Próbáld ki 30 napra, és boldogabb lesz az életed: van, amire mindig vágytál?
Néha hónapokig várunk, mire változtatnánk valamin, és sokszor még akkor sem tesszük meg.

naptar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tud mondani legalább egy, de inkább több dolgot, amit másképp csinálna, kipróbálna vagy bevezetne az életébe, de valahogy mindeddig a szándéka ellenére nem jutott el odáig, hogy megtegye.

Pedig mind a kicsi, mind a nagy újításokat meg lehet valósítani, csak el kell kezdeni valahol: mondjuk 30 nap legelső napján, ahogy Matt Cutts, a Google mérnöke is tette. Asztallakó számítógépezőből regényíró lett, ha csak egy könyv erejéig is: tapasztalatairól mesél az alábbi videóban, melyet a TED szórakoztató és oktató színpadán tartott előadásáról készítettek.

Próbálj ki valami újat 30 napig!

Fordította: Stancz Krisztián

Néhány évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy beleragadtam a napi rutinba, ezért úgy döntöttem, hogy a nagy amerikai "filozófus", Morgan Spurlock nyomdokaiba lépek, és kipróbálok valami újat 30 napig. Az ötlet tulajdonképpen nagyon egyszerű. Gondolj valamire, amit mindig is szerettél volna hozzáadni az életedhez, és próbáld ki a következő 30 napban! Kiderült, hogy 30 nap éppen a megfelelő időtartam arra, hogy egy szokást felvégy vagy elhagyj - mint például híreket nézni - az életedből.

Van egy pár dolog, amit megtanultam, amíg ezeket a 30 napos kihívásokat csináltam. Az első az volt, hogy ahelyett, hogy a hónapok elrepültek volna felettem, az idő sokkal emlékezetesebbé vált. Ez az egyik kihívás része volt: mindennap csináltam egy képet egy hónapig. És pontosan emlékszem, hogy hol voltam és mit csináltam aznap. Azt is észrevettem, hogy amint egyre több és keményebb 30 napos kihívásba fogtam bele, nőtt az önbizalmam. Egy asztallakó számítógépőrültből azzá a sráccá váltam, aki bringázik a munkába - szórakozásból. Még tavaly is a Kilimandzsáró csúcsára menő túrán kötöttem ki, ami a legmagasabb hegy Afrikában. Soha nem voltam ilyen bevállalós, mielőtt belefogtam a 30 napos kihívásaimba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Arra is rájöttem, hogy ha igazán nagyon akarsz valamit, bármire képes vagy 30 napig. Eszedbe jutott már, hogy regényt akarsz írni? Minden év novemberében több tízezer ember próbál saját, 50 ezer szavas regényt írni a semmiből, 30 napon belül. Mint kiderült, mindössze annyit kell tenned, hogy írsz 1667 szót naponta, egy hónapig. Én megtettem. Apropó, a trükk az, hogy ne menj el aludni, amíg meg nem írtad a napi szószámot. Lehet, hogy kialvatlan leszel, de befejezed a regényed. Na most az én könyvem lesz-e a következő nagy amerikai regény? Nem! Egy hónap alatt írtam! Borzasztó lett! De az életem hátralévő részében ha összefutok John Hodgmannel egy TED-es bulin, nem kell azt mondanom: "informatikus vagyok". Nem, nem! Ha akarom, mondhatom, hogy "regényíró vagyok".

Itt van egy utolsó dolog, amit szeretnék megemlíteni. Megtanultam, hogy amikor kis, fenntartható változásokat csináltam, dolgokat, amelyeket tudtam folytatni, sokkal valószínűbb volt, hogy rám ragadnak. Nincs semmi baj a nagy, őrült kihívásokkal. Tulajdonképpen azokban rengeteg móka van! De kevésbé valószínű, hogy megragadnak. Amikor feladtam a cukrot 30 napig, a 31. nap így nézett ki.

Tehát itt a kérdésem hozzád: mire vársz még? Garantálom, hogy a következő 30 nap eltelik, akár tetszik, akár nem, szóval miért nem gondolsz valamire, amit mindig ki akartál próbálni, és adsz neki egy esélyt a következő 30 napra?

Forrás: www. ted.com

Ezt is szeretjük