Hogyan fogyaszt hosszútávon és biztosan a 80/20-as szabály? Működik, ha betartod
Mértékletesség, visszafogott adagok és sok mozgás a kulcsa annak, hogy működjön a 80/20-as diéta.

suti-fogyokura
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 80/20-as szabály lényegében azt jelenti, hogy az ember igyekszik az idő 80%-ában egészséges ételeket választani, természetes alapanyagokból készíti el a fehérjében gazdag, csak jó szénhidrátokat tartalmazó fogásait, a szomját pedig főleg vízzel oltja. A maradék 20%-ban viszont nem esik kétségbe, ha sütivel kínálja az anyósa, vagy koccintani kell szilveszterkor, sem akkor, ha megkíván pár kocka csokit. Egyszóval, 20%-ban bűnözik.

Ez a felfogás sokak számára lehet vonzó, hiszen a hétköznapokban nem könnyű mindig a legegészségesebb ételeket választani, még akkor sem, ha az ember kifejezetten elszánt. A fogyókúrák java pedig éppen abba bukik bele, hogy a diétázó képtelen tartani a szigorú szabályokat, megadja magát a csábításnak, és utána visszatér a régi, egészségtelen életmódjához.

80/20-as szabály helyesen

A 80/20-as szabály megoldást jelenthet erre a problémára, ugyanis megadja az érzést, hogy az ember bármit ehet, azonban éppen ez a veszélye is. Ez a diéta ugyanis jól működik, ha valaki már egészségesen étkezik, és mellette megfelelő mennyiséget mozog, de abban a pillanatban megfeneklik a diétás hajó, hogy hanyagolja a mozgást, vagy nem sikerül átállnia az egészséges életmódra.

recept-suti-sutes-cukor

Ahhoz, hogy a 80/20-as szabály eredményeket is hozzon, szükség van mértékletességre. Vagyis, hogy a húsz százalékban is igyekezzen az ember visszafogni magát, és, ha megteheti, hogy választ, válassza az egészségesebb alternatívát. Például, vegyen keserű csokit a sima csoki helyett, vagy light tejszínhabot a rendes helyett. Az is jó ötlet, ha a bevált receptekben az egészségtelen hozzávalókat megpróbálja egészségesebbekre cserélni, így ugyanúgy megmarad a szabadság érzése, de azért a diétához is jobban ragaszkodik. 

A mértékletesség mellett az is fontos, hogy a diétázó figyeljen oda az adagokra. A magyar háztartások felében rosszul mérik fel, mennyi ételre van szüksége egy embernek. A valódi mennyiségek sokszor sokkal kisebbek, mint azt az ember gondolná. A helyes mennyiségekre egy fogyókúra során különösen fontos odafigyelni, hiszen a fogyáshoz kalóriadeficitet kell teremteni.

Napi 500 kalória mínusz eredményez heti fél kiló fogyást. Ennyivel kell tehát kevesebbet enni, vagy többet mozogni ahhoz, hogy a mérleg mutatója lefelé induljon. Ez akkor is így van, ha valaki 100%-ban egészségesen étkezik, és akkor is, ha csak 80%-ban. Ehhez persze nem kell feltétlenül rigorózusan számolni a kalóriákat, de az fontos, hogy a helyes ételválasztásokkal, megfelelő adagokkal, jó étkezési szokások elsajátításával és sok mozgással támogassa a fogyókúrát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül a mozgás fontosságát sem szabad elhanyagolni, főleg akkor, ha valaki nem számolja a kalóriákat. Már napi fél óra futással is elégethet az ember 300-400 kalóriát, ami az 500 kalóriás deficitnek a 60-80%-a. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy naponta csak 100-200 kalóriával kell kevesebbet ennie - ez nagyjából egy zsemle kalóriatartalma. 

A 80/20-as szabály betartása is ugyanúgy önuralmat kíván, mint maga a fogyókúra, hiszen ez sem jelenti azt, hogy az ember korlátlanul tömheti magába a csokit, éppen ezért csak akkor ajánlott, ha tudod, hogy fegyelmezetten meg fogsz állni egy kocka csokinál. Viszont súlytartásra ideális megoldás, hiszen így a fogyókúra alatt megszokott egészséges étrenden épp csak egy kicsit lazít az ember, hogy hosszútávon tarthatóvá váljon az új életmód.

Tápanyagok, melyektől szebbek lesznek az izmok

Bizonyos mikrotápanyagok közvetve is szerepet játszanak abban, hogyan épülnek és szépülnek az izmok, illetve, hogy hogyan bukkannak elő a zsírpárnácskák alól. Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, melyeket fogyasztanod kell, ha szép, tónusos izmokat szeretnél.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük