A pszichológusok szerint jó, ha megszeged az újévi fogadalmad: hasznodra lehet, ha nem tudod megtartani?
Miért hasznos, ha máris megszegted, amit erre az évre megígértél magadnak?

GettyImages-1137019940
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valamilyen szándékolt változtatásról van szó, az ember legtöbbször egy bizonyos pontot jelöl ki magának, amitől fogva, úgymond, hatályba lép az újítás.

Nem véletlen, hogy amikor új esztendő, vagyis egyfajta új időszámítás kezdődik, sokan tesznek újévi fogadalmat. Van, aki megígéri, hogy attól fogva kevesebb édességet eszik, sportolni fog, kevesebbet költ feleslegesen, sőt félretesz, vagy éppen jóval több időt szán a barátaira.

Gyakran nem sikerül

Bár az ilyen elhatározásokat fontosnak érzi az ember, és először abszolút reálisnak tűnik a betarthatóságuk, sokszor már januárban kiderül, hogy amit az ember kigondolt, az mégsem fog menni. Becsúszik egy-két csokiszelet, csábít a shoppingolás, és megkésik a mindennapi kocogás is.

Ilyenkor a legtöbben bűntudatot éreznek, és úgy gondolják, megette a fene az egész évet, mert megint minden ugyanúgy marad. Változásra képtelennek érzik magukat, csalódnak a kitartásukban, önmagukban.

Érdekes, hogy a pszichológusok egészen másként vélekednek arról, ha az újévi fogadalom mégsem jön össze. Erre Sherri Gordon társadalomtudományi szakértő hívja fel a figyelmet egyik írásában.

Miért jó, ha megszeged az újévi fogadalmad?

Gordon szerint a pszichológiában úgy tekintenek a fogadalmak megszegésére, mint egy pozitív dologra, hiszen ez a botlás alkalmat ad arra, hogy többet tanulj magadról. Például, ha megfogadtad, hogy diétázni fogsz, mégsem teszed meg, akkor felmerülhet benned a kérdés, vajon miért nem tudtad megállni a bizonyos finomságnak az elfogyasztását. Vajon mi sarkallt a nassolásra? Stresszt csökkentettél vele, esetleg a szomorúságot csillapítottad? Ha megtalálod a dolog origóját, jó eséllyel segíthetsz is rajta, de akár annak fényében kitűzhetsz magad elé egy reálisabb célt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az is előfordul, hogy valaki túl sok fogadalmat tesz egy évre, és nem egyre fókuszál, nem tudja tartani a tempót a változtatásokban, és az egész kicsúszik a kezei közül. Ez csalódáshoz vezet, ráadásul felesleges szorongást és nyomást is jelent. Gordon rávilágít, hogy ha több fogadalmat is megszeg az ember, akkor irreális elvárásokat támasztott maga elé. Ilyenkor érdemes kicsit lejjebb vinni a lécet, és a realitások talaján maradva újragondolni a dolgot.

Mielőtt reálisabb elképzeléseket fogalmaznál meg, azt is fontos átvenned, hogy milyen hangnemben íródott le, fogalmazódott meg az előzőleg megszegett fogadalom. Sokan esnek abba a hibába, hogy negatívan fogalmaznak, szigorúak önmagukhoz. A pozitív, építő, önmagunkkal szembeni barátságos hangnem sokkal jobb eredményre vihet. Így érdemes másodszor is nekifutni.

Miért jó, ha nem vagy mindig boldog?

Furcsán hangozhat, de egyáltalán nem jó, ha mindig boldog az ember: korábbi cikkünkből kiderül, miért nem kell mindenáron erre az érzésre vágyni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük