Így néz ki a dzsungel mélyén rejtőző maja város: Xunantunich piramistemplomai lenyűgözőek

A hatalmas maja városromot nagyjából kétszáz évvel ezelőtt fedezték fel, addig érintetlenül várakozott a sűrű dzsungel közepén.

maja város dzsungel nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Belizében található San Jose Succots kisvárosa közvetlen szomszédságában fekszik Xunantunich romvárosa, ami kutatók szerint hajdanán az egyik legtovább virágzó maja település lehetett. A falutól a Mopan-folyó választja el, egy kilométerrel távolabb pedig már a guatemalai országhatár húzódik.

A maják a Yucatán-félszigeten már Krisztus előtt 2600-ban éltek, de 250-ben érték el a virágzásuk korát. Fejlett kultúrájuk mind építészeti stílusukban, mind pedig a fennmaradt időszámítási módszerükben is megmutatkozott, ami alapos csillagászati ismereteket feltételez. 

Xunantunich maja romvárosa

Xunantunich yucatáni maja nyelven azt jelenti, Kőasszony. A legenda szerint az 1800-as évek végén egy helyi lakos vadászni indult az erdőbe, és amikor a romvárosba ért, a terület legnagyobb épülete, a 6-8. században épült El Castillo mögött lévő barlang szájánál egy gyönyörű, szoborszerű maja nőt pillantott meg. A különös alakon tradicionális, díszes huipil ruhát viselt, és pirosas fénnyel izzó szemei voltak. Ekkor a férfi puskáját eldobva szaladt vissza falujába, hogy nagyobb kutatócsapattal eredjenek a nő után. Mire visszaértek, a kőasszony eltűnt. Ezek után több helyi lakos beszámolt a különös jelenésről, de követni senki nem tudta a rejtélyes alakot a barlangon belül. A legenda a mai napig körbelengi a misztikus hangulatú teret, ami a letűnt idők emlékeit őrzi.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük