A 3 legfinomabb zsírfaló szezongyümölcs
Lédús fogyasztószerek
Az idénygyümölcsök ellátnak vitaminokkal, beindítják a zsírégetést, ráadásul nagyon finomak is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár közeledtével már egyre több napérlelte, lédús, szomjoltó gyümölcs tűnik fel a piacokon és boltok pultjain.

Az alábbi zamatos, savanykásan édes idénygyümölcsök nemcsak hűsítő finomságként szolgálnak a napsütéses időben, de még a bikiniszezonra is felkészítenek, hiszen mindannyian közismert zsírégetők.

Feketeribizli

A feketeribizli május végén, június elején kezd teremni, és a nyár közepéig érik. A lédús kis bogyók rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ami elősegíti tested zsíranyagcseréjét. A feketeribizli emellett mangánban és magnéziumban is gazdag, ezek az ásványi anyagok pedig szintén zsírégető hatásukról ismeretesek.

A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza a feketeribizlit gyulladáscsökkentőként, vagyis az apró kis golyók az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseiből eredő túlsúlyra is orvosságot jelentenek. Apró magvainak és rostjainak köszönhetően a feketeribizli serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét és átmossa a beleket.

Az érett, sötét bogyók gazdagok antioxidánsokban, ennek köszönhetik mély színüket. Vízhajtó és méregtelenítő hatása mellett a meghűlésre, vérszegénységre, magas vérnyomásra és ízületi fájdalmakra is gyógyírt jelent.

A feketeribizlit nem egyszerű megtisztítani a magoktól, de ha fogyni is szeretnél vele, akkor ne is tedd - akár nyersen, akár szörpként, akár lekvárként fogyasztod, a benne található apró magocskák csak tovább fokozzák a gyümölcs béltisztító tulajdonságát. A feketeribizlinek frissen szedve nagyon markáns, kissé savanykás íze van, amit nem mindenki szeret. Ha első kóstolásra te sem vagy elragadtatva tőle, várj egy-két napot - a bogyók beérve kifejezetten édesek és zamatosak lesznek.

Így fogyasztanak a rostok

A zsírégető gyümölcsök a vitaminok és ásványi anyagok mellett rosttartalmuknak köszönhetik zsírégető, karcsúsító tulajdonságukat.

Egres

Köszméte, pöszméte, püszméte vagy büszke néven is ismerik, azt azonban kevesen tudják az egresről, hogy a ribizlifélék családjába tartozik, és már évezredekkel ezelőtt is különleges képességet tulajdonítottak neki. A korai pogány kultúrákban úgy gondolták, hogy az egres bogyóiban tündérek laknak, akik a gyümölcs puha húsában lelnek menedéket a bokor tüskéi elől.

A népi gyógyászatban az egrest a máj betegségeinek enyhítésére, gyulladások kezelésére és székrekedés ellen használják. Mindezek miatt a savanykás, karakteres ízű gyümölcsöt a fogyókúra alatt is bevetheted, hiszen méregteleníti a szervezetedet, megszünteti az emésztőszervek gyulladásait, enyhe hashajtóként pedig a lerakódott salakanyagoktól is megszabadít, valamint felgyorsítja az emésztésedet.

Az egres emellett gazdag antioxidánsokban és vasban, csökkenti a koleszterinszintet, és a bőrt is szebbé teszi. Mivel segíti a húsok megemésztését, illetve kompenzálja rákkeltő hatásukat, szósz formájában vagy akár nyersen is ajánlott sült vagy grillezett vörös húsok mellé fogyasztani.

Meggy

A roppanós, savanykás gyümölcsöt számtalan változatban kapni, az apró szemű, torokszorítóan savanyú fajtától a lédús, húsos, édeskés meggyig. Élettani hatásaik közel azonosak, így bátran fogyaszd azt, amelyik legjobban megfelel az ízlésednek.

Mivel nagyon magas a káliumtartalma, a meggy segít megszabadulni a sejtekben megrekedt víztől, miközben a méregtelenítési folyamatokat is elősegíti. A szomjoltó gyümölcsben emellett az A-, B- és C-vitamin megtalálható, ennek köszönhetően segít beindítani a zsírszövetek lebontását.

A népi gyógyászatban enyhe hashajtó és méregtelenítő hatása miatt alkalmazzák - megtisztítja a májat, a vesét és a vért, rostjai pedig gyorsítják az emésztést.

Éppen savanykás ízének köszönhető, hogy a meggy felveszi a küzdelmet a szervezetben található különféle vírusokkal és baktériumokkal is, így megfázásos betegségek kezelésére éppen olyan hatásos, mint az emésztőszervi gyulladások orvoslásánál.

Rosttartalma miatt serkentőleg hat az emésztésre mind a friss meggy, mind pedig a belőle készült meggylé, meggylekvár, meggybefőtt, de a zsírégető hatóanyagokat koncentráltabb formában tartalmazó aszalt meggy is.

Ezt is szeretjük