Így éltek az utolsó ismert Neander-völgyi emberek: ékszereket készítettek, szívesen festettek
A régészek számos olyan leletet fedeztek fel Gibraltár területén, melyek az utolsó Neander-völgyiek életmódjáról árulkodnak.

neandervölgyi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte számos helyen bukkantak már a 200-250 ezer évvel ezelőtt megjelent Neander-völgyiektől származó nyomokra és leletekre. Ezek közös jellemzője, hogy egyikük sem fiatalabb, mint 28 ezer év, vagyis a Neander-völgyiek létezése csak eddig a pontig bizonyítható. Mi történhetett velük ezután?

Ez a kérdés archeológusberkekben hosszú ideje vita tárgyát képezi, és mindmáig nem született megdönthetetlen bizonyítékkal bíró, egyértelmű válasz. Egyesek szerint kihaltak, de vannak, akik azt mondják, más emberi faj, illetve alfaj embercsoportjához csatlakoztak, lassanként beolvadva közéjük. Akármi is történt a Neander-völgyiekkel, legalább ennyire érdekes kérdést jelent, hogy hogyan éltek abban az időben, hiszen az akkori nyomaik jelentik az utolsó információmorzsákat, amiket hátrahagytak magukról.

Így éltek az utolsó Neander-völgyiek

Akkori csoportjaik Gibraltár területén keresték az élet lehetőségeit. A felfedezett nyomok alapján több ottani barlang is lakhelyükként szolgálhatott, így a termetes Gorham-barlang is, mely 1848-as felderítése óta jelentős ásatási helyszínné vált, és a terület kisebb barlangjaival - Vanguard, Hiéna, Bennett, Martin's, Kecskeszőr ikerbarlangok - egyetemben számos érdekességet árult el az utolsó Neander-völgyiek életmódjáról. Például azt, hogy sok tekintetben a mai emberekhez hasonlóan éltek: egyebek mellett ékszereket készítettek, és szívesen festettek is.

Ezt is szeretjük