A túlsúlyos nőknek nagyobb esélye van a mellrákra: rémisztő spanyol kutatás
Íme, egy újabb ok, ami miatt tényleg nem halogathatod tovább a fogyást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt eddig is tudtuk, hogy az elhízás nem csupán esztétika kérdése, a normális érték fölötti testtömegindex egészségügyi problémákat is okozhat.

A Granadai Egyetem kutatói azonban nemrégiben olyan eredményekkel álltak elő, ami valóban rémisztő képet fest az elhízott nőkre vonatkozó kockázatokról.

 

Gyakrabban és fiatalabban kapnak rákot

A spanyol Nutrición Hospitalaria című lapban publikált tanulmány elkészítéséhez egy csapat orvos kutató, María José Aguilar Cordero professzor vezetésével összesen 524, mellrákkal diagnosztizált nő esetét vizsgálta meg, akik 2009 januárja és 2010 szeptembere között kerültek a San Cecilio egyetemi kórházba.

A kutatók felvették a nők adatait, és az egészségükre vonatkozó egyéb tényezőket is rögzítették, többek között azt is, hogy elhízottak voltak-e. Az eredmények vizsgálatakor nem vették figyelembe, hogy a mellrákban szenvedő nők családjában korábban előfordult-e ilyen jellegű megbetegedés.

Az orvosok arra az eredményre jutottak, hogy azok a nők, akik különösen nagy túlsúlytól szenvednek, nagyobb eséllyel, illetve fiatalabb korban kapnak mellrákot, mint normális testtömegindexű társaik.

A rizikófaktor tovább emelkedik azoknál a nőknél, akik fiatalon - még tízéves koruk előtt - kezdtek menstruálni. Náluk jellemzően még fiatalabb korban alakul ki a betegség.

Habár a genetika, illetve a családban korábban előfordult daganatos megbetegedés szintén nagyon fontos szerepet játszik a rákra való hajlam felmérésekor - a daganatos betegek csaknem 18%-ánál öröklött hajlammal magyarázható a kór jelentkezése -, a spanyol orvosok úgy vélik, a kísérlettel bizonyították, hogy az elhízás - különösen az extrém mértékű túlsúly - a legfontosabb tényező lehet a fiatalkori mellrák kialakulásában.

Ha jelentős túlsúllyal küzdesz, egészséged érdekében keresd fel a háziorvosodat, és kérj tőle segítséget a fogyáshoz. Ne feledkezz meg az önvizsgálatról sem, és látogass el rendszeresen rákszűrő vizsgálatokra is - akkor is, ha életkorod még nem teszi ezt indokolttá.

Ezt is szeretjük