2012-ben vége lesz a világnak?
3 érdekes tény a maja jóslatról
Tartanod kell a két év múlva esedékes világvégétől? Igazuk volt a majáknak, vagy a bizonyítékok mást mutatnak?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor eljön 2012 decembere, a most élő emberi fajt egy rettenetes kataklizma eltörli a föld felszínéről. A katasztrófa valószínűleg ugyanolyan váratlan és szörnyű lesz, mint a legutóbbi, mely tűzzel, özönvízzel és démonok csapásaival járt. Legalábbis ezt hallhatod, amikor belépsz az ősi maja naptár utolsó visszaszámlálásába.

E sorsdöntő hónap 23. napjával véget ér a maják Hosszú időszámítása, a 13 egymást követő baktun. Ezzel befejeződik egy 1 872 000 napos utazás, mely Krisztus előtt 3114-ben kezdődött, és véget ér a világ.

De valójában mit lehet tudni erről a részletesen kidolgozott rendszerről, és mit gondoltak a maják a 2012-ben történő eseményekről? Valóban vége lesz a világnak, vagy hiba csúszott a maják időszámításába?

Túl hosszú időszámítás

A klasszikus korszak majái hittek a ciklikus világegyetemben. Az általuk használt Hosszú időszámításnak magában kell foglalnia mind a világ keletkezését, mind a megsemmisülését. Senki sem tudja pontosan, hol és mikor dolgozták ki ezt a rendszert, de a legkorábbi olyan dátum, mely korabeli eseményre utal, a Krisztus előtti 32. évre vonatkozik.

A Hosszú időszámítás dátumainak lejegyzésekor öt helyi értéket használtak, és a húszas számrendszert vették alapul, ellentétben a mi tízes számrendszerünkkel. A legnagyobb érték általában a baktun - egy 144 ezer napból álló egység - volt, de létezett még 19 nagyobb egység is, melyet ritkán használtak - ezek mind kifejezhetők a 13-as szám többszöröseként. A teljes Hosszú időszámítás tehát egy elképzelhetetlenül nagy skála volt, mely több trillió évet ölelt fel, sokkal hosszabb időszakot, mint amióta univerzumunk egyáltalán létezik. Így tehát megkérdőjelezhető a maják időszámításának helyessége.

Királyi évforduló cáfolja a világvégét

A maja írások megfejtésében elért eredmények segítséget nyújtanak ahhoz, hogy megértsük az utolsó 13 baktun kezdetének, azaz a Krisztus előtti 3114. év eseményeit. Ez nem egy nulladik év volt, a feliratok mesélnek olyan mitikus történetekről, melyek jóval a Krisztus előtti 3114. évet megelőzően történtek.

Ugyanakkor a maják olyan évszámokat is kikalkuláltak, melyek a távoli jövőben vannak, például egy királyi évfordulót a Krisztus utáni 4772. évre jeleztek előre. Ennek nem lenne értelme, ha 2012 az idők végét jelentené.

Nem látták előre a jövőt

A maják a Hosszú időszámítás által felölelt hatalmas időtartamnak csupán töredékét láthatták. Az utolsó pontos évszámot 909-ben vésték fel a mexikói Toninában.

Az azt megelőző évszázad során társadalmi, gazdasági és demográfiai válság söpört végig a térségen, mely véget vetett a klasszikus civilizációnak. Ez a katasztrófa azonban elhalványul a 16. század eseményei mellett.

Az európai hódítás megszámlálhatatlan maja számára jelentett halálos ítéletet, Amerika többi őslakos népéhez hasonlóan. Miután járványok tizedelték meg őket, kínzással és kivégzésekkel új vallást erőszakoltak rájuk, és a hagyományos tanokat csaknem teljesen megsemmisítették, ez pedig olyan katasztrófa volt, mely joggal szerepelhetett volna az ősi próféciákban.

Cikkünk Brian M. Fagan Hetven rejtély szerte a világból című könyve alapján készült.

Artúr király és a Szent Grál, Nagy Sándor elveszett sírja, régi írások és Atlantisz története - csak néhány példa az emberiség megfejtetlen rejtélyei közül. Ezzel a képeskönyvvel világ körüli utazásra indulhatsz, melynek során egykori civilizációk kialakulásának, tündöklésének és bukásának rejtélyes körülményeit ismerheted meg. 28 történettudós a modern tudomány és a legfrissebb kutatási eredmények alapján tárja eléd a régmúlt megoldatlan rejtélyeit.

Kiadja az Athenaeum Kiadó.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük