VIII. Henrik kedvenc ételei a sült hattyútól a hódfarokig: 200 ember készítette el a napi menüt a királyi konyhában
Mai szemmel nézve meglehetősen furcsa ízlése volt az angol királynak.

henrik-ételek1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az angol uralkodócsaládok életében mindig is fontos szerepet játszott az étkezés, hiszen a nagy lakomák nemcsak a finom ételekről, hanem a hatalom, a gazdagság megmutatásáról is szóltak, nem is beszélve arról, mennyi fontos, az országot érintő kérdés került napirendre ezeken az estélyeken.

Az 1509-től uralkodó VIII. Henrik neve leginkább számos felesége és a velük szemben alkalmazott kivégzések miatt maradt fenn a köztudatban, ám azt már kevesen tudják, hogy a király nemcsak a divatot, hanem a különleges ételeket is kedvelte. Az általa fogyasztott ételek mai szemmel nézve azonban eléggé furcsának és meglepőnek tűnhetnek.

Ezt ette az egyik legemlékezetesebb angol király

Köztudott, hogy ma már próbálnak a lehető legegészségesebben étkezni a királyi család tagjai, a kora újkorban azonban nem ez volt a fő szempont. VIII. Henrik már fiatalkora óta ismert volt arról, hogy valósággal habzsolta az életet, ebbe pedig nemcsak a nők, hanem a finom ételek is beletartoztak. Palotájában a nagyjából ezerfős személyzet közül kétszázan dolgoztak a konyhán, nyolc konyha és ötven kisebb szoba volt a halak előkészítéséhez, péksütemények készítéséhez, pácoláshoz és palackozáshoz - hiszen akkor még nem volt hűtőszekrény. A friss hús abban az időben igazi luxuscikknek számított, azonban az uralkodó megengedhette magának, hogy udvarát a lehető legjobb minőségű ételekkel lássa el, a szakácsok állítólag folyamatosan disznót és szarvashúst sütöttek. Becslések szerint naponta hat-nyolc tonna tölgyfát égettek el a kandallókban.

henrik-ételek4
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Henrik tíz órakor kezdte az étkezést, és mindig körülbelül harminc udvaroncával evett, akik naponta kétszer ehettek, a másik alkalomra délután négy órakor került sor. Nem volt ritka, hogy egy nap akár 5000 kalóriát is elfogyasztottak. Különleges alkalmakkor nemcsak disznó és vadhús került az asztalra, hanem olyan ínyencségek is, mint a páva, a gém vagy a kócsag, de a grillezett hódfarok vagy a sült hattyú sem számított furcsának. Sőt, első feleségének, Aragóniai Katalinnak nagy kedvence volt a bálnahús, amivel ráadásul sok embert meg lehetett etetni. Az étkezésekhez csak a király kapott egy villaszerű eszközt, amit neki faragtak, hiszen az evőeszközök használata csak a 18. századtól terjedt el. Előtte kézzel ettek mindent.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lakomákon felszolgált ételek változatossága megdöbbentő volt. A királlyal vacsorázók citrusféléket, mandulát és a Földközi-tenger térségéből származó olívaolajat fogyasztottak. Az ételeket Ciprusról származó cukorral édesítették, és kínai, afrikai és indiai fűszerekkel fűszerezték. A Tudorok idején a távoli országokból származó egzotikus összetevők használata igazi státuszszimbólumnak számított. Érdekesség, hogy Henrik nem igazán rajongott a zöldségekért, paraszti ételeknek tartotta őket, azonban így is felkerültek az asztalra, általában káposzta, szemes bab, borsó, póréhagyma és hagyma formájában. 

henrik-ételek3
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

Minden étkezéshez hatalmas mennyiségű sört és bort szolgáltak fel. A történészek becslése szerint a királyi palotában évente 600 000 liter sört (elegendő egy olimpiai méretű úszómedence feltöltéséhez) és 75 000 liter bort fogyasztottak el. A nagy lakomáknak meg is lett az eredménye, hiszen uralkodásának vége felé a király egészségi állapota romlani kezdett, látványosan meghízott, és mozogni is csak segítséggel tudott, sőt kettes típusú cukorbetegségtől is szenvedett. Anglia egyik legismertebb királya végül 1547-ben, 55 éves korában hunyt el több betegség együttes fennállása miatt. 

8 kérdéses kvíz VIII. Henrikről: hányadik felesége volt Boleyn Anna?

Az egyik legkarakteresebb uralkodó volt a világtörténelem során.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük