A jövőben PET-palackból készülhet a vaníliafagyi: meghökkentő ötleten dolgoznak a skót tudósok
A vaníliaízesítést bizarr összetevőből, műanyag palackból állítanák elő.

GettyImages-1131361550
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vanília a világ egyik legnemesebb, legízletesebb és leggyakrabban alkalmazott fűszere: nap mint nap megízlelhetjük, ha valódi vaníliával készült édességet fogyasztunk, de kozmetikumok, gyógyszerészeti készítmények összetevőjeként is találkozhatunk vele.

A széles körű felhasználás miatt, és mert a valódi vanília igen drága alapanyag, aromával, vanilinnel pótolják, melyet megannyi igen meglepő alapanyagból állítanak elő. Készítik kasztóreumból, vagyis hódzsírból, tűlevelű fák alkatrészeiből, de lignin-szulfonsavból is, ami egy papíripari melléktermék. Ezektől már önmagában is sokaknak eláll a szava, de amin skót tudósok dolgoznak, az végképp bizarr: PET-palackból készítenének vaníliaaromát, hogy pótolhassák a szükségletet, egyúttal csökkenthessék a Föld műanyagszennyezését.

Hogyan készülne a PET-palack-aroma?

Az ötlet az Edinburgh-i Egyetem kutatóitól származik, akik felfedezték, hogy egyfajta baktérium, genetikailag módosított E. coli segítségével PET-palackból vaníliaaroma készíthető. A baktérium ugyanis a palack anyagának egyik alkotóelemét, a treftálsavat vanilinné alakítja át.

Miután a treftálsav és a vanília kémiai szerkezete nagyon hasonló, a baktériumnak csak nagyon minimális a feladata. A kutatók a módosított E. coli és a treftálsav keverékét 37 fokos hőmérsékletre helyezik, és az aroma egykettőre el is készül.

A kutatók kiemelték, hogy a globális műanyaghulladék napjaink egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája, hiszen percenként egymilliót adnak el belőlük világszerte az üzletekben, és mindössze 14%-uk kerül újrahasznosításra.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Munkánk változtathat azon, hogyan személi a világ a műanyagot. Problémás szeméttípusként ismerik, de mi most egy új felhasználására világítunk rá, amelyből minőségi termékek készíthetők - mondja Stephen Wallace, az egyetem biotechnológiai szakértője egy, a The Guardiannak adott interjúban.

Jogos, ha sokan bizarrnak érzik a skót tudósok törekvéseit. Noha a tudományos előrelépések fontosak, és a műanyagszennyezés rendkívül égető problémát jelent, az ember a legkevésbé sem szeretne PET-palackot enni, amikor belekanalaz egy vaníliafagylaltba. Lehet, hogy mégis ez lesz a jövő új vaníliaaroma-forrása?

Hogyan komposztálhatsz otthon?

A konyhai hulladékokból komposztot készíthetsz, amiből nagyszerű virágföld válik. Következő cikkünkben megtudhatod, hogyan kell csinálni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük