Ki volt a kislány, aki után most a Vatikánban kutatnak? Emanuela Orlandit 1983-ban látták utoljára
A lányt 36 évvel ezelőtt látták utoljára.

vatikan
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vatikánvárosi Emanuela Orlandi 15 éves volt, amikor 1983. június 22-én eltűnt. Buszmegállóban látták utoljára, de hiába várták haza zeneórája után.

Az eset 36 éve megoldatlan, holttestét azóta sem találták meg. Egy névtelen levél és hozzá mellékelt fénykép alapján, amit a család nemrégiben kapott, ismét vizsgálódni kezdtek az ügyben: a rejtélyes sorok a Vatikánba vezettek, a Teuton temetőbe, ahol azonban nem találtak semmit.

Ki volt Emanuela Orlandi?

Emanuela ötgyermekes család negyedik szülöttjeként jött a világra 1968. január 14-én. A Vatikánvárosban éltek, apja, Ercole a Vatikán Bank alkalmazottjaként dolgozott. A lány 1983-as eltűnésekor másodikos középiskolás volt Rómában, emellett heti háromszor vett fuvolaórákat is a Tommasso Ludovico Da Victoria Iskolában. Emanuela kórustag is volt a Sant' Anna dei Palafrenieri tepmlomban. Senki sem sejthette, hogy a 15 éves lány egyik napról a másikra el fog tűnni.

Ebben a templomban volt kórustag Emanuela.
Ebben a templomban volt kórustag Emanuela.
Fotó: Wikimedia Commons/Lalupa

Emanuela Orlandi eltűnése

Aznap, amikor nyoma veszett, Emanuela elkésett a zeneórájáról. Később, amikor beszélt a testvérével telefonon, azzal magyarázta a késést, hogy valaki állásajánlattal kereste meg egy szépségipari cégtől, és vele találkozott az óra előtt. A lány egy barátnőjének is mesélt az ajánlatról, aki egy harmadik lánnyal hagyta Emanuelát a buszmegállóban. Ő lehetett az utolsó ember, aki láthatta. Az eltűnt tini egy sötét színű BMW-be szállva hagyta el a megállót.

15 óra tájban hiába várták haza, a lány nem érkezett meg, ezért a szülők betelefonáltak az iskolába, hátha valaki tud valamit Emanueláról. Az eltűnést még aznap bejelentették a szülők, bár a rendőrség felvetette, hogy a lány esetleg barátokkal van. A következő napokban a környéket is kiplakátolták a lány fotójával, illetve újsághirdetésben is kérték, hogy ha bárki bármit tud a lányról, jelentkezzen.

Több különös telefonhívást is kaptak a szülők, melyekben azt állították, hogy látták a lányt. Az egyik egy Pierluigi nevű, 16 éves fiútól érkezett, aki menyasszonyával láthatta Emanuelát. A személyleírása stimmelt, de Barbarellaként mutatkozott be állítólag a fiataloknak, és azt mondta, elszökött otthonról.

Rajz Emanueláról (jobbra) egy olaszországi aluljáróban.
Rajz Emanueláról (jobbra) egy olaszországi aluljáróban.
Fotó: Pacific Press / Getty Images Hungary

Három nap múlva egy magát Mariónak nevező, állítólag bártulajdonosként dolgozó férfi mondta a telefonban, hogy találkozott a lánnyal, aki a Barbarellához hasonló néven, Barbaraként mutatkozott be, és szintén azt mondta, hogy elszökött otthonról.

Török szál

Hamarosan egy férfi jelentkezett, akit akcentusa miatt Az amerikai néven jegyeztek, még hangfelvételt is játszott be, amin Emanuela hangja lehetett hallható. Azzal az ajánlattal telefonált be a Vatikánba, hogy felajánlja Emanuelát egy bebörtönzött terrorista,  Mehmet Ali Ağca szabadon bocsátása fejében. Ő volt az a török férfi, aki 1981-ben meglőtte II. János Pál pápát. Később többször is telefonált, de a lány sajnos nem került elő.

Gyertyagyújtás a Vatikánban Emanuela eltűnésének 30. évfordulóján. Középen bátyja, Pietro.
Gyertyagyújtás a Vatikánban Emanuela eltűnésének 30. évfordulóján. Középen bátyja, Pietro.
Fotó: Franco Origlia / Getty Images Hungary

Elméletek sora született 36 év alatt

Az egyik elmélet szerint tehát Ağca kiszabadítására tett kísérlet lehetett Emanuela elrablása. Maga Ağca is állította egy tévéinterjúban, hogy a lányt valóban miatta rabolták el, név szerint a Szürke farkasok terrorista szervezet. Mint Ağca mondta, még egy lányt, Mirella Gregorit is ugyanezért rabolták el, hogy később őt szabadon engedjék cserébe a lányért. (Ő látható az utcai graffitiről készült képen, balra.) 

Több más elmélet is elterjedt a 36 év alatt. Az olasz maffia is képbe került lehetséges tettesként. A Banda della Magliana extagja, Antonio 2011-ben azt állította, Emanuela elrablása egy, a Vatikán elleni merénylet volt a részükről, mert vissza akarták szerezni a pénzüket, amit a Vatikán Bankba - a lány apjának munkahelye volt - helyeztek el. Egy gengsztert, Enrico De Pedist emiatt exhumálták, mert DNS-mintát akartak nyerni tőle, amennyiben meglelnék a lány maradványait, és további vizsgálatokra kerülne sor az ügy felgöngyölítésében. Pedis volt barátnője szerint a gengszter 2008-ban bevallotta neki, hogy ő rabolta el Emanuelát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy következő elmélet, egy pap állítása nem kis port kavart. Gabriele Amorth, azóta már elhunyt ördögűző pap 2012-ben azt mondta, vatikáni képviselők és papok erőszakolták és ölték meg a lányt rendszeresen szervezett szexpartijaik egyikén. A sorolt elméletek közül egyik sem nyert bizonyosságot, de egyértelműen cáfolni sem lehet őket.

A névtelen levéllel újraindult a nyomozás

Keressétek ott, ahová az angyal mutat - áll az említett névtelen levélben, melyet az Orlandi család nemrég kapott. A rejtélyes sor egy, a temetőben található, falhoz támaszkodó angyalszoborra utal. A levélhez mellékelt fényképen egy 19. századi német hercegi sír látható. A hercegi sír az 1836-ban elhunyt Sophie von Hohenlohe hercegnő és Gustav von Hohenhole sírja a Teuton temetőben, és itt van eltemetve Charlotte Frederica hercegnő is. A levél alapján a két hercegnő sírjában sejtették Emanuela maradványait.

A sírt július 11-én felnyitották, azonban az eltűnt lány maradványai nem voltak benne. A szakértők döbbenetére a hercegnői maradványok sem.

A Vatikán elképzelhetőnek tartja, hogy a 19. századi maradványokat a Szent Péter-bazilika közelében található Teuton Kollégium és temető hatvanas-hetvenes évekbeli átépítésekor máshová helyezték. Felmerül a kérdés, ha így történt volna, miért nincs erről írásos jegyzék, vagy miért nem helyezték át a maradványokkal együtt a sírkövet is.

A Teuton Kollégium és a temető.
A Teuton Kollégium és a temető.
Fotó: Wikimedia Commons/Johannes Müller

A Vatikán magyarázatára kiterjesztették a keresést, és a felnyitott síroktól nem messze találtak is két rejtett, csapóajtókkal fedett csontkamrát. Ezeket egyelőre lezárva tartják, és július 20-án reggel 9-kor a hivatal és az érintett Orlandi család igazságügyi szakértői, a vatikáni csendőrség tagjai és a július 11-i vizsgálat szakemberei jelenlétében fogják felnyitni, mint azt Alessandro Gisotti, a Vatikán szóvivője elmondta.

Egyelőre  semmi garancia nincs arra, hogy maradványai a csontkamrákban lesznek. Fontos ugyanakkor, hogy a Vatikán együttműködően áll a feltáráshoz.

2008-ban a Vatikán olaszországi nagykövetségének renoválása során is találtak csontokat egy portásfülke alatt, melyekről szintén azt hitték, hogy Emanuela maradványai, de tévedtek. Kiderült ugyanis, hogy egy i. sz. 190 és 230 között élt római férfi csontjaira bukkantak.

Amennyiben a most talált csontkamrában valóban megtalálják a maradványokat, 36 esztendős rejtély oldódhat meg. Amíg azonban nincs holttest, minden kétséget kizáróan nem lehet kijelenteni, hogy Emanuela meghalt, csupán azt, hogy 1983-ban eltűnt. Vannak, akik ebben is hisznek, sőt, a korábban említett Ağca egy alkalommal azt állította, Emanuela életben van, és beépült szervezetükbe. Természetesen nem tudni, hogy Ağca igazat mondott-e, esetleg, hogy Emanuela egészen máshová, saját döntéséből vagy más kényszerítésére tűnt-e el. Ha még élne, bárhol is van, Emanuela, akiért maga II. János Pál pápa nyolcszor szólalt fel és még családját is meglátogatta eltűnése után, most lenne 51 éves.

Rejtélyes eltűnések

Számos olyan eltűnésről tudni, ami máig nem lelt magyarázatra. Ilyeneket mutatunk be a következő cikkben.

Ajánlóképek, megemlékezés és utcai graffity képe: Getty Images.

Templom és kollégium képe: Wikimedia Commons.

Ezt is szeretjük