Mi történik a testedben, ha egy napig nem eszel semmit? A 24 órás böjt hatásai
Mi történik a szervezettel egy nap koplalás után?

GettyImages-1190114524
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 24 órás böjt, azaz az "Eat stop eat" diéta lényege abban rejlik, hogy a fogyókúrázó heti egy vagy két alkalommal 24 órán keresztül nem vesz magához semmilyen táplálékot, csupán tiszta vizet, cserébe a hét további öt napján bármit fogyaszthat - persze észszerű keretek között.

A nem tipikus fogyókúrás étrendet Brad Pilon dolgozta ki "Eat stop eat" című könyvében, miután a szakaszos böjt anyagcserére gyakorolt hatásait kutatta a kanadai Ontarióban található Guelph Egyetemen.

A 24 órás diéta és hatásai

A 24 órás diéta annyi csalást megenged, hogy a böjtöt bármilyen napszakban megkezdheted: például ha kedd délelőtt 9 órakor indítasz, bátran fogyaszthatsz előtte reggelit, és másnap reggel 9 után már ehetsz is. Így biztosítható a szervezet számára, hogy ne böjtöljön egy teljes nap kihagyásával.

GettyImages-1279660841

Bár jelenleg nincsenek olyan tanulmányok, amelyek kifejezetten bizonyítanák a 24 órás böjt hatékonyságát, de hosszú távon néhány ember számára támogathatja a fogyást, mivel segíthet a koleszterin csökkentésében és az anyagcsere serkentésében, valamint a grelin nevű éhségszabályozó hormon hatására a szervezet tartalékoló üzemmódra áll át, ami miatt mérséklődik a vérnyomás. Mások számára - egészségügyi állapotuktól függően - mellékhatásokat, szövődményeket is okozhat - derült ki a Healthline cikkéből.

Bár ez a technika sokkal könnyebbnek és kivitelezhetőbbnek tűnhet, mint a napi kalóriák számolgatása és csökkentése, a koplalás napján meglehetősen nagy önuralmat kell tanúsítani. Ahhoz, hogy ne lépjenek fel hiánybetegségek, a hét többi napján fontos tápanyagokban, fehérjékben, összetett szénhidrátokban, rostokban gazdag ételeket fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt teszi a testeddel a 24 órás böjt

A böjt első nyolc órájában a szénhidrátokból képződött, a májban és az izmokban rejlő glikogénraktárakból nyer energiát az emberi test. Miután a szervezet már legalább 16 órája nem kapott táplálékot, fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat, beindul a ketózis folyamata, azaz a kiürült szénhidrátraktárak után a test nagyrészt a tárolt zsír lebontásából fedezi az energiaszükségletét, azaz elindul a fokozott zsírégetés.

A 24 óránál tovább tartó koplalás oda vezethet, hogy ha a zsírraktárak elfogynak, a test elkezdi átalakítani a tárolt fehérjéket energiává, és mivel a proteinek az izmok építőkövei, az izmok lassú lebontását kezdi meg. Persze ez nem történik egyik napról a másikra, de ha huzamosabb ideig koplal az ember, és mellette nem végez erősítő gyakorlatokat, az izmok is megereszkednek.

GettyImages-98844079

Többnapos, egymást követő böjt esetén az izmok lebontása után a csontok leépítése történik, majd végül az idegrendszer és az agy kerül sorra, a farkaséhséget pedig gyengeség, ájulás, kimerülés kíséri.

Ez a lány 30 napig nem evett cukrot

A nő egy harmincnapos kihíváson vett részt, amelyben nemcsak a cukorról, de a mesterséges édesítőszerekről és a cukorhelyettesítőkről is lemondott, még a mézről és az agavészirupról is. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük