A 6 legjobb zsírégető tipp nyárra
Friss gyümölcsök, jó idő, mozgás a szabadban - nyáron minden adott a sikeres fogyókúrához. Már csak néhány bevált trükkre van szükséged!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A táplálkozás-szakértők megfigyelései szerint a nyári időszak jóval alkalmasabb a fogyókúrára, mint az év bármely más szakasza. A jó idő, a természet és a vízpart számos szórakoztató mozgáslehetőséget kínál, a meleg pedig gondoskodik arról is, hogy az ember inkább a szomját oltsa, minthogy a túlzott mennyiségű táplálékkal tovább terhelje amúgy is igénybevett szervezetét. Használd hát ki a nyár adta lehetőségeket, de ahelyett, hogy monoton és szigorú diétával rontanád el életkedvet, próbálj ki néhány nagyon egyszerű trükköt!

1. Víz, víz, és nem utolsósorban víz

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fogyókúra sikeréhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyassz.

Ez nyáron különösen fontos, hiszen az izzasztó hőmérséklet miatt drasztikusan megnő szervezeted vízszükséglete – azonban ha elegendő folyadékot fogyasztasz, nemcsak hidratálod és hűtöd testedet, de éhségérzetedet is megszüntetheted. Sokszor nem is éhes vagy valójában, hanem csupán szomjas, ezért ha úgy érzed, nassolnál valamit, először mindig igyál meg egy pohár hideg vizet, várj egy kicsit, és csak ezután döntsd el, valóban szükséged van-e arra, hogy egyél. A víz mindemellett a legelemibb összetevője a gyors és egészséges anyagcsere-működésnek, emellett hozzájárul ahhoz is, hogy a sejtek könnyebben szabaduljanak meg a zsíroktól. Fontos, hogy minden nap megigyál legalább 2-2,5 liter folyadékot, mely lehet akár tiszta, hideg víz, de tea, illetve gyümölcs- vagy zöldséglé is.

2. Ki a szabadba!

Az, hogy nyáron szabadidőd nagy részét a szabadban töltsd – természetesen kerülve az erős UV-sugárzást –, egyrészt a megfelelő mennyiségű testmozgás biztosítása miatt is lényeges, másrészt azonban nagy szerepe van abban is, hogy lekösd magad, és kevesebbet gondolj az evésre. A kutatások szerint ugyanis a túlzott mértékű falatozás leggyakoribb okai közé a stressz és a magány mellett az unalom tartozik. Ennek köszönhető, hogy az ember lánya nem egyszer kapja magát azon, hogy miközben komótosan kapcsolgatja a tévécsatornákat, már a harmadik adag csokis kekszet pusztítja el. Próbálj meg olyan elfoglaltságokat kitalálni magadnak, melyeknek semmi közük nincs az evéshez, például menj futni, sétálni, strandolni vagy kirándulni barátaiddal.

Ha azonban még így sem tudod elűzni az éhség gondolatát, mindig tedd fel magadnak azt a kérdést: valóban éhes vagyok? Ha nem, nincs más dolgod, mint gyorsan lekötni figyelmedet valami mással.

3. Figyelj a légkondicionálóra!

Bármilyen furcsán is hangzik, a kutatások azt bizonyítják, hogy azok, akik nyáron légkondicionált helyiségben töltik idejük nagy részét, nagyobb mennyiségű táplálékot fogyasztanak el, mint azok, akik csupán gyakori szellőztetéssel oldják meg a klímaproblémát. Ez persze összefügg azzal, hogy a hőmérséklet növekedésével fordított arányban csökken az étvágy. Próbáld meg ezért a természetes, kinti hőmérséklethez közel tartani a bentit, természetesen csak annyira, hogy még kellemes legyen. Azonban ha olyan hűvös van, hogy kardigánt kell tartanod az irodában, ne csodálkozz, ha gyakrabban nyúlsz nassolnivaló után.

4. Használd ki a nyár ajándékait!

Egy évszak sem olyan bőkezű a gyümölcsimádókhoz, mint a nyár, hiszen szinte alig akad olyan lédús finomság, melynek ne a későtavaszi időszak, illetve a nyár vége közé esne a szezonja. Próbálj hát meg minél több gyümölcsöt és zöldséget beiktatni étrendedbe, így nemcsak egészséged megőrzéséhez és vitaminraktáraid feltöltéséhez járulsz hozzá, de a bennük található rostoknak és víznek köszönhetően anyagcserédet is felgyorsítod.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy kertes házban laksz, akkor nincs is más dolgod, mint dorbézolni egyet a cseresznyefa és a málnabokor környékén, ellenkező esetben pedig próbálj meg mindig tartani a hűtőben egy nagy tál gyümölcsöt, illetve egy adag szeletelt zöldséget. Tartsd jól látható helyen, így mindig a kezed ügyébe akad, ha valami sokkal bűnösebb finomságra fájna a fogad.

5. Ne feledkezz meg a rendszerességről!

Mivel nyáron csökken az étvágy, sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy nem esznek rendszeresen, csak egyszer-kétszer naponta, azonban akkor mindent megpróbálnak bepótolni, és túlzásba is viszik. Ezért ha nem is vagy annyira éhes, próbáld meg tartani a napi ötszöri étkezést - mindig egyél meg legalább egy-egy kisebb darab gyümölcsöt vagy zöldséget, hogy anyagcsere-működésed egyensúlyát fenntartsd. Emellett, ha egyenletes mértékben veszed magadhoz az ételt, kisebb lesz az esélye annak, hogy hirtelen éhségroham törjön rád. Ügyelj továbbá arra, hogy sose felejtsd ki a reggelit, illetve arra is, hogy lefekvés előtt már ne egyél, olyankor ugyanis a szervezet nehezebben és lassabban égeti el a kalóriákat.

6. Aludj eleget!

Függetlenül attól, hogy nyáron energikusabbnak érzed magad, és az első kis napsugár hatására kiugrasz az ágyból, nagyon fontos, hogy eleget aludj.

Mivel a nap ilyenkor jóval később nyugszik - illetve emiatt a lefekvés ideje is kitolódik –, ez nem minden esetben valósul meg. Utóbbinak a testsúlyra is hatása van, ugyanis kutatások kimutatták, hogy azok, akik kevesebb, mint 6 órát alszanak, lassabban és nehezebben fogynak le, mint azok, akik nyáron is betartják a 7-8 órát.

Az alváshiány ugyanis az anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának felbomlásához vezet, aminek következtében az „éjszakai baglyok” gyakrabban nyúlnak magas kalóriatartalmú ételekhez és édességekhez.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük