A legjobb haslapító ételek

Így szállj szembe a puffadással!

Ha reggelente alig bírod begombolni a nadrágodat, vesd be a puffadásgátló, emésztésjavító ételeket.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az ételeidet leginkább az alapján választod meg, hogy milyen gyorsan és mennyi morzsával lehet őket elfogyasztani a számítógép előtt, ne csodálkozz, ha nem tudod begombolni a nadrágodat.

A puffadás talán az egyik legkellemetlenebb emésztési zavarral járó probléma, hiszen nemcsak kellemetlen érzést okoz, a külső szemlélők számára is egyértelmű jelei vannak.

Megszüntetni csak életmódváltással és helyes táplálkozással lehet. Az alábbi ételek segíthetnek abban, hogy visszaállítsd a bélflórád egyensúlyát, és elejét vedd a domborodó pocakot okozó gázok keletkezésének.

Articsóka

Az egyik legrégebbről ismert gyógynövény emésztésre gyakorolt kedvező hatását már a görögök és rómaiak is ismerték és használták. Az articsókáról azóta klinikai kísérletek is bebizonyították, hogy gyógyítja a krónikus emésztési problémákat és a gyomorpanaszokat, tisztítja a beleket, emellett a máj működésére is kedvezően hat, ezáltal pedig elősegíti a méregtelenítő folyamatok működését.

Az articsóka a gyomor- és bélfertőzések megszüntetésével a puffadásnak is véget vet, ami pedig centikben mérhető karcsúsodást jelenthet.

Az articsókában található anyagok az epe áramlását és zsírlebontó képességét is erősítik, ez pedig jó hatással van a bélmozgásra is.

Minden idők 15 legjobb béltisztító tápláléka

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az articsóka a magas rost- és alacsony zsírtartalmú diéta izgalmas hozzávalója lehet. Fogyaszthatod sütve vagy salátaként, de a friss vagy szárított leveleiből készített tea is kifejti jótékony hatását az emésztésre és a zsíranyagcserére.

Probiotikus joghurtok

Van igazság azokban a reklámokban, amelyek a helytelen táplálkozásból és mozgásszegény életmódból származó emésztési panaszokra és puffadásra az élőflórás joghurtokat kínálják megoldásul. A probiotikus joghurtokban található baktériumok ugyanis képesek visszaállítani a bélflóra egyensúlyát, ezzel normalizálva az emésztést.

Ha a bélcsatorna ismét képes lesz lebontani a tápanyagokat, nem keletkeznek gázok az ott megrekedt, erjedő salakanyagokból, így pedig a puffadást is elfelejtheted. Ha gabonaféléket, esetleg friss vagy aszalt gyümölcsöket keversz a joghurtodba, azzal a megfelelő emésztéshez szükséges rostok egy részéhez is hozzájutsz.

Haslapító edzés

A bélnyugtató, salaktalanító táplálékok mellett a mozgás is elengedhetetlen, ha véget akarsz vetni a puffadásnak. Az alábbi gyakorlatok a hasfaladat erősítik, így az nemcsak lapos, de izmos és feszes is lesz.

A krémes finomságból nyugodtan fogyaszthatsz akár naponta több pohárral is, de vásárlás előtt böngészd át a csomagolást: ne a tartósítószerekkel és más ízfokozókkal dúsított termékeket válaszd, az ezekben található adalékanyagok ugyanis lelassítják az emésztésedet. Ha van a közeledben piac, érdemes ott is szétnézni, és ha van rá lehetőséged, fogyassz mindig frisset a krémes, haslapító finomságból.

Gyömbér

Az Ázsiában már közel 3000 éve termesztett gyógynövény az utóbbi években is itthon is népszerű lett, és ma már nemcsak az egzotikus élelmiszereket áruló boltokban, de a nagyobb bevásárlóközpontokban vagy a piacokon is hozzájuthatsz.

Az ókorban a gyömbért emésztési nehézségekre, a méreganyagok kiválasztására és a puffadás megszüntetésére javasolták. A népi gyógyászat menstruációs görcsök és az azzal járó puffadás, de vízvisszatartási problémák és túlzott gázképződés esetén is ajánlja.

A gyömbér akkor is segíthet, ha gyomorpanaszaidat a stressz váltja ki. Az ilyen jellegű kellemetlenséget gyakran kíséri puffadás, ám a gyömbér - amely az ősi ázsiai hiedelem szerint nemcsak a test, de a lélek gyógyszere is - az idegeket is képes megnyugtatni.

A gyömbért fűszerként számtalan ételhez felhasználhatod, de frissen is elrágcsálhatsz belőle egy-egy karikát. Az emésztést elősegítő illóolajok miatt a gyömbérnek nagyon intenzív, kissé csípős íze van, amit sokan kedvelnek, de ha te túl erősnek találod, kapszula vagy tea formájában is fogyaszthatod.

Cikkünk megírásában Dr. Jörg Grünwald és Cristoph Jänicke Zöldpatika című könyve segített, amely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük