66 nap kell hozzá, hogy rutin legyen egy új szokás: miért tévhit a 21 napos varázsütés?
Ha felvennénk egy új szokást, 66 nap elteltével rögzülhet.

naptar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek folyamatosan változnak, még azok is, akik nem akarnak. A körülmények, a szerzett tapasztalatok és múló idő hozta természetes változásnál azonban jóval érdekesebb az, amikor mi magunk döntünk úgy, hogy valamiben újítani akarunk.

Egy új szokás felvételéhez két dolog szükséges. Az elhatározás, illetve megfelelő mennyiségű idő, hogy az új szokás rögzülhessen. Hogy pontosan mennyi idő, arról James Clear életvezetési és pszichológiai könyvek bestsellerének gondolatmenetét tolmácsoljuk.

Tévedés a 21 napos berögzülés

Az általánosan elterjedt nézet szerint 21 nap szükséges ahhoz, hogy egy új szokás rögzült szokássá váljon. Az elmélet egy bizonyos dr. Maltz nevű orvostól származik, aki az ötvenes években plasztikai sebészként tevékenykedett.

Megfigyelte, hogy páciensei átlag 21 nap után barátkoznak meg új arcukkal, művégtagjukkal és egyéb hasonló változásokkal. Megfigyelését pedig átültette a pszichológiába is, és egy többmilliós eladott példányszámú könyvet is kiadott a témában. Bár dr. Maltz nem volt pszichológus, elméletével a további évtizedek szakembereire hatott, akik pedig az olvasóikra hatottak, és elterjedt a 21 napos tévhit - merthogy egy tévhitről van szó.

66 nap kell, hogy rutin legyen egy új szokás

A Londoni Egyetem kutatója, Philippa Lally, szemben dr. Maltzzal, valóban pszichológiai kutatást végzett a témában. Megvizsgálta, mennyi idő elteltével válik rutinná egy újonnan felvett szokás.

A cikk az ajánló után folytatódik

96 fővel, 12 héten át tevékenykedett, akik mind felvettek egy-egy új szokást a kísérlet kedvéért. Volt, aki napi 15 percet futott vacsora előtt, volt, aki megivott egy üveg vizet ebéd közben. Az volt a fő, hogy a választott szokás ne legyen bonyolult. Megfigyelték, kinek mennyi időbe telt, míg automatikusan kezdte végezni az újonnan bevezetett szokást.

A 12 hét elteltével Lally összegezte az eredményeket, és arra jutott, hogy átlagosan 66 nap kellett a résztvevőknek, hogy ez az automatikusság meglegyen, azaz a szokás rutinná rögzüljön.

Ha tehát bármilyen változást eszközölünk az életünkben, bármilyen új szokást is vezetnénk be, nem érdemes várni a csodát, és reménykedni a 21 napos varázslatban. Ahogy a vizsgálat bizonyította, a folyamat legalább két hónap, átlagosan 66 nap is lehet. A legfontosabb a kitartás és a magunkkal szemben tanúsított türelem.

Forrás linkje.

Stresszűző akupresszúra

Ha stresszes napok jönnek, ezek a kézen található akupresszúrás pontok segíthetnek a nyugalom megőrzésében.

Ezt is szeretjük