Mit jelent, ha mandulát találsz a lencsében? Ezeket a hagyományokat jó, ha észben tartod újévkor
Az egész évedet befolyásolhatja, ha nem tartod be ezeket a hagyományokat.

lencse
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szilveszter napja hosszú évszázadokig nem fixen december 31-re esett. 1691-től számítják január elsejétől az új évet, előtte volt, hogy december 24-én, de olyan is, hogy január 6-án búcsúztatták az óévet.

Az év utolsó napjához rengeteg szokás és hagyomány fűződik, legtöbbjük népi eredetű, és a közelmúltig sokan betartották őket. Van, aki a biztonság kedvéért most is. 

Óvatosan a hallal!

A folyó menti településeken, mint Budapesten is, szerencsehozónak számít a hal fogyasztása, a hagyomány szerint annyi pénz áll a házhoz, ahány pikkelye van a halnak. Máshol viszont épp az ellenkezőjét jelenti vízi élőlény fogyasztása: ugyanis a szerencse is elúszik a víz sodrásával. 

haletel

Ezzel ellentétben a sertés alakja szinte egybefonódott a szerencsés új évvel. Egészen egyszerűen az az oka, hogy a földet túró malac a szerencsét is előtúrja. A baromfi viszont épphogy hátrakaparja, sőt, a pulyka egyenesen mérget hoz! 

Mandula a lencsében

Közismert, hogy, ha lencsét eszel újévkor, akkor sosem ürül ki a pénztárcád. Hát még, ha megtalálod a belefőzött mandulaszemet! Ilyenkor házasságra is számíthatsz a következő esztendőben.

Ki lesz a jövendőbeli?

Házilag gyúrt gombócokba rejts el különböző férfineveket, majd dobd őket lobogó, forrásban lévő vízbe. Amelyik gombóc először feljön a felszínre, tartalmazza majd leendő férjed nevét, legalábbis a hagyomány szerint. Ez egyébként Luca-napkor és karácsonykor is szokás volt.

Fontos jól helyezkedni, miután éjfélt ütött az óra, mivel az, hogy ki kíván először szerencsés új évet, befolyásolja a férjhezmenetelt. Ha nem egy fess, daliás ifjú köszönt először, hanem egy nő, akkor balszerencsés éved lesz, az idős ember pedig azt jelenti, nem várható házasság az új évben. A nős férfi a legrosszabb: titkos szeretőt vetít előre, ráadásul házasembert. 

Ne legyen üres a hűtő!

Ne az év utolsó napjára ütemezd a nagy hűtőtakarítást, a hiedelem szerint, ha az óévet tartalék nélkül zárod, az új évben is nélkülöznöd kell. Ezzel szemben, ha megtöltöd a félig üres és üres konyhai tartókat is, mint a só- vagy a cukortartó, egész évben bőségben dúskálsz majd.

Mézédes szerelem veszekedés nélkül

Esküvő előtt álló párok és szerelmesek, figyelem! Éjfélkor a sima puszi helyett a mézes ajkakkal váltott csók édes és hosszú szerelmet ígér, valamint boldog házasságot. Az újév napján kerüld a vitákat és a civakodást, hacsak nem akarod az egész évet konfliktusokkal tarkítva eltölteni.

tél randi pár párkapcsolat (5)

Szeletelt kenyér

Egy egész vekni kenyér felszelése biztosíték arra, hogy az egész családnak lesz mit ennie az új évben. Szerencsére ma már nem csak kétkilósakat lehet kapni, picit csalni is lehet.

Érme a pogácsában

A pogácsába sütött érme gazdagságot hoz a megtalálónak, de csakis akkor, ha éjfél előtt elfogy az egész adag sütemény, különben az ellenkezője válik valóra. De ne kezdd el felhabzsolni az összes pogácsát: egyrészt, az egészségnek sem tesz jót a sok fehér lisztes pékáru, másrészt, ha ráharapsz az érmére, fogorvosra költheted az egész vagyont, legalábbis a babona szerint. 

Delphoi jósdája

Görögország éke, a delphoi jósda máig titokzatos hely a régészek számára.

Ezt is szeretjük