Ezek 2018 legjobb diétái: így működnek, ezért válaszd őket

Ez az 5 diéta volt a legjobb és legegészségesebb 2018-ban a U.S. News szerint.

egeszseges-etrend-etkezes-hus-zoldseg-gabona
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lassan itt az év vége, 2018-nak is megvoltak a maga trendjei, nem képez kivételt ezalól a fogyókúra sem. Bár alapvetően egyszerű folyamatról van szó, kevesebb kalóriát kell bevinni, mint, amit felhasználunk, mindig feltűnik valami újdonság, de a régi módszerek is megmaradnak.

A U.S. News 40 népszerű diétát vett górcső alá, és dietetikusok segítségével értékelték őket az alapján, hogy mennyire hatásosak. A szempontok között szerepelt, hogy az étrendet könnyű legyen követni, tápláló, egészséges és biztonságos legyen, valamint segítse hatékonyan a fogyást, és védjen a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A legjobb öt között vannak régi ismerősök és újabb módszerek is. Ezeket mutatjuk most be.

Az első helyen holtversenyben - DASH és mediterrán

A DASH-, vagyis a szívbarát diéta neve egy mozaikszó az angol Dietary Approaches to Stop Hypertension kifejezésből, ami magyarul annyit tesz, hogy étkezéssel a magas vérnyomás ellen. Eredetileg a magasvérnyomás-betegségben szenvedők számára fejlesztették ki. A tápanyagokban és rostokban gazdag ételeket részesíti előnyben, mint amilyenek a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék és alacsony zsírtartalmú tejtermékek. Emellett nem támogatja a telített zsírsavakban gazdag ételek, a zsíros húsok és tejtermékek, olajak és cukor fogyasztását. A DASH értelmében a sófogyasztást is naponta 2300 milligramm alatt kell tartani. Ez a diéta kiegyensúlyozott táplálkozást tesz lehetővé, és hosszú távon is könnyen követhető.

mediterran-dieta

A DASH-diétával mellett a mediterrán étrend a legjobb, melyről bővebben már írtunk egy korábbi cikkünkben is. Vörös húsokban, cukorban és telített zsírokban szintén szegény, de sok benne az egészséges zsírsav. Ez a diéta nemcsak a derékméretre van pozitív hatással, hanem az egészségre is, óvja a szívet és az agyat, de véd a ráktól és a cukorbetegségtől is.

Bronzérmes a flexitáriánus diéta

A fogyókúra neve a flexibilis és a vegetáriánus szavak összevonásából született. A kifejezést több mint egy évtizeddel ezelőtt használta először Dawn Jackson Blatner az erről szóló könyvében, ahol azt fejtette ki, hogy nem kell teljesen kizárni az étrendből a húskészítményeket ahhoz, hogy a vegetáriánus étrend előnyeit kiélvezhessük. Az étrend lényege, hogy minél több zöldséget, és minél kevesebb állati fehérjét fogyasszon a fogyókúrázó. A diéta követése nemcsak a fogyáshoz segíthet hozzá, hanem az általános egészséget is javítja. Csökken általa a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák kockázata. Flexiteriánus étrendről itt írtunk korábban bővebben.

Weight Watchers diéta a negyedik helyen

Az amerikai fejlesztésű weight watchers (vagyis súlyfigyelők) honlap diétája a különböző ételekhez pontokat rendel az alapján, mennyi a tápanyagtartalmuk, így nem kell kalóriákat számolgatni, elég, ha a diéta követői alacsony pontszámú ételeket választanak a listából. A módszer másik előnyös tulajdonsága, hogy társul hozzá egy online platform, amin keresztül a diétázók támogathatják egymást, és találkozhatnak olyanokkal, akiknek már sikerült megszabadulni a túlsúlyuktól, tőlük pedig eltanulhatják a megfelelő technikákat, hogy hosszú távon is működjön a súlytartás.

A cikk az ajánló után folytatódik

MIND-diéta az ötödik helyen

A MIND-diéta két bizonyítottan hatásos fogyókúrát - a DASH-t és a mediterránt - ötvözi, és kiiktat minden olyan ételt, ami károsan befolyásolhatja az agy egészségét, így csökken az időskori elbutulás kockázata. Bár az Alzheimer-kór ellen nincs betonbiztos védelem, az olyan egészséges ételek, mint a leveles zöldségek, magvak és bogyós gyümölcsök csökkenthetik a kialakulás veszélyét. A MIND diétát 2015-ben alkotta meg Martha Clare Morris táplálkozáskutató. Az étrendről készült tanulmány azt találta, hogy ez a diéta 35%-kal csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát azoknál, akik csak részlegesen, és 53%-kal azoknál, akik szigorúan követték.

Fogyókúrás applikációkkal a sikeres fogyásért

Számos telefonos alkalmazás is segítségedre lehet, ha fogyókúrára adod a fejedet. Ezek számon tartják, mennyit mozogtál, mennyit ettél, sőt akár egész edzéstervet is összeállítanak neked. Csak az elszántságodat kell magaddal hoznod.

A 8 legjobb fogyókúrás app, amit tölts le a telefonodra - Nagyon megtolják a fogyást

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük