Megalkották az univerzum eddigi legpontosabb térképét - Több mint 4 millió galaxis és kvazár szerepel rajta
A 3D-s térkép nemcsak térbeli információval szolgál, de a világegyetem bővülésének sebességére is tudnak következtetni.

univerzum galaxis tejut
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemzetközi összefogás keretein belül, több mint száz asztrofizikus közreműködésével készült el a legnagyobb 3D-s térkép az eddig ismert univerzumról. A térképet az eBoss csapata készítette, akik több kisebb csoportban kutatták és analizálták az örökké táguló világegyetemről gyűjtött adatokat.

A térkép négymilliót is meghaladó számú galaxis és kvazárt jelöl, de azokra a pontokra is rámutat, amikről nincs információja a tudományos világnak. Ilyenek a Tejút által rejtett távlatok, vagy az univerzum tágulásának bizonyos periódusai.

Nem igazán tudható, mi történt a középső 11 milliárd évben

A világegyetem tágulásának nem túl régi történetét, ami térben is jól behatárolható, jól ismerik a kozmológusok, de a középső 11 milliárd év a homályba vész. E hiány kitöltésére vállalkozott az eBoss csapata a The Sloan Digital Sky Survey - Sloan Digitális Égboltfelmérési Program - avagy SDSS egy alcsoportjaként. A méréseket egy multispektrális képalkotó és spektroszkópikus vöröseltolódás-felmérő segítségével végzik, amihez egy 2,5 méteres tükrös távcső is tartozik. Az eszköz öt színben, a látható fény tartományában és infravörösben gyűjti az információkat. 120 megapixeles CCD-érzékelőjével bizonyos eltolódásig vörös galaxisokat és kvazárokat képes érzékelni.

Az eBOss-térkép és a korábbi SDSS-adatok összesítésével a projektben kutató tudósok képesek voltak az eddigi legpontosabb térkép megalkotására.

A térkép minden színe galaxisok külön osztályát jelöli, amire a sarkában lévő kódolás ad magyarázatot, illetve a csoportokban jellemző galaxisokról is mutat egy-egy példát. A Tejút a térkép közepére helyezhető. Azok a területek, amelyeket nem jelöl semmilyen szín, a tudósok számára is rejtélyek, ugyanis a saját galaxisunk takarja ki a látványt, amit tanulmányozhatnának.

A 3D-s térkép nemcsak a galaxisok elhelyezkedéséről szolgál információval, de a világegyetem időbeliségéről, történelméről is. Ahogy a fény adott sebességgel szel át egy bizonyos távolságot, azt az információt hordozza, ami elindulásának, kivetülésének pillanatában jelen volt. Mire a szemünket eléri, még mindig a múltat hordozza. A kép, amit a csillagokról látunk is, nem a valós időbeliséget, hanem az az előtti állapotot mutatja, hogy a fény megtette volna az adott távolságot.

Ennek köszönhetően a térképen látható színes galaxisok elhelyezkedése nemcsak térbeli információval szolgál, de az univerzum tágulásának sebességére is rálátást enged.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyönyörű földi tavasz a világűrből is látszik

A NASA műholdas képeket osztott meg egy hatalmas kiterjedésű narancssárga pipacsvirágzásról. A dél-kaliforniai Antilop-völgyben található pipacsrezervátumban az időjárástól függően minden évben különböző vadvirágok pompáznak.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük