Mi lehetett a titokzatos doboz Tutanhamon sírkamrájában? A fáraó párjáé volt a régészek szerint a díszes tároló
A különleges fehér ládát a Tutanhamon sírjában felhalmozott tárgyak között találták.

kep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az időszámításunk előtti 14. században élt fiatal fáraó, Tutanhamon kétség kívül a legismertebb és legkülönlegesebb az egyiptomi uralkodók közül.

Nem is csoda, hogy Howard Carter régész és csapata éveken át kitartó lelkesedéssel kutatta sírkamráját, mígnem egy véletlen folytán fel is fedezték azt. 1922-t írtak, amikor a Királyok völgyében megpillanthatták a több mint kétezer éve nyugvó Tutanhamon szarkofágját, valamint az azt körülvevő több mint ötezer tárgyat és szobrot, melyeket azért helyeztek a sírja köré, illetve a környező mellékkamrákba, hogy holtában kísérjék, segítsék, táplálják és kiszolgálják a fáraót. A tárgyakat körültekintően leltárazták, és alaposan meg is vizsgálták azokat, hogy minél többet tudjanak meg az egykori uralkodóról. Egy dolog azonban kitűnt a többi sorából: egy láda, ami minden valószínűség szerint nem a fáraóé volt.

A díszes, fehér láda

A feltárást követően készült fényképek közül az egyik éppen azt a pillanatot örökítette meg, amikor az ominózus ládát Carter segédei felszínre hozták, és magukkal vitték a tárgyak gyűjtőhelyére. A sírkamra felfedezőjeként híressé vált régész óvó figyelemmel követte a folyamatot.

GettyImages-515586192
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

A láda amúgy is rendkívüli eszmei értékét azóta tovább emelte az elgondolás, miszerint nem a fáraó sajátja volt: vajon hogyan kerülhetett egy olyan tárgy a sírkamrába, ami nem tartozott az uralkodó személyes holmijai közé?

A válasz egyszerű: mert egy olyan személyé volt, aki közel állhatott Tutanhamonhoz. A láda feltehetőleg Anheszenamoné, a feleségéé lehetett, ugyanis a rajta álló felirat szerint a fáraó királynőjéhez tartozott. Talán ő maga is helyezhette be azt a fáraó sírkamrájába.

A fehér alapon barna, kék és aranyszínnel dekorált láda igen termetes és súlyos. Fából készítették, és valószínűleg ruha tárolására szolgálhatott eredetileg.

- A Carter eredeti fotóin látható tárgyak közül az egyik ez a láda. Sajnálatos módon üres, de ma is érződik rajta a fa és a gyanta illata - mondta a leletről Bettany Hughes, történész, aki a Kairói Múzeum két szakértőjével közösen fel is nyitotta a ládát. Az alábbi felvételen ezek a különleges pillanatok tekinthetők meg.

Anheszenamon, aki körülbelül i. e. 1351 és i. e. 1321 között élhetett, Ehnaton és Nofertiti harmadik gyermekeként jött a világra. Tutanhamon húga, féltestvére volt, ám a felesége is lett. Akkoriban az uralkodói vérvonal tisztaságának megőrzése érdekében nem volt ritka a rokonok közötti házasság. Feltehetőleg két közös gyermekük született, halva. Mumifikált testüket a fáraói sírban találták meg. Anheszenamon nyughelyét a KV21-es sírban sejtik, melyben annak feltárásakor két nőnemű múmiát találtak.

Jogos a kérdés, hogy vajon eredetileg is üresen kerülhetett-e a láda a sírkamrába, hiszen egy tárolóeszközről van szó. Erre már aligha fogunk választ kapni, mivel a sírkamrát a feltételezések szerint legalább kétszer kirabolhatták az ókori időkben, és a XX. századi feltárás óta is könnyűszerrel eltűnhetett, amit egykor belehelyeztek. Az mindenesetre még így is elgondolkodtató rejtély, hogy mi kerülhetett egykor a királynői ládába, amit a fáraót búcsúztató tárgyak közé tettek.

8 érdekesség Tutanhamonról

Hogy nézett ki valójában, mi volt a kedvenc társasjátéka, és mi történt a halotti maszkjával a múzeumban? Nyolc érdekesség következik az alábbi cikkben.

Ezt is szeretjük