A legveszélyesebb fogyókúrás tévhitek
Mindenkinek megvan a maga fogyókúrás módszere, amelyre esküszik, de ha bármit elhiszel, komoly veszélybe sodorhatod magad.

Dia

 	Ha sportolsz, azt eszel, amit akarsz 	A rendszeres testmozgást végzőknek valóban több energiára van szükségük, ám egy nagyobb szelet almáspite is annyi kalóriát tartalmaz, amit csak két óra kocogással tudnál elégetni. Ráadásul a változatos, kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend a sportolóknak is nélkülözhetetlen, ha meg akarják őrizni az egészségüket.

Ha sportolsz, azt eszel, amit akarsz

A rendszeres testmozgást végzőknek valóban több energiára van szükségük, ám egy nagyobb szelet almáspite is annyi kalóriát tartalmaz, amit csak két óra kocogással tudnál elégetni. Ráadásul a változatos, kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend a sportolóknak is nélkülözhetetlen, ha meg akarják őrizni az egészségüket.

Dia

	Ha kihagyod a reggelit, gyorsabban fogysz	Tény, hogy a fogyás alapja az alacsonyabb kalóriabevitel, de nem jó ötlet a reggelin spórolni. Az ébredés után magadhoz vett táplálék ugyanis az anyagcseréd motorjának beindítója, ráadásul ebédre is többet fogsz enni, ha egész délelőtt koplaltál. Egyél inkább egy rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó reggelit.	Kapcsolódó cikk:	Végleges fogyás a Bircher-Benner diétával »

Ha kihagyod a reggelit, gyorsabban fogysz

Tény, hogy a fogyás alapja az alacsonyabb kalóriabevitel, de nem jó ötlet a reggelin spórolni. Az ébredés után magadhoz vett táplálék ugyanis az anyagcseréd motorjának beindítója, ráadásul ebédre is többet fogsz enni, ha egész délelőtt koplaltál. Egyél inkább egy rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó reggelit.

Kapcsolódó cikk:

Végleges fogyás a Bircher-Benner diétával »

Dia

 	A szénhidrát az Ördögtől való 	Az egyszerű szénhidrátok, mint amilyen a liszt vagy a cukor, csak átmeneti telítettséget okoznak, de a teljes kiőrlésű péktermékek összetett szénhidrátjai sokáig biztosítják a jóllakottság érzését, és ellátják szervezetedet a szükséges energiával is. A szénhidrátoknak így kiérdemelt helyük van a fogyókúrás reggeliben is.

A szénhidrát az Ördögtől való

Az egyszerű szénhidrátok, mint amilyen a liszt vagy a cukor, csak átmeneti telítettséget okoznak, de a teljes kiőrlésű péktermékek összetett szénhidrátjai sokáig biztosítják a jóllakottság érzését, és ellátják szervezetedet a szükséges energiával is. A szénhidrátoknak így kiérdemelt helyük van a fogyókúrás reggeliben is.

Dia

 	A tejtermékek hizlalnak 	Az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek is gazdagok a szervezet számára nélkülözhetetlen kalciumban, ami nélkül a fogyás sem indul be. Ha szeretnél megszabadulni a plusz kilóktól, mindenképpen hagyj helyet étrendedben a tejnek és a sajtnak. 	Kapcsolódó cikk: 	A kalcium zsírégető hatásai »

A tejtermékek hizlalnak

Az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek is gazdagok a szervezet számára nélkülözhetetlen kalciumban, ami nélkül a fogyás sem indul be. Ha szeretnél megszabadulni a plusz kilóktól, mindenképpen hagyj helyet étrendedben a tejnek és a sajtnak.

Kapcsolódó cikk:
A kalcium zsírégető hatásai »

Dia

 	Az alkohol segíti az emésztést 	Ennek a tévhitnek épp az ellentéte igaz. Az alkohol ugyanis nem a zsírt, hanem a gyomorsavat hígítja fel, így az sokkal lassabban emészti meg az elfogyasztott ételt, ráadásul az alkohollal együtt egy jó adag plusz kalóriát is legurítasz.

Az alkohol segíti az emésztést

Ennek a tévhitnek épp az ellentéte igaz. Az alkohol ugyanis nem a zsírt, hanem a gyomorsavat hígítja fel, így az sokkal lassabban emészti meg az elfogyasztott ételt, ráadásul az alkohollal együtt egy jó adag plusz kalóriát is legurítasz.

Dia

 	A diabetikus csoki nem hizlal 	Bár cukrot valóban nem tartalmaznak, a diabetikus édességeknek gyakran sokkal magasabb a zsírtartalmuk, hogy finomabb legyen az ízük. Ezért a cukormentes édességeket is csak módjával fogyaszd.

A diabetikus csoki nem hizlal

Bár cukrot valóban nem tartalmaznak, a diabetikus édességeknek gyakran sokkal magasabb a zsírtartalmuk, hogy finomabb legyen az ízük. Ezért a cukormentes édességeket is csak módjával fogyaszd.

Dia

 	A dohányosok karcsúbbak 	Tény, hogy a cigaretta átmeneti időre csökkenti az étvágyat, így diéta idején könnyebben állsz ellen a nassolásnak, ha elfüstölsz néhány szálat, de ne feledkezz meg róla, milyen áron éred ezt el. Számtalan káros hatása mellett a cigaretta a szervezeted C-vitamin-szintjét is csökkenti, ami pedig elengedhetetlen a zsírok lebontásához. 	Kapcsolódó cikk: 	Így szedd a C-vitamint, ha fogyni akarsz »

A dohányosok karcsúbbak

Tény, hogy a cigaretta átmeneti időre csökkenti az étvágyat, így diéta idején könnyebben állsz ellen a nassolásnak, ha elfüstölsz néhány szálat, de ne feledkezz meg róla, milyen áron éred ezt el. Számtalan káros hatása mellett a cigaretta a szervezeted C-vitamin-szintjét is csökkenti, ami pedig elengedhetetlen a zsírok lebontásához.

Kapcsolódó cikk:
Így szedd a C-vitamint, ha fogyni akarsz »

Dia

 	Ha kevesebbet iszol, csökken a súlyod 	Ez a tévhit nemcsak nagyon veszélyes, de badarság is: ha kevesebbet iszol, nem a súlyodból veszítesz, hanem a vízkészletedből, így a leadott kilók napok alatt visszatérnek, ráadásul szervezetedet is megterheled. A diéta ideje alatt is igyál meg naponta legalább két liter ásványvizet vagy cukrozatlan gyümölcsteát.

Ha kevesebbet iszol, csökken a súlyod

Ez a tévhit nemcsak nagyon veszélyes, de badarság is: ha kevesebbet iszol, nem a súlyodból veszítesz, hanem a vízkészletedből, így a leadott kilók napok alatt visszatérnek, ráadásul szervezetedet is megterheled. A diéta ideje alatt is igyál meg naponta legalább két liter ásványvizet vagy cukrozatlan gyümölcsteát.

Dia

 	A gyümölcs édes, tehát hízlal 	Veszélyes és fölösleges dolog lenne kiiktatni a gyümölcsöket az étrendedből. Egyrészt, mert a gyümölcsökben található gyümölcscukor úgy ad lendületet és energiát, hogy közben nem emeli meg hirtelen a vércukorszintedet, másrészt, mert a gyümölcsök nélkülözhetetlen vitaminokkal látnak el, sőt, némelyek még a fogyást is beindítják. 	Kapcsolódó cikk: 	Zsírégető almakúra »

A gyümölcs édes, tehát hízlal

Veszélyes és fölösleges dolog lenne kiiktatni a gyümölcsöket az étrendedből. Egyrészt, mert a gyümölcsökben található gyümölcscukor úgy ad lendületet és energiát, hogy közben nem emeli meg hirtelen a vércukorszintedet, másrészt, mert a gyümölcsök nélkülözhetetlen vitaminokkal látnak el, sőt, némelyek még a fogyást is beindítják.

Kapcsolódó cikk:
Zsírégető almakúra »

Dia

 	A light termékeket nyugodtan eheted 	Az üdítők esetében valóban igaz, hogy a csökkentett cukortartalmú italoknak a kalóriatartalma is alacsonyabb, ám más termékek, például a joghurt esetében igen csekély a különbség, hiszen a finomság energiaértékét javarészt a benne található zsír adja, ezért a light finomságokat is csak mértékkel edd!

A light termékeket nyugodtan eheted

Az üdítők esetében valóban igaz, hogy a csökkentett cukortartalmú italoknak a kalóriatartalma is alacsonyabb, ám más termékek, például a joghurt esetében igen csekély a különbség, hiszen a finomság energiaértékét javarészt a benne található zsír adja, ezért a light finomságokat is csak mértékkel edd!

Ezt is szeretjük
Fotó: