A sikeres fogyókúra titka: ennyi időnek kell eltelnie két étkezés között
A napi háromszori étkezés nem feltétlenül szerencsés, ha szeretnél megszabadulni pár kilótól.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokakban még mindig él a tévhit, hogy a fogyókúra önsanyargatásról és koplalásról szól. Valójában a táplálék megvonásával éppen az ellenkező hatást éred el: ha a fogyás átmenetileg be is indul, hosszabb távon jelentősebb súlygyarapodásra készülhetsz.

A diéta lényege sokkal inkább az, hogy többször egyél kisebb adagokat - így ösztönözheted az anyagcserédet.

A gyors anyagcsere titka: háromóránként enni

Ha a diéta során koplalsz, leesik a vércukorszinted, lelassul az anyagcseréd, és a szervezeted tartalékoló üzemmódra kapcsol. Ilyenkor a test megpróbálja feltölteni a zsírraktárakat - felkészülve ezzel az ínségesebb időkre.

A gyors anyagcsere titka, hogy háromóránként vegyél magadhoz egy kevés ételt. Nem véletlenszerű nassolásról van szó, hanem tudatos táplálkozásról. Akár el is szakadhatsz az reggeli-ebéd-vacsora Bermuda-háromszögtől, és átállhatsz a napi ötszöri étkezésre.

Ne naponta kétszer-háromszor akard elmulasztani a farkasétvágyadat, hanem állítsd át szervezeted arra, hogy háromóránként várja az energia-utánpótlást. Így egy-egy alkalommal kevesebbet eszel, megkímélve emésztőrendszeredet a nagyobb munkáktól - nem áll be a kajakóma -, és a tested sem akarja feltölteni a zsírraktárait.

Mit eszel?

Részesítsd előnyben a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű pékárukat. Ezeket a szervezeted könnyen megemészti, nem nehezülsz el tőlük, így néhány óra múlva újra tudsz majd enni.

A vörös húsokat és az olajos, zsíros fogásokat, a félkész és a rostszegény táplálékokat inkább hanyagold.

Hogy eszel?

Ha gyorsan befalod az ételt, nemcsak elnehezülsz tőle, de jellemzően többet is veszel magadhoz, mint amennyire valóban szüksége van a szervezetednek. Ehelyett inkább élvezd az ízeket, rágd meg lassan, alaposan az ételt. Így a gyomrod is könnyebben dolgozik majd - és figyeld meg, hogy 20 perc elteltével jóllakottnak érzed magad. Ennyi idő alatt jelez ugyanis a gyomor az agynak, hogy megtelt - szinte függetlenül attól, hogy mennyi étet fogadott be.

Folyadék és mozgás

Természetesen a táplálkozás mellett figyelned kell a folyadékbevitelre is: igyál meg naponta 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvizet, gyógyteát, gyümölcslevet. Ez ugyanolyan fontos a gyors anyagcseréhez, mint az elegendő rostfogyasztás.

Végül pedig a rendszeres sport is legyen életed része. A mozgás nem csupán javítja az állóképességedet és formálja az alakodat, de a belső szerveket is átmozgatja - serkentve ezáltal az anyagcserét.

Háromórás diéta

A háromóránkénti táplálkozásra alapozta diétás módszerét Jorge Cruise fitneszszakember. Ez esetben a hangsúly nem azon van, hogy mit eszel, hanem azon, hogy mikor. A felkelést követően három órán belül el kell fogyasztanod a reggelit, a lefekvést megelőző három órában pedig már nem szabad enned. Ha többet szeretnél tudni a háromórás diétáról, kattints korábbi cikkünkre.

Te hányszor eszel egy nap?

Ezt is szeretjük