Alig ismerik Egyiptom vörös piramisát: az első tökéletes oldalú építmény régebbi a gízaiaknál
Általában a gízai hármasról beszélünk, pedig Egyiptomban jóval több érdekes piramis van.

voros-piramis
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha azt halljuk, piramisok, azonnal a gízai piramisok, Hufu, Hafré és Menkauré piramisai jutnak eszünkbe, holott Egyiptom földjét háromnál sokkal több piramis gazdagítja.

E piramisokról, bár ugyanolyan érdekesek és jelentősek, kevés szó esik, és a legtöbben nem is tudják, hogy egyáltalán léteznek.

Egyiptom piramisai

Egyiptom-szerte, meglepő lehet a szám, de 138 piramist találni. Legtöbbjüket az Óbirodalomban építették, az Első átmeneti korban, a Középbirodalom idején és a Második átmeneti korban jóval kevesebbet, az Újbirodalom idején pedig már csak egy piramist építettek.

Nem minden egyiptomi piramis hozza a laikus szem által megszokott gúlaformát. Ennek egyik oka, hogy az egyiptomi piramisépítészet, míg elkövetkezett a legtöbbek által ismert gúlaforma, folyamatosan változott, így több formát is felsorakoztat, lépcsőzetestől a gúláig.

Egyes piramisok meglehetősen szabálytalan formájúak, amire az a magyarázat, hogy azoknak a piramisoknak, amelyeknek a burkolatát elhordták, védtelenné vált a felülete a környezeti hatásokkal szemben. Az óhatatlan roncsolódás nemcsak a felületi egyenetlenségben, hanem valamelyest a piramisok formáján is megmutatkozik.

Sznofru második piramisa, a vörös piramis

Gíza és Szakkara után a történelmileg legjelentősebb egyiptomi térség Dahsúr. Itt emelkedik Sznofru második piramisa, a vörös piramis, másik nevén az északi piramis, az első, amely tökéletes gúla alakú.

A vörös piramis.
A vörös piramis.

Vörös, ugyanis vörös mészkőből építették, bevésések szerint mintegy 17 éven át. 105 méter magas, 30 méter magasan elhelyezett bejárata pedig északra néz, hasonlóan a legtöbb egyiptomi piramiséhoz. Felülete a mai napig szinte tökéletesen egyenletes, időtállósága részben mészkőburkolatának, részben nagy építőköveinek is köszönhető.

Sznofru tört falú piramisa

Ugyancsak Dahsúrban található a negyedik dinasztia idején épült Sznorfu-piramis, másik, korai nevén Déli ragyogó piramis, mely a vörös piramis előtt épült.

A Bent piramis.
A Bent piramis.

Formája kissé kerekdedebb, az alapzat 54 fokos szöget zár a talajjal, a felső rész pedig 43-at. A szakértők eltérő okokkal magyarázzák, milyen építészeti megfontolásból lett ilyen a piramis. Egyesek szerint a fáraó valószínűleg - repedező falak vagy egyéb ok miatt - siettette a befejezést, és azért változtattak a felső rész dőlésszögén, hogy előbb elkészüljenek. Mások szerint egyszerűen úgy gondolhatták, hogy, ha a felső rész kevésbé meredek, az stabilabb szerkezetet adhat. Akárhogy is történt, hogy tört falú lett, ezt a piramist az első sima felületű piramisként tartják számon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Uszerkaf piramisa

Elsőre egy jókora rakás kőnek tűnik, épp ezért hívják a helyiek Uszerkaf piramisát Kőhalomnak, mely i. e. 2500 körül épült Dzsószer fáraó piramisa szomszédságában. Az V. dinasztia első piramisa kisebb a korábbiaknál, de tartja a gúlaformát. Szokatlan módon észak-déli tengely irányában helyezkedik el. Felülete azért szabálytalan, mert elhordták róla a fehér mészkőburkolatot, így az építmény védtelenebb lett, és veszített időtállóságából.

Uszerkaf piramisának későbbi története is érdekes. 1500 évvel az építése után renoválták, és temetőként hasznosították.

Dzsószer piramisa

Kairótól 25 km-re, Szakkarában, Egyiptom legöregebb piramisai között van az első piramisépítő, Dzsószer fáraó hatlépcsős piramisa, mely korai, mezopotámiai minta alapján készült. A kőből kivájt királyi sírkamra 28 méterrel a felszín alatt található.

Kőből emelték a fáraó építészmestere, a polihisztor Imhotep vezényletével . Körülbelül az i. e. 27. században fejezték be. Eredetileg árok és egy mészkőfal vette körül, melyeken 14 ajtó volt, köztük azonban csak egyen lehetett keresztülmenni, a többi hamis ajtó volt. 

Noha a gízai piramisok valóban csodálatos építmények, a továbbiakról is érdemes lenne többet beszélni, hiszen mindegyiküknek saját, különleges története és régészeti, történelmi jelentősége van.

Észrevetted?

Majdnem minden egyiptomi szobor orra hiányzik: nem véletlenül!

Ezt is szeretjük