Feszes alakot szeretnél? Ezekkel a gyakorlatokkal ne is próbálkozz - Hiába ajánlják őket
Verejték, izomláz, fáradtság, de a végeredmény sehol.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg nincs pénzed személyi edzőre, addig te is kénytelen vagy saját tapasztalataidra, barátnőid tanácsaira vagy a középiskolai tornaórák megkopott emlékeire alapozni az edzést.

Sajnos néhány alakformálással kapcsolatos tévhit azonban annyira bevéste magát a köztudatba, hogy még a testneveléstanárok is előszeretettel végeztetik őket, pedig nem hogy hasznuk nincs, de némelyik még nagyobb kárt csinál.

Ha nem szeretnéd fölöslegesen, eredménytelenül izzasztani magad, ismerd meg a leggyakoribb hibákat, és tégy ellenük!

Tárogató a feszes cicikért

A mellek feszesítésére szolgáló gyakorlatok eleve sántítanak egy picit, hiszen a gömbölyű testrész nagy része zsírszövetből áll, amit tornával nem lehet edzeni. Önmagában ezért még nem érdemes lemondanod a ciciemelő gyakorlatokról, hiszen a zsírszövetek alatti izmok feszessége bizonyos fokig mégis befolyásolja a mellek tartását.

Ám, ha te is az egyik legelterjedtebb mellfeszesítő gyakorlatot végzed, rossz úton jársz. A súlyzókat vagy vizes palackot tartó, egyenesen kinyújtott karok oldalirányú nyitogatása valójában csak a karodat erősíti, a mellizmaidra semmilyen hatással nincs. Ha feszesebb kebleket szeretnél, a gravitációval ellentétes irányban kell dolgoztatnod az izmaidat, a tárogatás pedig ezt nem teszi lehetővé.

Szerencsére elég egy apró csavart tenni a gyakorlatba, és máris eredményesen dolgozhatsz a csodálatos dekoltázsért: fogj egy súlyzót mindkét kezeddel, ereszd le az ágyékod elé, majd kinyújtott karral emeld a fejed fölé, és engedd vissza. Lehet, hogy a fekvőtámasz a legutálatosabb tornaórai feladatok közé tartozott, de a cicik formázására ez is jobb módszer a köztudatból kiirthatatlan tárogatásnál.

Úszás az erős hátért

Ha ortopédiai problémával vagy egyszerűen csak állandó hátfájással küzdesz, mindenképpen meg kell erősítened hát- és vállizmaidat, különben még egy problémamentes terhesség, de akár a hétköznapi ülőmunka is elviselhetetlenné válik.

A hát edzése azért nehéz, mert a gyenge izmok általában helytelen testtartást okoznak, ami pedig az izmok bemerevedéséhez vezet. Ha ebben az állapotban kezded el dolgoztatni őket, azzal minden bizonnyal több kárt okozol, mint hasznot - a hátad még jobban fájni fog, az izmok még inkább befeszülnek, és már benne is vagy egy ördögi körben. Az úszás azért jó választás, mert az izmok nincsenek terhelés alatt, így ellazult állapotban mozgathatod át őket.

Azonban, ha nem tanfolyamon tanultad az úszást, hiába szeled a hullámokat, elgyötört háttal kell majd kikapaszkodnod a medencéből. A helytelen technika, vagyis, ha mellúszáskor nem teszed a fejed a vízbe, illetve hátúszáskor nem egyenesen, a fejed fölött nyújtod ki a karodat, szintén természetellenes, kitekeredett testtartáshoz és kötött izmokhoz vezet. Sok uszodában indítanak felnőtt tanfolyamokat is - ha nem vagy biztos magadban, jobban teszed, ha beíratkozol egyre, és ott tökéletesíted a technikádat.

A legújabb fitnesztrendek

Ha egy személyi edzőt nem is engedhetsz magadnak, videónkból profi tanácsokat kaphatsz, valamint megismerheted az idei év fitneszújdonságait.

Felülés a lapos hasért

Maga a felülés nem tünteti el hatékonyabban a hasi zsírpárnákat, mint bármelyik más zsírégető edzésforma, ám segítségével elérheted, hogy a leolvadó úszógumi alól izmos, feszes hasfal bukkanjon elő.

A népi bölcsességeknek azonban még ezt az egyáltalán nem bonyolult mozdulatsort is sikerült hatástalanná tenniük. Biztosan te is hallottad már, hogy ha teljesen lentről, mindkét válladat a talajhoz érintve indítod a felülést, és egészen addig emeled a tested, amíg 90 fokos szöget zár be nyújtott lábaiddal, akkor lesz igazán eredményes a gyakorlat.

A bökkenő csak annyi, hogy ez egyáltalán nem igaz. Ha lefekvéskor nem érinted a padlóhoz a vállaidat, hanem egy pillanatra megtartod őket a levegőben, azzal sokkal jobban megdolgoztatod a hasi izmokat. Ugyanez igaz arra is, ha a tested csak körülbelül 45 fokos szögben emeled meg, ilyenkor ugyanis valóban hasból dolgozol, ha viszont teljesen felülsz, inkább az ágyékodra irányul a terhelés.

Hasonlóan közkedvelt az a nézet, hogy felülés közben a tarkódon kell tartanod a kezeidet. Ezzel azonban önkéntelenül is előrenyomod a nyakad, amitől a csigolyáid nem lesznek boldogok. Jobb, ha a füled mellett vagy a melleden keresztbe fonva tartod edzés közben a karodat.

OLVASD EL EZT IS!

otthoni edzes
  • fitnesz
  • otthoni edzés

5 kiló mínusz 4 hét alatt

felules
  • fitnesz
  • edzésterv hasra

Úszógumigyilkos edzésterv

Ezt is szeretjük