Vudu szertartásról készítettek közeli képeket: így jutnak közel a szellemvilághoz
A haiti vudu szertartásokon áldozatokat mutatnak be az isteni lényeknek, ami európai szemmel furcsának tűnhet.

vudu szertartás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Haiti egy Közép-Amerikában található sziget felén helyezkedik el, melynek a másik részén a Dominikai Köztársaság foglal helyet. Hozzá tartozik még több sziget is, a legnagyobbak a Gonave-sziget és a kalóztörténetekből ismerős Tortuga. Az országban 10 millióan élnek, jelenleg ez Amerika legszegényebb országa.

Haitit azonban nem az elhelyezkedése vagy a természeti látványosságai tették híressé, hanem a misztikus vudu vallás. Valószínűleg az ott lakók egyetlen kapaszkodója maradt, a helyiek 80%-a kereszténynek, 100%-uk pedig vuduhívőnek vallja magát - érdekes, hogyan tud keveredni a kettő. A vudu az egyik legmisztikusabb vallás a világon, nincsenek írásos feljegyzéseik, a vudu papnők és papok szájhagyomány útján adják tovább az ősi tudást leszármazottjaiknak. 

Vudu Haitin

Nem csak Haitin vannak követői a vudu vallásnak, de onnan származik, és abban a régióban vannak a legtöbben. A hívők számára, ami a keresztényeknek Isten, nekik Bondye, akinek teljesen alárendelik magukat. Nem tudnak közvetlen kapcsolatot létesíteni vele, csak a loákon keresztül, mindenféle áldozatokkal és felajánlással. Attól függ, milyen áldozatot kell bemutatniuk, hogy milyen loának szeretnének a kedvében járni. Az egyik legfőbb loa - vagy Mystères, ahogy ők hívják - Damballa, ő a mennyei atya és mindennek a teremtője. Utána következik Legba, a keresztutak őre, akin keresztül Guinee, azaz a szellemvilág lelkeivel lehet beszélni. A harmadik legismertebb pedig Baron Samedi, azaz a Szombat báró, aki a holtakat védi. Ebből a vallásból származtatják a zombikat is, akik itt valami varázslat által feltámasztott holtakat jelentenek. Európai szemmel bizarrnak tűnő szertartásaik során nem ritka, ha páran transzba esnek, olyan, mintha valami megszállná őket - elképesztő közeli képeket készítettek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Reddit)

Ezt is szeretjük