Ezek a túlsúly leggyakoribb okai!
A családtól az életkorig
A plusz kilóktól csak úgy tudsz végleg megszabadulni, ha feltárod a hízás okát.

Dia

 	Gének 	Az utóbbi években komoly tudományos viták folytak arról, hogy örökölhető-e a túlsúly. Az orvosok ma úgy gondolják, hogy az elhízás oka az örökölt tulajdonságok és az életmód kombinációjában keresendő. Vagyis elképzelhető, hogy szüleidtől örökölted a hízékonyságot, de ez nem jelenti azt, hogy plusz kilókkal kellene leélned az életedet. 	Kapcsolódó cikk: 	A túlsúly 8 legkomolyabb oka »

Gének

Az utóbbi években komoly tudományos viták folytak arról, hogy örökölhető-e a túlsúly. Az orvosok ma úgy gondolják, hogy az elhízás oka az örökölt tulajdonságok és az életmód kombinációjában keresendő. Vagyis elképzelhető, hogy szüleidtől örökölted a hízékonyságot, de ez nem jelenti azt, hogy plusz kilókkal kellene leélned az életedet.

Kapcsolódó cikk:
A túlsúly 8 legkomolyabb oka »

Dia

 	Depresszió 	A depresszió több egyszerű rosszkedvnél, olyan súlyos betegség, mely orvosi segítég nélkül leküzdhetetlen. Mivel bezárkózottsággal, magányossággal és kedvtelenséggel jár együtt, mozgásszegény életmódhoz, az anyagcsere lelassulásához és így elhízáshoz vezethet. Az orvosok szerint ez azért különösen veszélyes, mert az elhízás méginkább elszigetelté tesz, ezért a depresszióban szenvedők könnyen ördögi körbe kerülhetnek.

Depresszió

A depresszió több egyszerű rosszkedvnél, olyan súlyos betegség, mely orvosi segítég nélkül leküzdhetetlen. Mivel bezárkózottsággal, magányossággal és kedvtelenséggel jár együtt, mozgásszegény életmódhoz, az anyagcsere lelassulásához és így elhízáshoz vezethet. Az orvosok szerint ez azért különösen veszélyes, mert az elhízás méginkább elszigetelté tesz, ezért a depresszióban szenvedők könnyen ördögi körbe kerülhetnek.

Dia

 	Emésztőszervi betegségek 	A bél- vagy gyomorbetegségek, a különböző emésztőszervi betegségek és emésztési panaszok nemcsak kellemetlen tüneteket, hasfájást, szélgörcsöt, hasmenést vagy székrekedést okozhatnak, de az elhízás kiváltó okai is lehetnek. 	Kapcsolódó cikk: 	Zsírpárnák, puffadás, fáradékonyság »

Emésztőszervi betegségek

A bél- vagy gyomorbetegségek, a különböző emésztőszervi betegségek és emésztési panaszok nemcsak kellemetlen tüneteket, hasfájást, szélgörcsöt, hasmenést vagy székrekedést okozhatnak, de az elhízás kiváltó okai is lehetnek.

Kapcsolódó cikk:
Zsírpárnák, puffadás, fáradékonyság »

Dia

 	Cukor 	Két kiskanállal a kávédba talán még nem is okozna problémát, de mennyi lehet a tejszínhabban? Na és a lekvárban? A kenyérről már nem is beszélve. Cukor szinte mindenben van, ezért, ha nem figyelsz oda a táplálkozásodra, könnyen lehet, hogy tudtod nélkül akkora mennyiségű cukrot eszel meg, mellyel a szervezeted már nem tud megbirkózni. 	Kapcsolódó cikk: 	Diabetikus diéta »

Cukor

Két kiskanállal a kávédba talán még nem is okozna problémát, de mennyi lehet a tejszínhabban? Na és a lekvárban? A kenyérről már nem is beszélve. Cukor szinte mindenben van, ezért, ha nem figyelsz oda a táplálkozásodra, könnyen lehet, hogy tudtod nélkül akkora mennyiségű cukrot eszel meg, mellyel a szervezeted már nem tud megbirkózni.

Kapcsolódó cikk:
Diabetikus diéta »

Dia

 	Túl keveset eszel 	Alig eszel, mégis hízol? Pedig még a reggelit is kihagyod, hiszen csak egy gyors kávéra van időd, és ebédkor is csak gyorsan bekapsz valamit? Ne csodálkozz, ha a tested pánikba esett, és raktározni kezdett. Ráadásul a bőséges, rostban gazdag reggeli nélkül az anyagcseréd motorja sem indul be, így a kihagyott étkezések is hízáshoz vezethetnek. 	Kapcsolódó videó: 	Ezért fontos a reggeli! »

Túl keveset eszel

Alig eszel, mégis hízol? Pedig még a reggelit is kihagyod, hiszen csak egy gyors kávéra van időd, és ebédkor is csak gyorsan bekapsz valamit? Ne csodálkozz, ha a tested pánikba esett, és raktározni kezdett. Ráadásul a bőséges, rostban gazdag reggeli nélkül az anyagcseréd motorja sem indul be, így a kihagyott étkezések is hízáshoz vezethetnek.

Kapcsolódó videó:
Ezért fontos a reggeli! »

Dia

 	Só 	A túlzott sófogyasztás következtében szervezetedbe kerülő nagy mennyiségű nátrium megköti a vizet, ami aztán gyorsan túlsúlyként jelentkezik majd a hasad vagy éppen a végtagjaid tájékán. 	Kapcsolódó cikk: 	Béltisztító, vízhajtó, emésztésjavító »

A túlzott fogyasztás következtében szervezetedbe kerülő nagy mennyiségű nátrium megköti a vizet, ami aztán gyorsan túlsúlyként jelentkezik majd a hasad vagy éppen a végtagjaid tájékán.

Kapcsolódó cikk:
Béltisztító, vízhajtó, emésztésjavító »

Dia

 	Hormonbetegségek 	Megfigyelések szerint az elhízásért csak az esetek elenyésző százalékában felelős valamilyen betegség, például pajzsmirigy-probléma, de, ha régóta reménytelenül küzdesz a kilók ellen, érdemes kivizsgáltatnod magadat, hogy kizárhasd a kóros elváltozások lehetőségét.

Hormonbetegségek

Megfigyelések szerint az elhízásért csak az esetek elenyésző százalékában felelős valamilyen betegség, például pajzsmirigy-probléma, de, ha régóta reménytelenül küzdesz a kilók ellen, érdemes kivizsgáltatnod magadat, hogy kizárhasd a kóros elváltozások lehetőségét.

Dia

 	Szeretethiány 	Sokan a magányosságot, a meg nem értettséget próbálják édes ízekkel ellensúlyozni. Egy fájdalmas szakítás vagy egy szeretett személy elvesztése után könnyű megoldásnak tűnhet a kalóriákhoz menekülni, ám a sütemények és jégkrémek majszolása hosszútávon nem jelent megoldást.

Szeretethiány

Sokan a magányosságot, a meg nem értettséget próbálják édes ízekkel ellensúlyozni. Egy fájdalmas szakítás vagy egy szeretett személy elvesztése után könnyű megoldásnak tűnhet a kalóriákhoz menekülni, ám a sütemények és jégkrémek majszolása hosszútávon nem jelent megoldást.

Dia

 	Finomított olaj 	Az elsősorban sütésre használt finomított olajból nem kell nagy mennyiséget magadhoz venned azért, hogy jelentkezzenek a zsírpárnák. Az oldószerekkel ellátott, magas hőmérsékleten, vegyszerekkel kezelt finomított olajok ugyanis meggátolják a zsírlebontást, a helyzet pedig csak rosszabbodik, ha az olajat többször is felhasználod. 	Kapcsolódó cikk: 	Hízol, pedig nem is eszel? »

Finomított olaj

Az elsősorban sütésre használt finomított olajból nem kell nagy mennyiséget magadhoz venned azért, hogy jelentkezzenek a zsírpárnák. Az oldószerekkel ellátott, magas hőmérsékleten, vegyszerekkel kezelt finomított olajok ugyanis meggátolják a zsírlebontást, a helyzet pedig csak rosszabbodik, ha az olajat többször is felhasználod.

Kapcsolódó cikk:
Hízol, pedig nem is eszel? »

Dia

 	Szociális és családi háttér 	Evési és életviteli szokásaidat szocializációd során sajátítod el, ezért cseppet sem mindegy, milyen családban nőttél fel, illetve milyen baráti körben mozogsz. Ha a kedvenc hétvégi programotok a túrázás, valószínűleg a súlyoddal sem lesz gondod, de, ha vasárnap délelőtt legszívesebben a tévé előtt pizzáztok, ne csodálkozz, ha hamar megjelenik az a bizonyos úszógumi.

Szociális és családi háttér

Evési és életviteli szokásaidat szocializációd során sajátítod el, ezért cseppet sem mindegy, milyen családban nőttél fel, illetve milyen baráti körben mozogsz. Ha a kedvenc hétvégi programotok a túrázás, valószínűleg a súlyoddal sem lesz gondod, de, ha vasárnap délelőtt legszívesebben a tévé előtt pizzáztok, ne csodálkozz, ha hamar megjelenik az a bizonyos úszógumi.

Dia

 	Vigaszevés 	Munkahelyi kudarc? Csalódás? Veszekedés? Semmi baj, hiszen a rosszkedvedet elütheted egy tábla csokoládéval. Vagy mégsem? A felszabaduló boldogsághormonok egy rövid ideig talán elviselhetőbbé teszik a hangulatodat, de a mérlegre állva újabb kudarccal szembesülsz majd. A problémákat nem söpörheted a végtelenségig a szőnyeg alá, előbb-utóbb szembe kell nézned a gondjaiddal.

Vigaszevés

Munkahelyi kudarc? Csalódás? Veszekedés? Semmi baj, hiszen a rosszkedvedet elütheted egy tábla csokoládéval. Vagy mégsem? A felszabaduló boldogsághormonok egy rövid ideig talán elviselhetőbbé teszik a hangulatodat, de a mérlegre állva újabb kudarccal szembesülsz majd. A problémákat nem söpörheted a végtelenségig a szőnyeg alá, előbb-utóbb szembe kell nézned a gondjaiddal.

Dia

 	Jutalomevés 	A jutalomevés a vigaszevés ellentéte, az eredményük azonban közel azonos: zsírpárnák a hasad, a csípőd és a feneked körül. A jutalomevés tulajdonképpen egy rossz szokás, melynek gyökere többnyire a gyerekkorban keresendő. Ha minden apró sikered után egy kis édességgel jutalmazod magad, hamar az elhízás meredek lejtőjén találhatod magad.

Jutalomevés

A jutalomevés a vigaszevés ellentéte, az eredményük azonban közel azonos: zsírpárnák a hasad, a csípőd és a feneked körül. A jutalomevés tulajdonképpen egy rossz szokás, melynek gyökere többnyire a gyerekkorban keresendő. Ha minden apró sikered után egy kis édességgel jutalmazod magad, hamar az elhízás meredek lejtőjén találhatod magad.

Dia

 	Életkor 	Az életkor előrehaladtával az anyagcsere lassul, ezzel arányosan pedig egyre hajlamosabb leszel a hízásra is. Nők esetében az emésztés renyhülése 25 éves kor után már érezhető, ezért, ha szeretnéd megőrizni a sziluettedet, már ekkor mindent meg kell tenned azért, hogy mozgásban tartsd az emésztőszerveidet.

Életkor

Az életkor előrehaladtával az anyagcsere lassul, ezzel arányosan pedig egyre hajlamosabb leszel a hízásra is. Nők esetében az emésztés renyhülése 25 éves kor után már érezhető, ezért, ha szeretnéd megőrizni a sziluettedet, már ekkor mindent meg kell tenned azért, hogy mozgásban tartsd az emésztőszerveidet.

Dia

 	Stressz 	Ha sok stressz ér, valószínűleg a táplálkozásod is rendszertelenné válik, anyagcseréd pedig felborul. Ráadásul, ha a szervezeted állandó veszélyben érzi magát, könnyen raktározó üzemmódba kapcsol, hogy vészhelyzet esetén elegendő tartaléka legyen.

Stressz

Ha sok stressz ér, valószínűleg a táplálkozásod is rendszertelenné válik, anyagcseréd pedig felborul. Ráadásul, ha a szervezeted állandó veszélyben érzi magát, könnyen raktározó üzemmódba kapcsol, hogy vészhelyzet esetén elegendő tartaléka legyen.

Ezt is szeretjük
Fotó: