3 komoly betegség, ami a túlsúly mögött állhat: amikor nem te tehetsz róla
A lisztérzékenység és a bélgomba is felelhet a túlsúlyért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azok, akik nem küzdenek túlsúllyal, legtöbbször csak legyintenek, és azt gondolják, akik elhíztak, bizonyára túl sokat esznek, gyenge az akaratuk vagy keveset mozognak. Bár a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étrend valóban kulcsszerepet játszik, az orvostudomány előtt régóta nyilvánvaló, hogy a túlsúly komoly betegségek tünete is lehet.

Az alábbi betegségek mindegyike okozhatja az elhízást - ha arra gyanakszol, hogy a súlygyarapodás hátterében nem az életmódod, hanem egy szervi probléma áll, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal.

Mikrotápanyag-hiány

Azt gondolnánk, hogy az alultápláltság csak a fejlődő országok problémája, pedig rendszeres, de nem megfelelő étkezés mellett is jelentkezhetnek hiányosságok. A vas- és A-vitamin-hiány mellett a jódhiány a leggyakoribb jelenség a statisztikák szerint - ez utóbbit általában vízzel vagy jódozott sóval juttathatod a szervezetedbe.

A jódhiány következtében a szervezet pajzsmirigy-működése nem lesz megfelelő, csökken az itt termelt hormonok száma, az anyagcsere lelassul, a tünetek között pedig a fáradékonyság, székrekedés, bőrszárazság is szerepel - éppen úgy, mint az akár krónikus mértékű elhízásnál.

Alacsony jódtartalmú területeken

A jódhiány gyakorisága nem egy ország gazdaságával vagy élelmiszer-készletével áll összefüggésben, a probléma azokon a helyeken fordul elő legtöbbször, ahol bizonyos környezeti hatások, például a nagy mennyiségű csapadék ismétlődő kilúgozó hatása miatt alacsony a talaj jódtartalma. Az UNICEF adatai szerint hazánk földterületének is 80%-a alacsony jódtartalmú, a jódhiány egészségügyi következményeinek megelőzése érdekében a magyarországi táplálkozási szakemberek is a jóddal dúsított konyhasó fogyasztását javasolják.

Bélgomba - állandó puffadás jelzi

A bélgomba tüneteit nem nehéz összetéveszteni a cukorbetegségével: állandó éhségérzet, túlsúly, ingadozó vércukorszint, valamint a szénhidrátok - édességek, csokoládé, tészták - kívánása. Van azonban még egy tünet, ez pedig a puffadás. Hasonlóan ahhoz a folyamathoz, amikor a kelt tésztát az élesztőgombák felfújják, a bélgombák is gázokat termelnek a szénhidrátok lebontása közben, ettől pedig étkezések után fájdalmas puffadásod lehet.

Mivel a gombák szénhidrátokkal táplálkoznak, azok nélkül pedig elpusztulnának, folyamatos éhségérzetet váltanak ki belőled: a vércukorszinted leesik, és ellenállhatatlan vágyat érzel valami édesség után, ami aztán tovább táplálja a gombákat.

Túlzott kalóriabevitel

Egyes tudósok szerint a gombák egy másik trükkel közvetlenül képesek beavatkozni a szervezet anyagcseréjébe. A hírvivő anyagok segítségével folytonosan bejelentik cukorigényüket, és ily módon éhségérzetet váltanak ki. Így aztán a bélgombás megbetegedések rendszerint túlzott kalóriabevitellel járnak, mivel a cukorhiány állandó éhségérzetet kelt. Jellemző tünet, hogy az ilyen módon felszedett túlsúlyt nem tudod diétával leadni, hiszen a párnáktól nem tudsz addig megszabadulni, amíg a gombák jelen vannak.

Ha észleled magadon a bélgomba tüneteit, mindenképpen keresd fel orvosodat, és mondd el, mire gyanakszol. Ha a diagnózis helyes, az állapotod súlyosságától függően gyógyszeres kezelést, diétát, illetve ezek kombinációját fogja javasolni.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenységet jellemzően gyerekkorban diagnosztizálják, mivel a tünetek általában a gabona étrendbe iktatását követően 6-12 hónappal kezdődnek, és rendszerint fokozatosan alakulnak ki. A lisztérzékenység egyik figyelmeztető jele gyerekeknél az alacsony testsúly, de a felnőttkorban diagnosztizált betegek már többnyire túlsúllyal küzdenek.

Jellemző tünetek

A lisztérzékenység során a vékonybél nem lesz képes felszívni egyes tápanyagokat, ez az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék - glutén - hatására alakul ki az erre fogékony egyénekben. A lisztérzékenység általában örökletes. Tünete lehet még a hasmenés, viszketés, pikkelysömör, vérszegénység, fáradékonyság, idegfájdalmak.

Orvosi vizsgálatokkal diagnosztizálható teljes bizonyossággal, és gluténmentes diétával teljesen karbantartható. A lisztérzékenység kezelése fontos, mert hiányában megnövekszik a nyirokrendszer daganatos megbetegedéseinek kockázata.

Hány kilogramm felesleg van rajtad?

Ezt is szeretjük