3 extra hatékony emésztésserkentő étel
Duplázd meg a fogyást!
A megfelelő emésztés a fogyást is elősegíti. A következő táplálékokkal felgyorsíthatod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A rossz emésztés több szempontból is megkeserítheti mindennapjaidat. Amellett, hogy puffadáshoz és székrekedéshez vezethet, a táplálékok lassú feldolgozása és el nem távolítása által mérgezi szervezeted, ami rossz közérzetet okoz, hosszútávon pedig a túlsúly és a komolyabb betegségek kialakulását is maga után vonhatja. A megfelelő emésztés biztosítása érdekében azonban már az is sokat segít, ha étrended részévé teszed a következő hatékony táplálékokat.

Földimogyoró

A mogyoró a kínai gyógyászat szerint melegítő hatással van a szervezetre, emellett számos jótékony hatása közé tartozik, hogy csillapítja a vérzést, csökkenti a vérnyomást, és gyógyítja a tüdőt. Mindemellett az emésztés szempontjából is előnyös a fogyasztása, ugyanis erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, nedvesíti a beleket, fokozza a bélmozgást, valamint kiegyensúlyozza a gyomrot. A legjobb, ha az egész földimogyorót elfogyasztod - vékony, barna héjával együtt -, de salátákba is teheted, sőt, pirított formában levesekre, főzelékekre is szórhatod.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a mogyoró egyeseknél allergiát válthat ki, így semmiképp ne fogyaszd, ha korábban akár csak egy kis bőrpírt is éreztél, miután elcsipegettél pár szemet. A földimogyorót általában gyakran permetezik nagy hatású növényvédő szerekkel, műtrágyázott földben termesztik, ezenkívül megtámadhatja az aflatoxin nevű gomba is, ezért, ha lehet, csak ökológiai termesztésből származó földimogyorót használj. Mindemellett ne fogyaszd túl nagy mennyiségben, egy nap fél-egy maréknyi elég ahhoz, hogy színesebbé tedd étrendedet.

Fekete rozskenyér

A rozs mellőzött és elfeledett mostohagyerek a gabonák között, mégis rendkívül hasznos, ezért nem feledkezhetsz meg róla sem akkor, amikor az egészségedről van szó, sem akkor, amikor jóízű, a diétába is beépíthető kenyeret szeretnél enni.

A teljes állapotában meghagyott, kövön őrölt, korpát és csírát tartalmazó rozs igen magas rosttartalma révén jelentős mértékben javítja az emésztést, de további egészségvédő hatásokkal is rendelkezik. Csökkenti és megszünteti a véredények plakkjait és meszesedését, képes felerősíteni a legyengült szervezetet, és megújítja az egész emésztőrendszert.

A fekete kenyérnek nevezett, kovásszal kelesztett, 100%-os rozskenyér elkészítése valódi kihívás, de az eredmény megéri az erőfeszítést. A rozs- vagy fekete kenyér jótéteményei csak akkor mutatkoznak meg igazán, ha a tésztát kizárólag rozsból készült kovásszal kelesztik meg.

Az erőteljes rozskovász egyedi és jellegzetes aromája, légbuborékai, illetve erjedési folyamata merőben eltér a búzáétól, azonban a könnyű fehér kenyereknél, sőt, még a teljes kiőrlésű gabonakenyereknél is jóval táplálóbbá teszi a fekete rozskenyeret, ami számtalan tápanyag, értékes vitamin és ásványi anyag forrása is egyben.

A fekete rozskenyeret egyes pékségek polcain is megtalálod, azonban legtöbbször a bioboltokban is árulják. Helyettesítsd vele nap mint nap a megszokott kenyeret, és rövidesen tapasztalod majd a változást.

Datolya

A kínai gyógyászat szerint a datolya szaporítja a testnedveket, nedvesíti a tüdőt, feloldja a váladékot, tonizálja a lépet és a hasnyálmirigyet, emellett nyugtatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, ezáltal enyhíti a gyomor-bél hurut különböző fajtáit. Az éretlen datolya íze összehúzó hatással rendelkezik - ami előnyös magas vérnyomás, hasmenés és vérhas esetén -, érés közben azonban a tanninsav fokozatosan átalakul, az érett gyümölcsben pedig már semmi nem marad belőle.

A datolyát hazánkban elsősorban aszalt formában tudod beszerezni, mely változatban a többi aszalt gyümölcshöz - elsősorban az aszalt szilvához - hasonlóan képes serkenteni az emésztést. Fogyasztása továbbá erősíti a gyomrot és a hasnyálmirigyet, valamint nedvesíti a vastagbelet, így segíti a táplálékok gyorsabb haladását és megemésztését.

Az aszalt datolya emellett a legjobban lúgosító táplálékok egyike, kiegyensúlyozza például a húsban, a finomított ételekben gazdag étrend által előidézett savas állapotokat. Nyugtató hatású hashajtó, emellett tisztítja a belet, és aranyér kezelésére is alkalmas.

Cikkünk Paul Pitchford Gyógyító táplálkozás című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

retek
  • méregtelenítés
  • béltisztító diéta

3 kiló 1 hét alatt

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük