Dobj le 10 kilót!

Nagy tavaszi zsírégetés

Ha az első tavaszi hónapot a megújulás jegyében akarod eltölteni, vágj bele rostban gazdag zsírégető diétánkba!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a tavaszi nagytakarítást már betervezted, az első napsugarak és a friss levegő pedig testmozgásra ösztönöz, itt az ideje, hogy a méregtelenítő, regeneráló, karcsúsító diéták világában is megtedd az első lépéseket. Amennyiben viszonylag gyorsan szeretnél fogyni, méghozzá úgy, hogy közben megszabadítod szervezeted a tél során felgyülemlett méreganyagoktól, a friss, ropogós tavaszi zöldségek révén pedig vitaminraktáraidat is feltöltöd, próbáld ki diétánkat!

Egy hónapnyi fegyelmezett étkezésért cserébe kereken 10 kilóval lehetsz könnyebb, karcsúbb és ellenállhatatlanabb. Diétánk hatékonysága a csökkentett kalóriabevitelben, illetve a zöldségek jelentette magas rosttartalomban rejlik, melynek révén salaktalaníthatod szervezeted, emellett felgyorsítod anyagcseréd, és emésztésed egészséges működését is helyreállíthatod.

Alapzöldségek tavaszra

Minél többet fogyasztasz nyers formában az alábbi zöldségekből, annál hatásosabb lesz a fogyókúrád. Nem beszélve arról, hogy a változás nemcsak testsúlyodban nyilvánul majd meg: vitalitásod, erőnléted és szellemi frissességed is fokozódik, így feltöltődsz, és új erőre kapsz az álmosító, fárasztó téli időszak után.

Spenót

A 10 dekánként mindössze 20 kalóriát tartalmazó zöldség gazdag K-vitaminban, karotinoidokban, klorofillban, folsavban és flavonoidokban. Magas rost- és oxálsavtartalma segíti a bélműködést, antioxidáns tulajdonságánál fogva pedig erősíti a legyengült szervezetet, illetve a rákos megbetegedések megelőzésében is segít.

Karalábé

Fogyókúra idején ideális, hiszen 92%-a víz, és csak 2%-a zsír, illetve fehérje. Ásványianyag-tartalmát tekintve verhetetlen, szelén, kálium, kalcium, magnézium, réz, vas, kén és foszfor is található benne. Emellett E-, B1-, B6- és C-vitamint is tartalmaz.

Retek

A ropogós, gömbölyű zöldség fogyasztásával C-, A- és B-vitaminhoz, nem utolsósorban pedig káliumhoz és foszforhoz jutsz. A retek rostokban igen gazdag, azonban 10 dekánként csak 15 kalóriát tartalmaz. Májtisztító és epeműködést serkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így a méregtelenítést is segíti.

Káposzta

10 dekánként mindössze 31 kalóriát tartalmaz, azonban igen gazdag C-, K-, E- és B1-vitaminban, béta-karotinban, kalciumban, vasban és élelmi rostokban. A benne található mustárolaj természetes antibiotikus hatással bír, továbbá az emésztést is serkenti.

Sárgarépa

A béta-karotinban gazdag zöldségből a szervezet kellő mennyiségű A-vitamint képes előállítani, emellett B- és C-vitamint is bőségesen tartalmaz. Antioxidáns hatású, így véd a szabadgyökök ellen.

Póréhagyma

Vízhajtó és koleszterincsökkentő tulajdonsága a legismertebb, ám kénes illóolaja az emésztésre is kiváló hatással van. A-, B1-, B2-, C- és K-vitaminban gazdag, de kálium-, magnézium-, vas- és mangántartalma sem elhanyagolandó.

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: egy közepes, zsenge karalábé fele - a lila általában kevésbé fás -, egy pohár kefir.
Ebéd: 3 dl káposztaleves, egy tányér főtt tészta fokhagymás, párolt spenótkrémmel és reszelt parmezánnal.
Vacsora: 15 dkg káposztás almasaláta - egyharmad-kétharmad arányban.

2. nap

Reggeli: 7 dkg póréhagymás túró, két szelet pirítós, egy csésze zöld tea.
Ebéd: egy gombával töltött karalábé.
Vacsora: 15 dkg répás almasaláta - fele-fele arányban.

3. nap

Reggeli: egy pohár joghurt, egy marék zabpehely, egy szelet pirítós vékonyan megkenve vajjal és mézzel.
Ebéd: 12 dkg roston sült pulykamell párolt káposztával.
Vacsora: fél adag reteksaláta - egy adaghoz egy fej saláta, egy sárgarépa, négy retek, két kemény tojás, egy póréhagyma, olívaolajjal.

4. nap

Reggeli: fél adag reteksaláta, egy szelet pirítós, egy kis darab mozzarella.
Ebéd: 15 dkg főtt barnarizs, két párolt sárgarépa.
Vacsora: egy szelet rozskenyér fokhagymás spenótkrémmel - 14 dkg spenótot moss meg, tedd centrifugába, adj hozzá két-három gerezd zúzott fokhagymát, és turmixold össze.

5. nap

Reggeli: két főtt tojás, két retek, másfél szelet vajas pirítós.
Ebéd: három rozslisztből készült palacsinta spenótkrémmel, egy pohár gyümölcsjoghurt.
Vacsora: 8-10 dkg szardínia póréhagymával és citrommal.

6. nap

Reggeli: egy főtt virsli, egy karalábé, kevés póréhagyma.
Ebéd: három zabpelyhes fasírt - darált hús helyett vízben ázott zabpelyhet adj hozzá -, 5 dkg ecetes káposztasaláta.
Vacsora: két lágy tojás sok zöldséggel.

7. nap

Reggeli: egy pohár frissen facsart narancslé, egy szelet sonka, egy rozsos bagett, néhány salátalevél.
Ebéd: 7 dkg paradicsomos káposzta, egy szelet pirítós, egy doboz krémtúró.
Vacsora: répás almasaláta - fele-fele arányban.

A további három hét során kövesd az első hét mintaétrendjét. Reggelire és tízóraira fogyassz el egy-egy sárgarépát vagy 5-6 dkg zöldségsalátát.

Fontos!
A diétát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek, valamint daganatos és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd, mindenképp kérd ki háziorvosod véleményét!
Ezt is szeretjük