Mik ezek a sziklába vájt rajzok Törökország területén? Új teóriával álltak elő a tudósok
A helyiek az idő múlását követhették nyomon a Yazilikaya hettita sziklaszentély domborművein.

Yazılıkaya 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Yazilikaya hettita sziklaszentély neve bizonyára sokaknak ismeretlen: a hely Hattuszasztól, a hettiták ókori fővárosától mintegy két kilométerre található a mai Törökország területén. Maga a név egyébként "Feliratos sziklát" jelent.

Helyiségeinek falaiba lapos domborműveket vájtak, melynek egy része az ókori mezopotámiai istenségeket, az anunnakikat ábrázolja.  Egyesek szerint az anunnakik idegen lények voltak, akik aranybányászás céljából érkeztek a Földre, de az antarktiszi gleccserek olvadása miatt végül távoztak. Mindez persze csak legenda. A mostani elmélet azonban valószínűbbnek tűnik.

A Yazılıkaya hettita sziklaszentély rejtélye

Svájci kutatók szerint ugyanis hiába tanulmányozzák hosszú évtizedek óta a véseteket, a kutatók mégis sok fontos részlet felett átsiklottak. A kutatás vezetői, a Luwian Studies nemzetközi elnöke, Eberhard Zangger és kollégája, a Bázeli Egyetem munkatársa, Rita Gautschy szerint a fura rajzok a 12 istenséget ábrázolják, valószínűleg a naptári hónapok száma miatt. 

A szakértők azt gyanítják, hogy az ábrázolásokkal valamilyen módon a lakók nyomon követték az idő múlását. Bár, hogy pontosan hogyan, azt egyelőre nem tudják. A hely ettől függetlenül önmagában is nagyon különleges.

Ezt is szeretjük