A 4 leghatékonyabb tavaszi zöldség

Természetes fogyasztószerek

Végre itt a tavasz, vele pedig az egészséges, ropogós zsírégetők ideje.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavaszt nemcsak azért szeretjük, mert süt a nap és végre lehet szoknyát hordani, hanem azért is, mert megérkeznek a piacokra a legelső rostban és vitaminban gazdag, ropogós zöldségek is.

Akár egy méregtelenítő kúrába kezdenél, akár a zsírégető diétádat tennéd hatékonyabbá és változatosabbá, érdemes körbejárni a standokat a friss, illatos növények után kutatva.

Popeye kedvence - a spenót

A spenót csodás, sötétzöld színű levelei tele vannak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a benne található szaponinok miatt pedig jó hatással van az emésztésre is.

Rosttartalma magas, kalóriatartalma viszont alacsony. Eheted főzelékként, levesként, de a salátának is különleges karaktert ad, párolva pedig ideális köret lehet könnyű fehér húsok, például tengeri halak mellé.

Bárhogy is használod fel, ne hagyd el mellőle a fokhagymát - remekül kiegészíti a spenót ízét, ráadásul a zsírégetést is tovább fokozhatod vele.

Édesség helyett - a zöldborsó

A cukorborsóként is ismert apró golyók az egyik legrégebbről ismert kultúrnövény termései.

A formás, roppanós borsónak már a színe is mosolyt csal az arcodra, hiszen az üde zöld árnyalat minden időben a napsugaras tavaszt juttatja eszébe.

15 ínycsiklandó, karcsúsító nassolnivaló

Nézegess képeket!

Elolvasom

A borsó gazdag B1-, B2- és C-vitaminban, ezek a vitaminok pedig fontos szerepet játszanak az anyagcserében. Rendszeresen fogyasztva segíti a méregtelenítést és a zsírégetést, kellemes, édes ízének köszönhetően pedig az édesség utáni vágyadat is csillapíthatod vele.

Fogyaszthatod levesként, főzeléknek vagy párolva, de dúsíthatod vele a köreteket, például a rizst, de akár a krumplipürét is. A leghatékonyabban azonban nyersen elrágcsálva fejti ki a hatását, így igazi zsírbontó, vitamindús nass lehet.

Nem csipog - az articsóka

Az itthon méltatlanul hanyagolt articsóka nem hiányozhat a francia vagy az olasz konyhából.

Akkor is érdemes kipróbálnod, ha egyébként nem szereted a zöldségeket, mert az articsókának a többi zöldfélétől eltérően kifejezetten erős, karakteres íze van, emiatt nem is kell fűszerezni, elég, ha citromlével meglocsolod.

Leveleit a népi gyógyászat, de a gyógyszergyártás is felhasználja, hiszen segíti a máj és az epe működését, tehát a méregtelenítő folyamatokat is, de csökkenti a koleszterinszintet és elősegíti az emésztést.

Így segíthetnek a rostok

Kíváncsi vagy, hogyan segítik a friss zöldségek az emésztést, az anyagcserét és ez által a fogyást is? Nézd meg videónkat!

Bár Rejtő Jenő regényhőse szerint úriember nem eszik articsókát vajas morzsában, ha egy vitamindús, zsírégető és ízletes tavaszi zöldséget keresel, ne hagyd ki az ehető virágot a listádról. Fogyaszd levesnek, salátának vagy előételként fűszeres mártással.

Salaktalaníts!
A természetes módszerekben hiszel? Akkor próbáld ki a salaktalanító gyógynövényeket is!

Krúdy nem szerette - a hónapos retek

Bár az ínyenc Krúdy szerint a tavasz legelső zöldségét egész egyszerűen ki kell dobni, a primőr vitaminbombát szerencsére sokan keresik a piacokon.

A roppanós, pikáns ízű retket nyersen érdemes fogyasztanod, remek ízt ad a salátáknak, de egy rostkenyérből készült szendvicsben is ott van a helye. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, átmossa a bélcsatornákat, káliumtartalma miatt pedig vízhajtóként is használhatod.

Energiatartalma alacsony, viszont gazdag a zsírégetéshez nélkülözhetetlen C-vitaminban. Erős illóolajtartalma miatt azonban soha ne fogyaszd éhgyomorra, és ha érzékeny a gyomrod, inkább naponta csak egy-két szeletet egyél belőle.

OLVASD EL EZT IS!

paszternak
  • méregtelenítés
  • fogyasztó praktikák

Béltisztító, vízhajtó, fogyasztó csodaétel

Ezt is szeretjük