Antik vámpírölő kiskészlet: óriási összegekért cserélnek gazdát az árveréseken
Gondosan összeállított készletek fadobozkákban, vámpírok ellen.

cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban, különösen az Alkonyat-filmek óta, sokadik reneszánszát éli a vámpírláz, de volt idő, hogy ez nem egyszerű divathóbort volt, hanem véresen komoly félelmek lapultak meg a háttérben. 

Különösen akkor volt jellemző a vámpíroktól való rettegés, amikor az emberekben még sokkal erősebben éltek a hiedelmek. Ugyan maga a vámpír kifejezés nem túl régi, vérivó lények számos kultúrában ismertek voltak. A vámpír szó szláv eredetű, és vérszívót jelent.

A legismertebb nevű, legrettegettebb vámpír, Drakula figuráját III. Vlad Dracul havasalföldi fejedelemről mintázta Bram Stoker író 1897-es, Drakula című regényében. Így terjedt el a szélesebb köztudatban a vérszomjas Drakula gróf neve.

III. Vlad rendkívüli kegyetlenséggel ölt, és nemcsak bűnözőket: ártatlan alattvalókat is karóba húzatott - ez volt leggyakoribb kivégző módszere. A legenda szerint, ha egy falu egyetlen lakosa követett el valamit, a többi embert is megölette vele együtt. Vára köré két sor sövényt ültettetett, hogy a közöttük lévő helyet holttestekkel töltesse fel. A fákra felakasztottakat nem merték leszedni, mert azzal fenyegette meg az embereket, hogy, aki ilyet merészel, azt a helyükre akasztja.

III. Vlad Dracul
III. Vlad Dracul

Vámpírölő készletek

Az 1970-es években, az egyik nagyobb Drakula-hullám idején az antikvitáspiac megtelt olyan vámpírölő készletekkel, melyeket állítólag több évszázada állítottak össze az ártó lények legyőzésére. Feszületek, különböző szerek, fegyverek kerültek ezekbe a gondosan megmunkált dobozokba, a modern kori piacokon pedig méregdrágán adták-vették azokat. Így van ez ma is árveréseken és internetes adok-veszek weboldalakon: mi egy többszáz ezer forintos eladó készletet is találtunk a neten.

Eredetiségük ugyan a mai napig vitatott - és, ha vannak is igaziak, bizonyosan ügyes hamisítványok is készültek, vagy több elemben is kipótolt készletek -, ám ezzel együtt is érdemes egy pillantást vetni rájuk, hiszen réges-régi hiedelmek misztikumának őrzői. Magukban foglalják a tárgyakat, melyeket a vámpírok távol tartására és elpusztítására alkalmasnak találtak a régiek.

c
Ezt is szeretjük