Az első 2 hétben 5 kilót adsz le a 80-10-10 diétával: folyamatos súlyvesztésre épül
Nemcsak diéta, életmód is egyben.

zoldbab magvakkal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 80-10-10 diéta már több mint egy évtizede jelen van, ám népszerűsége egyre csak nő. A kevés zsírt, de sok-sok nyers, növényi alapú ételt előíró étrend ugyanis nemcsak a fogyásban hatalmas segítség, de hosszútávon, akár életmódként is tartható.

A diéta ráadásul nemcsak a fogyásban segít, de az egészség megőrzését is nagyon erősen támogatja. A fogyasztásra javasolt táplálékok ugyanis csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és a rák kialakulásának kockázatát.

A 80-10-10 diéta

A 80-10-10 diéta megalkotója, Dr. Douglas Graham korábban atléta volt, később kiropraktorként és a nyers ételek szakértőjeként tevékenykedett. Étrendjének célja, hogy egy hosszútávon tartható, egészséges, a fogyást elősegítő vegán diétaként működjön.

A 80-10-10 vagy low-fat raw vegan, azaz LFRV étrend kizár minden állati eredetű terméket. Nemcsak húst és halat nem szabad a diéta követőinek fogyasztani, de a tej, a tejtermékek, sőt, a tojás is tilos. A napi bevitt kalóriák így a 80-10-10 során 80%-ban szénhidrátból, 10%-ban fehérjéből és 10%-ban zsírokból származnak. Tilos továbbá az alkohol, a cukor, az ízfokozók és a hidrogénezett növényi zsírok fogyasztása. 

Dr. Graham szerint ez a felosztás azért nagyon ideális, mert az emberi emésztőrendszer ugyan mindenevő, de az állati eredetű ételek helyett sokkal könnyebben emészti meg a növényi táplálékokat, különösen a nyers gyümölcsöket és a lágy, leveles zöldségeket. Éppen ezért ezekből kellene a legtöbbet enni.

Ehhez képest a főzési eljárás során a növények gyakran - ha nem is minden esetben - veszítenek tápanyagtartalmukból, sőt, a megégett, túlpirult dolgok a betegségek kialakulásában is szerepet játszanak. Javasolt ezért minél több ételt nyersen enni.

Mit kell enni a 80-10-10 diéta ideje alatt?

Az étrend édes és nem édes gyümölcsökre, lágy zöldségekre, kemény zöldségekre és zsíros növényekre osztja fel a táplálékokat. Ezek közül az édes gyümölcsök közé tartozik a mangó, a banán és gyakorlatilag minden más gyümölcs is, míg a nem édes kategóriába olyan ételek kerülnek, mint a paradicsom, a padlizsán, a cukkini, a paprika, az okra és a tökök. Ezek fogyasztását az étrend nem korlátozza.

Lágy leveles zöldségek a spenót, a saláta és más leveles zöldségek, melyekből szintén bármennyit ehetsz. A keresztes virágúak, például a káposzta, a brokkoli vagy a karfiol azonban már a kemény zöldségek közé tartoznak, akárcsak a hüvelyesek, így ezeket főként a napi 10%-ot kitevő fehérjemennyiség bevitele során kell enni. A zsíros növények, mint az avokádó, a durian gyümölcs vagy a magok a zsírokból bevitt 10%-ot fedezik.

A diétát ezek mellett érdemes rendszeresen B12-vitamint és jódot tartalmazó étrendkiegészítővel támogatni, ha hosszabb távon is szeretnéd tartani.

Rostdús nassok nyers alapanyagokból

A legtöbb Clean Eating nassolnivalót akár a 80-10-10 diéta során is fogyaszthatod, hiszen csupa friss, nyers, rostban és fehérjében gazdag, kalóriában szegény, béltisztító összetevőből állnak. Ismerd meg őket!

Milyen eredményekre számíts?

Ahhoz, hogy 2000 kalóriát vigyél be az étrend tartása mellett, napi két evőkanál mag, 1,8 kiló zöldség és 3,3 kiló gyümölcs bevitelére van szükség, ami hatalmas mennyiség. Mivel a szervezeted jóval kisebb adagokhoz van szokva, nagyon valószínű, hogy automatikusan csökkenni fog a bevitt kalóriamennyiséged még akkor is, ha jóval többet eszel, mint korábban. 

A zöldségek, gyümölcsök, magvak éhségcsökkentő, vízhajtó hatásának köszönhetően már az első két hétben gyorsan ledobhatsz akár öt kilót is, ám ennek jelentős része vízveszteség lesz. Ha tartós, látványos eredményeket szeretnél, érdemes legalább három hónapig szigorúan tartani a diétát, minek során heti egy kilós fogyás lesz nagyjából az ütem, amennyiben van ekkora felesleged.

Ezt is szeretjük