírtartalmú és glikémiás indexű ételek sokkal nagyobb addikciót váltottak ki az emberekből, mint kalóriaszegényebb társaik. A kutatás során az eredmények alapján felállították a listát a rendkívül addiktív és nem addiktív ételekről.
Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!
Promóció
Leginkább függőséget okozó ételek:
1. pizza (4,01),
2. csokoládé (3,73),
3. chips (3,73),
4. sütemények (3,71),
5. fagylalt (3,68).
A 18-as listán helyet kapott a hasábburgonya, a cukros üdítők, a torta, a muffin, a bacon, a sült csirke, a gumicukor és a pattogatott kukorica is.

Legkevésbé függőséget okozó ételek:
1. uborka (1,53),
2. sárgarépa (1,60),
3. bab (1,63),
4. alma (1,66),
5. barna rizs (1,74).
A legkevésbé addiktív ételek listáján helyett kapott még többek között a lazac, az eper, a granola, a krékerek, a tojás és a csirkemell is.
Kilószámra eheted őket, mégsem fogsz tőlük hízni
Ami kalóriaszegény, azért lehet nagyon finom is. A következő gyümölcsöket bármikor bűntudat nélkül nassolhatod. Finomak, és még abban is segítenek, hogy lemenjen rólad az az utolsó pár fránya kiló.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- fogyókúra
- fogyasztó praktikák