3 hatékony, természetes emésztésserkentő
Ha fogyni szeretnél, elsőként emésztésed egyensúlyát kell helyreállítanod. A következő gyógynövényekkel könnyedén megteheted!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ánizs

Az ánizs a Földközi-tenger keleti részéről származik, és négyezer éve gyógy- és fűszernövényként használják. A fáraók idejéből származó korai leírások az ánizsmagot hatékony szernek tartják túl gyakori vizelési inger vagy emésztési zavarok esetén, valamint fogfájás csillapítására.

Gyógyításra a szárított magvakat használják. Az illóolajnak gyógyszertani hatása van, fő alkotóelemei az atenol és az ánizsaldehid.

Az ánizs közismert emésztésserkentő és emésztésjavító hatásáról, emellett a népi gyógyászatban szamárköhögés, puffadás, hasi fájdalmak, menstruációs panaszok, májbetegségek és tuberkolózis kezelésére használják. Mindemellett a gyomor-bél panaszok, a hörghurut és a torokgyulladás tüneteinek enyhítésére is alkalmas.

Adagolás

Elsősorban a szárított magvakat vagy az illóolajat alkalmazzák. A javasolt napi dózis 3 g mag vagy 10-12 csepp illóolaj. Ha teát vagy inhaláló oldatot szeretnél készíteni, törj össze fél teáskanál magot, öntsd le 1,5 dl forró vízzel, 10 percig hagyd állni lefedve, majd naponta egyszer-kétszer fogyaszd, illetve inhaláld a gőzt.

Ellenjavallatok: ismert allergia esetén ne alkalmazd, ezen kívül esetenként allergiás reakciók léphetnek fel a bőrön, a légutakban és a gyomor-bél rendszerben.

Aloé

Az aloé Afrikában honos, de rokon fajai a Földközi-tenger vidékén és Indiában is élnek. A neve az arab Alloeh szóból származik, amely csillogót és keserűt jelent. Ez a levelek felületére és a növény levének ízére utal. Gyógynövényként már az ókorban hű rajongói voltak, közöttük Nofretete, Nagy Sándor és Néró.

Gyógyításra a levelek besűrűsített levét használják. Legfontosabb hatóanyagai az antracén-származékok és az alkilkromonok. Több kultúrában mindenre alkalmazható általános gyógyszerként használják, többek közt közismert emésztésserkentő és székrekedésgátló hatása is.

Adagolás

A növény megszárított levelét porként, valamint kivonatként alkalmazzák különböző készítményekben, drazsékban. A lehető legkisebb dózist kell választani. Az antracénszármazékok napi mennyisége ne legyen több, mint 20-30 mg. Az aloékészítményeket csak átmenetileg alkalmazd, legfeljebb két hétig.

Ellenjavallatok: terhesség, szoptatás, aranyér vagy vesebetegség esetén belsőleg ne alkalmazd, szívgyógyszerek egyidejű szedése esetén pedig kérd ki orvosod véleményét. Kerüld a levélalapból származó lé érintkezését a bőröddel. Hosszú idejű alkalmazása továbbá megzavarhatja az elektrolit-háztartást, és ezzel komoly szív- és érrendszeri panaszokat okozhat.

Angyalgyökér

Ezt az északi növényt a középkori kolostorkertekben főleg a pestis ellenszereként termesztették. Mindkét neve, az angelika és az angyalgyökér arra az emberfeletti erőre utal, amit a növénynek tulajdonítottak. A legenda szerint Rafael arkangyal hívta fel egy remete figyelmét a növény gyógyító erejére.

Gyógyításra a növény szárított gyökerét alkalmazzák. A népi gyógyászatban elsősorban reuma, köhögés, menstruációs panaszok, étvágyzavarok, teltségérzet, enyhe gyomor-bél görcsök, valamint máj- és epebetegségek esetén használják, de kiváló emésztésserkentő hatása is ismert.

Adagolás

A folyékony kivonatot, a tinktúrát, az illóolajat és a szárított gyökeret teaként alkalmazzák. A javasolt napi dózis 1,5-3 g kivonat, 1,5 g tinktúra, 10-20 csepp illóolaj vagy 4,5 g gyökér. Készíthetsz teát is, ha egy teáskanál apróra vágott gyökeret 1,5 dl forró vízzel leöntesz, 10 percig állni hagyod, majd naponta egyszer-kétszer egy csészével, 30 perccel az étkezés előtt fogyasztasz belőle.

Ellenjavallatok: terhesség ideje alatt ne alkalmazd, továbbá alkalmazása során ne tölts hosszú időt a napon. Az intenzív napsugárzás vagy az angyalgyökér túladagolása allergiaszerű bőrkiütést okozhat.

Cikkünk elkészítésében a Mérték Kiadó gondozásában megjelent Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke - Zöldpatika című könyve nyújtott segítséget.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük