Már nem csak mese a láthatatlanná tévő köpeny: a tudósok több technológiát is kifejlesztettek
Nemcsak a mesében, hamarosan a valóságban is létezhet ilyen.

GettyImages-97543692
beauty and style
Top olvasott cikkek

Képzelj el egy reggelt, amikor alaposan elkésve somfordálsz be a munkahelyedre, vagy egy másikat, amikor a bevásárlókocsival ledöntöd a konzervpiramist. Ugye, milyen jól jönne ilyen esetekben egy láthatatlanná tévő köpeny?

Tudósok egész tucatja dolgozik azon, hogy se a kellemetlen, se a ciki helyzetek ne okozzanak neked többé gondot. Lázasan fejlesztik ugyanis a láthatatlanná tévő köpenyt, mely alatt Harry Potter módjára bárki láthatatlanná válhatna egy pillanat alatt.

A valódi láthatatlanná tévő köpeny

Lehetséges lenne? A tudósok szerint igen, ám ötleteik, a fizika és az optika törvényeire támaszkodva természetesen csak a láthatatlanság illúzióját keltenék, senkit sem tüntetnének ideiglenesen el. Több technológiát is kifejlesztettek már, amelyek egytől egyig jókora lépéseket jelentenek a láthatatlanná tévő köpeny felé.

Persze ezek még nem azok a lépések, amelyeket a divatruhabolt kirakata felé tehetünk meg, hogy megvegyünk egy ilyen köpenyt a közeljövőben, mégis jelentősek.

Egy digitális köpeny, amit 2024-ben már terjesztenének

Az elmúlt évek felfedezése a Rochester Egyetemé, mely olyan köpeny-eszközt fejlesztett ki, amely négy lencséből áll, és bármely háromdimenziós tárgyat, amelyet a lencsén át nézünk, áttetszőnek mutat.

Az egyetem tudósa, Joseph Choi optikai fizikus ötlete, hogy nem optikailag vagy metaanyagok segítségével kellene megközelíteni a kérdést, hanem digitálisan. Így alkották meg saját láthatatlanná tévő köpenyük alap ötletét. A köpeny pixelenként méri be a teret, és begyűjti, valamint kibocsátja a fényt, így láthatatlanná téve bármit, ami amúgy az emberi szem számára látható lenne.

- Szerintünk a digitális köpenyeink körülbelül 2024-re elterjedhetnek. Ez voltaképp egy aktív köpeny lenne kívül, de passzív belül, ami lehetővé tenné, hogy aki bent van, mindent normálisan lásson, de őt kívülről senki se lássa - mondja a tudós.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy fizika-alapú ötlet

A Londoni Egyetem kutatója, Yang Hao és kutatótársai készítettek egy görbe, teniszlabda méretű fém felületet, gradiensindexű anyagból, hét szupervékony, egyenként más elektromos tulajdonságú rétegből. Azt látták, hogy bármit is próbáltak, el tudták fedni ezzel, és megakadályozni, hogy adott dolog a felé irányított elektromágneses hullámokkal interakcióba lépjen, illetve a hullámok az eltakart tárgyba hatoljanak.

Ezt a technológiát emberi testre helyezett szenzorokkal is képesek lehetnek alkalmazni, ám ez egyelőre elméleti síkon mozog.

Bármelyik egyetem bármelyik tudóscsoportja is ér révbe majdan, a cikk zárógondolataként mégis felvetődik a kérdés, hogy vajon milyen következményekkel járhatna, ha valóban kifejlesztenék a láthatatlanná tévő köpenyt. A láthatatlanság egyes helyzetekben valóban jól jönne, de vajon mi történne, ha illetéktelen kezekbe kerülne egy ilyen varázsos ruhadarab?

Da Vinci hihetetlenül korai találmányai

A láthatatlanná tévő köpeny elrugaszkodott, futurisztikus ötletnek tűnik? Másképp látod majd, ha megnézed, hogy a 15-16. századi Da Vinci milyen hihetetlenül korán találta fel a következő -szerkezeteket.

Ezt is szeretjük