Milyen szaga van az űrnek? Nem tévedés, tényleg tudják, mit lehetne érezni odafent
Érdekes a kérdés, de van rá tudományos válasz.

GettyImages-612547234
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rózsa, csokoládé, mentol, eper - megszámlálhatatlan különleges illat vesz körül bennünket, és ismerünk kellemetlen szagokat, mint a penész- vagy a csatornaszag.

Ám van, amit soha nem lesz módunk megszimatolni: a világűrt, pedig állítólag annak is sajátos szaga van.

Ilyen szaga van a világűrnek

Először is felmerül a kérdés, hogy hogyan állapítható meg, milyen szag van odafent, ha egyszer lehetetlen kihajolni egy űrhajóból és beleszippantani a fenti gázokba? Véletlenül jöttek rá űrhajósok.

Űrsétáik után különös dologra figyeltek fel. Amikor levették magukról a speciális körülményekre megalkott szkafandert, különös szagok ütötték meg az orrukat.

- Amikor kiengeded a nyomást, és kibújsz az űrruhából, ózonszagot érzel, de az égett puskaporra is hasonlít - számolt be tapasztalatairól Thomas Jones asztronauta a Listverse cikkében.

Don Petit űrállomási tudományos tisztviselő is elmondta a véleményét:

- Leginkább fémes, édeskés illatot éreztem. A főiskolai nyaraimra emlékeztetett, amikor több órát dolgoztam. Ívhegesztő fáklyával nehéz felszerelést javítottam fakitermeléshez. Kellemes, édes illatú hegesztési füstre emlékeztetett az űr illata.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár érdekes az űrhajósok asszociációit olvasni, mindenképpen magyarázatra szorul, hogyan fordulhat elő, hogy visszatérvén az űrsétából, ilyen szagok szivárogtak a szkafandereikből. Bár vákuumban nem lehet közvetlenül az illatokat érezni, ám megannyi részecske kering az űrben, anyagoké, melyek sajátos szaggal bírnak. Ezek akadtak fenn az asztronauták öltözetén, és mutatták meg magukat, amikor visszatértek az űrhajóba.

Az univerzum jókora része fekete lyuk

Hallottál már a fekete lyukakról? Érdekes, hogy az űr jókora részét töltik ki ezek a különleges és talányos képződmények.

Ezt is szeretjük