Rejtélyes világ bújik meg a sarki jég alatt: videón, ahogy a kutatók látták az élőlényeket
Az Antarktisz jege alá kamerát vezettek, így fedezték fel a rejtett vízivilágot.

GettyImages-1317716617
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vastag jég- és hótakaró alatt rejtőző Antarktisz kétségkívül a világ egyik legmisztikusabb, legkevésbé feltérképezett helye. Csaknem fél kilométer mélyen izgalmas dologra bukkantak a kutatók.

Egy soha nem látott ökoszisztémára leltek, mely voltaképpen egy föld alatti folyóban lakozik, mélyen a jeges felszín alatt. Ebbe most bárki betekintést nyerhet, aki érdeklődik az ismeretlen iránt.

Víz alatti világ az Antarktisz alatt

A sarkkutatók a közelmúltban tárták a nyilvánosság elé ezt a rejtett világot: kamerafelvételükön egy sötét és szaggatott barlang látható, amely tele van apró, rákszerű lényekkel.

A tudósok a Larsen-jégpolc alatt találták meg a föld alatti világot. A hatalmas, lebegő jégtakaró az Antarktiszi-félsziget keleti partjához kapcsolódott, innen tört le a világ legnagyobb jéghegye is, az A68 jéghegy, mely 2021-re olvadt el. A műholdfotók egy, a megszokottaktól eltérő barázdát mutattak a jégen, melyet a kutatók a sajátos jellemzői alapján egy felszín alatti folyóként azonosítottak. A felfedezőcsapat körülbelül 500 méter, pontosabban 483,68 méter mélységben fúrt le a jégfelszín alá, és leküldtek egy felderítőkamerát.

Különös dolgot fedeztek fel a közvetített képen, mely elsőre kivehetetlen volt. A vízben ugyanis több száz apró, elmosódott folt takarta el a képet. A csapat először úgy hitte, hogy a felszerelésük lehet hibás. A fényképezőgép újrafókuszálása után viszont rájöttek, hogy az objektívet apró rákfélék, úgynevezett kétlábúak nyüzsgik körül. Ez váratlanul érte a a tudósokat, mivel nem számítottak rá, hogy ilyen mélyen a jeges felszín alatt valóban van esély rá, hogy életet találnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az, hogy ezek az állatok a kameránk körül úszkálnak, egyértelműen azt jelenti, hogy ott egy fontos ökoszisztéma van - mondta Craig Stevens, az új-zélandi, aucklandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet (NIWA) fizikai oceanográfusa. Stevens azt is hozzátette, hogy a tudóscsapat szó szerint ugrándozni kezdett örömében, amikor felfedezte a víz alatti világot.

A kutatók egyébként régóta úgy gondolták, hogy a felszín alatt folyók lehetnek, de mindeddig ezeket alig-alig tanulmányozták, azt pedig nem is sejthették, hogy élet lehet-e ott, vagy sem. Huw Horgan, a Wellingtoni Victoria Egyetem glaciológusa szerint a felfedezés egészen olyan volt, mintha egy ismeretlen világba léphettek volna be. Ő még 2020-ban fedezte fel az első jeleket, melyek a felszín alatti folyóra utaltak. Akkor még nem sejtették, hogy egy egész ökoszisztéma van odalent - most lesz min vizsgálódniuk, és a kutatók szerint várhatóan minden eddigi ismeretüket felülíró megállapítások is születhetnek a sarkvidéki jég alatti vízről.

Lenyűgöző színű jéghegyek

Szinte hihetetlen, de a fotók bizonyítják, hogy mégis igaz: fekete, kék és szivárványos jéghegyek is léteznek.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük