Add le végleg túlsúlyodat!
A zsírolvasztó enzimdiétával
A magas enzimtartalmú táplálékok megsokszorozzák a zsírégetés hatékonyságát. Építsd rájuk diétádat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elfogyasztott táplálékok megfelelő gyorsaságú megemésztéséhez és lebontásához kitűnően működő anyagcserére van szükség, utóbbihoz pedig a megfelelő enzimekre, mely kémiai anyagok egész szervezeted működését összehangolják. 

Ha az élelmiszerek a sejtjeid számára tökéletesen felhasználható összetevőkké alakulnak, nem marad raktározásra váró mennyiség, a kalóriák pedig a szellemi és fizikai tevékenységeidhez szükséges energiává változnak.

Megszűnik a fáradékonyság, hiszen minden létfontosságú tápanyaggal elláttad szervezetedet, és nem jelentkezik a hiányállapotok miatt gyakran fellépő, túlzott éhségérzet sem. Válaszd az enzimekben bővelkedő étrendet, és természetes úton adhatod le akár teljes túlsúlyodat is.

Enzimraktár az étlapon

Az anyagcsere-szabályozó, emésztést serkentő enzimek egy részét szervezeted is képes előállítani. A testsúlycsökkentéshez azonban ennél nagyobb mennyiségre is szükséged lehet.

Egyes táplálékok szerencsére kiemelkedően gazdag enzimkészletet rejtenek. A gyümölcsök közül élenjáró forrás az ananász, mely a bromelin nevű enzim segítségével fokozza a táplálékok lebontását és a zsírégetést.

Emellett a citrusfélék is gazdagon tartalmaznak olyan emésztőenzimeket, melyek az élelmiszerek elfogyasztását követően azonnal megkezdik a zsírbontást. Hatásukat fokozza a bennük rejlő, zsírégető C-vitamin és a természetes gyümölcssavak ereje is.

Ha igazán látványos testsúlycsökkentést vársz az enzimektől, barátkozz meg a sokoldalú csírákkal. A búza, a lucerna, a retek és a hüvelyesek csírái sokkal koncentráltabb formában kínálják az enzimeket, mint az ételkészítéskor hagyományos módon felhasznált magok és zöldségek. A folyamat érthető, hiszen a csíra feladata a belőle fejlődő növény tápanyagokkal történő ellátása.

Táplálékok szövetsége a sikerért

Az enzimtartalmú táplálékok fogyasztása mellett más módon is növelheted a létfontosságú vegyületek mennyiségét szervezetedben. A nyomelemek katalizátorként indítják be az enzimtermelő folyamatokat, és a működésüket is szabályozzák, összehangolják. Ha olyan élelmiszerek szerepelnek diétádban, melyek bőségesen ellátnak ezekkel a tápanyagokkal, serkentheted a zsírégetéshez szükséges enzimek képződését. A leveles zöldségek, mint a spenót, a sóska és a salátafélék mangánnal és molibdénnel látnak el.

Az olajos magvakból nagyobb mennyiségű cinkhez jutsz, míg a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek kitűnő rézforrások. Ezen táplálékok nyomelemtartalma olyan enzimek működését serkenti, melyek az élelmiszerek szénhidrát- és zsírtartalmát gyorsan hasznosuló energiává alakítják.

Ahhoz, hogy megőrizd az enzimszabályozó nyomelemek hatását, étrended minél nagyobb részét képezzék nyers táplálékok, ezeknek az anyagoknak ugyanis nagy százalékát megsemmisíti a hőkezelés. Valódi enzimtermelő csodaszert nyerhetsz a gyümölcsök és zöldségek frissen facsart levéből is.

Hogyan kövesd a diétát?

  • Az enzimek hatását fokozhatod, ha étrendedből elhagyod a nehezen feldolgozható vörös húsokat, a telített zsírt tartalmazó élelmiszereket, valamint az anyagcsere-lassító cukrot és finomlisztet.
  • A csírákat megvásárolhatod a nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban, de magad is próbálkozhatsz a csíráztatással.
  • Ha kezdetben nehezebben emészted meg a nyers táplálékokat, párold őket rövid ideig. A főzést igénylő élelmiszerek főzővizét ne öntsd ki, teljes kiőrlésű liszttel habarva használd fel a főzelékekhez.
  • A leveles zöldségek mellett a búzafű leve is igen gazdag enzimforrás - már egy evőkanálnyi mennyiséggel is sokszorosára növelheted enzimkészletedet.

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: egy bögre narancslé, három evőkanál zabpehely, egy kávéskanál méz, 10 dkg ananász.
Tízórai: egy bögre zeller-sárgarépa saláta, egy marék lucernacsíra.
Ebéd: egy bögre paradicsomleves, 15 dkg grillezett hal, egy bögre zöldsaláta, egy evőkanál olívaolaj.
Uzsonna: egy bögre vegyes zöldséglé, öt szem dió.
Vacsora: egy bögre chilis bab, egy bögre grépfrútlé.

2. nap

Reggeli: két szelet rozskenyér, három evőkanál zöldségpástétom, egy bögre joghurtos uborkasaláta.
Tízórai: egy narancs, két evőkanál diákcsemege.
Ebéd: 10 dkg csirkemell, egy bögre barnarizs, egy bögre párolt paraj.
Uzsonna: egy bögre reszelt alma, egy marék búzacsíra.
Vacsora: egy bögre csicseriborsós köles, egy bögre paradicsomsaláta citromlével.

3. nap

Reggeli: egy bögre zabkása zsírszegény tejből, 10 dkg bogyósgyümölcs.
Tízórai: két mandarin, egy marék napraforgómag.
Ebéd: egy bögre főtt árpagyöngy, egy bögre nyers zöldsaláta, egy evőkanál kukoricacsíra-olaj.
Uzsonna: 10 dkg petrezselymes túró, fél kígyóuborka.
Vacsora: két közepes, héjában sült burgonya, egy bögre cékla-alma saláta, egy marék babcsíra.

4. nap

Reggeli: két teflonban sült tojásfehérje, egy szelet lenmagos kenyér, egy kaliforniai paprika.
Tízórai: egy grépfrút, egy müzliszelet.
Ebéd: 10 dkg pulykamell, három ananászkarika, egy bögre főtt hajdina, egy bögre cukormentes almalé.
Uzsonna: egy kivi, tíz szem mandula.
Vacsora: 15 dkg grillezett hal, egy bögre paradicsomsaláta, egy marék szójacsíra.

5. nap

Reggeli: egy bögre alma-narancs turmix két evőkanál zabkorpával, 10 dkg ananász, öt szem dió.
Tízórai: egy korpás kifli, egy bögre zöldséglé.
Ebéd: egy bögre joghurtos gyümölcsleves, egy bögre durumtészta, két evőkanál darált mák.
Uzsonna: 10 dkg ananász.
Vacsora: 10 dkg zöldfűszeres pulykamell, fél bögre barnarizs, egy bögre sárgarépa-cékla saláta.

Fontos!
A diétát hosszútávon követve növelheted az ételadagokat. Az adagok kiméréséhez használj két decis bögrét. A diétát várandós és szoptatós kismamák, tinédzserek, valamint daganatos és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd a diétát, kérd ki háziorvosod véleményét!

6. nap

Reggeli: egy kis doboz zsírszegény joghurt, három evőkanál natúr müzli, három aszalt szilva.
Tízórai: egy grépfrút, három zabkorpás keksz.
Ebéd: egy bögre brokkolileves, egy bögre Cézár-saláta, egy marék búzacsíra.
Uzsonna: egy bögre paradicsomlé, egy szezámmagos müzliszelet.
Vacsora: két közepes, héjában sült burgonya, egy bögre sóskaszósz.

7. nap

Reggeli: két szelet pirított rozskenyér, két szelet zsírszegény sajt, négy ananászkarika.
Tízórai: egy bögre narancslé, három evőkanál cukormentes kukoricapehely.
Ebéd: egy bögre zöldborsóleves tönkölyliszttel habarva, egy bögre gyümölcsrizs barnarizsből, 10 dkg bogyósgyümölccsel.
Uzsonna: 10 dkg zsírszegény túró, egy zöldpaprika.
Vacsora: 15 dkg tengeri hal, egy bögre zöldsaláta, egy marék lucernacsíra, egy szelet korpás kenyér.

Ezt is szeretjük