Csak 5 kilótól szabadulnál meg? A végleges fogyáshoz mutatunk 3 egyszerű trükköt
Nem a koplalás a megoldás az utolsó 5 kiló leadásához, hanem az okos fogyókúra.

fogyas-dieta-fogyokura
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utolsó 5 kilótól a legtrükkösebb megszabadulni, pedig ilyenkor szinte kézzel tapintható a cél. A megoldás mégsem az, ha koplalni kezdesz, és őrült tempóban szabadulsz meg a súlytól. Van egy egészséges és sokkal kíméletesebb módszer is. 

A fogyáshoz kalóriadeficitet kell teremteni, de akinek már csak öt kiló van hátra, az ezt pontosan tudja. Kis túlsúlynál a kalóriabevitel általában meglehetősen alacsony, ezért nem érdemes egyedül szigorú étrendből fedezni a deficitet. Vannak más megoldások is, amik segíthetnek, hogy könnyebben vedd az akadályt.

5 kiló fogyás szenvedés nélkül

A zsírégetéshez alapvetően a kardio- vagy a magas intenzitású, szakaszos jellegű edzések a legjobbak. Egy óra bikram jóga 560, egy óra könnyed zumba 620, míg egy óra kocogás vagy lassú futás akár 7-800 kalóriát is elégethet. Persze nem kell mindennap futni menni. A jó megoldás az, ha például heti 3 futással elégetsz 2400 kalóriát, és a maradék 1100-at fedezed az ételből, tehát naponta csak körülbelül 150 kalóriával eszel kevesebbet.

cover-fogyás-ok

Ahhoz azonban, hogy képben legyél a kalóriaégetéseddel kapcsolatban, nem árt beszerezned valamilyen pulzusmérőt vagy fitneszkarórát. Ez a kis eszköz számos hasznos adatot szolgáltat, például a segítségével könnyen megtalálhatod a zsírégető zónádat, amely lényegében a maximális szívritmusod 70%-ának felel meg, ez az a tartomány, amelyben ideálisan ég a zsír. Az ilyen mérőeszközök gyakran megjegyzik a futásod adatait, így össze tudod hasonlítani a eredményedet a korábbi körökével, de sok óra mér kalóriát is, amit a pulzusszámból és egyéb adatokból számol ki.

Nemcsak a kardiogyakorlatok fontosak, hanem az erősítő edzések is. Ehhez nem kell feltétlenül edzőtermi gépekhez fordulnod - bár ez sem rossz megoldás. Otthon is könnyedén elvégezhetsz néhány erősítő jellegű saját testsúlyos gyakorlatot, így támogatva az izmaid növekedését. A nagyobb izomtömegtől hatékonyabban égeti a zsírt a tested, valamint segít felpörgetni az anyagcserédet is. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy az ilyen jellegű testedzés akár 5%-kal is növelheti a nyugalmi kalóriaégetést.

A mozgás mellett fontos a megfelelő táplálkozás is, és a legjobb módja annak, hogy ezt kézben tudd tartani, ha otthon főzöl, és tervezed meg a a heti menüt. Érdemes az egész hétre előre kitalálni, hogy mit eszel, és nem hagyni egyetlen "csaló" ételt sem (semmi fagyi vagy péksüti reggelire), amely nem otthon készült teljes alapanyagokból. Amit ugyanis az ember a saját konyhájában főz, annak ismeri az összetevőit, és pontosan ki tudja számolni a kalóriaértékét, ezért az utolsó pár kilónál különösen fontos odafigyelni rá, hogy sehol ne tudjanak elszaladni 5-10 kalóriák. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezzel a három apró trükkel - a fitneszórával, az erősítő edzéssel és az otthoni ételekkel - hatalmas előnyre tehetsz szert, és sokkal jobban tudod majd követni a kalóriaegyenlegedet. Arról nem is szólva, hogy új, egészséges és a súlytartáshoz is hasznos szokásokat sajátíthatsz el, amelyek később hasznodra lesznek, amikor meg szeretnéd őrizni az elért eredményt.

Napi 20 perces edzés otthon

Próbáld ki az alábbi, otthon is könnyedén elvégezhető saját testsúlyos edzést, amelyben csupa zsírégetésre fókuszált gyakorlat található. A sorozatot érdemes legalább 2-szer ismételni, hogy ideális legyen a hatás.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük