Egy másik világra nyitnak kaput a tündérkörök: természetfelettiek átjárója a régiek szerint
A gombakörök titokzatosak voltak a régiek számára, ezért fűztek hozzájuk rejtélyes legendát.

tunder-atjaro
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem írtuk el, nem a sokat emlegetett gabonakörökre gondoltunk. Bár a gombakörökhöz is elrugaszkodott hiedelmek tartoznak, legendájuk mélyen a múltba nyúlik vissza, és inkább mitikus eredetű, semmint találgatás holmi alászálló repülő csészealjakról.

A kultúrákon átívelő érdeklődést ébresztő, legendák alapjául szolgáló gombaköröket kultúránként másképp nevezik. Franciaországban varázslókörök, Németországban és hazánkban is boszorkánykörök, Angliában tündérkörök. Számos érdekes, a 19. századi Európába visszanyúló hiedelem fűződik hozzájuk.

Kultúránként változó hiedelmek

Nemcsak a körök megnevezése, a hozzájuk fűződő hiedelmek is Európa-szerte változóak, de az közös, hogy a velük kapcsolatba hozott lények mindegyike természetfeletti, mesés lény: tündérek, varázslók, manók vagy épp boszorkányok.

Az egyik hiedelem szerint a tündérkörök átjárók a természetfeletti világ és a mi világunk között. Egy másik, angol, kelta, illetve skandináv eredetű nézet azt mondja, a titokzatos körök úgy keletkeznek, hogy előzőleg a tündérek, boszorkányok, manók vagy egyéb természetfeletti lények az adott helyen jártak körtáncot teliholdkor. Skóciában úgy tartották, a körökben lévő gombák tündérek székei, egy walesi legenda szerint pedig a gombák valójában a tündérek esernyői és napernyői, vagy földalatti tündérfalut jeleznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A walesiek hiedelme volt az is, hogy a gombakör termékenységet hozott, ezért érdemesnek tartották a közelükbe telepíteni a zöldségágyást. Dán magyarázat szerint a tündérkörök úgy jönnek létre, hogy az ördög - bármilyen furcsa is - letette a tejesbödönjét, és később aköré nőnek a gombák. Az osztrák legenda azt mondja, a köröket sárkányok hagyják maguk után, akik miatt az adott körben hét éven át csak mérges gomba fog nőni. Végül egy sokadik mesés teória azt mondja, a köröket maguk a boszorkányok csinálják, amikor a tavasz eljövetelét ünneplik.

A körbe lépni tilos!

Bármivel is magyarázták a létrejöttüket, a körök kapcsán általános érvényű, hogy tilos beléjük lépni. Ezt, akárcsak a keletkezést, tájanként eltérően magyarázzák.

A francia legenda szerint a köröket hatalmas varangyok őrzik, amelyek elátkoznak mindenkit, aki belép a gyűrűkbe. További elgondolás, hogy aki belép a körbe, az korán meg fog halni, vagy megvakul, esetleg megbolondul. Úgy is hitték - mivel az egyik magyarázat szerint ezek átjárók a természetfeletti világba -, hogy aki belép egy körbe, az áttranszportálja magát, de soha többé nem tud visszatérni a másik világból. Aki a körbe lép, azt egy másik hiedelem szerint véget nem érő táncra kárhoztatják, amíg csak halálosan ki nem merül, meg nem őrül, vagy el nem távozik az élők sorából.

Wirt Sikes 1880-as, walesi folklórról szóló könyvének illusztrációja, melyen egy férfi megmenti a körbe lépni készülő barátját attól, hogy örök táncra fogják.
Wirt Sikes 1880-as, walesi folklórról szóló könyvének illusztrációja, melyen egy férfi megmenti a körbe lépni készülő barátját attól, hogy örök táncra fogják.
Fotó: Wikimedia Commons

A bajokat elkerülendő, több módszer is elterjedt a tündérkörök átkának megfékezésére. Az egyik szerint, ha valaki fordítva teszi fel a sapkáját, összezavarhatja a természetfeletti lényeket, akik így békén hagyják. Egy másik módszer szerint az, aki kilencszer körbeszalad egy kört, kivédheti a tündérkör jelentette veszélyeket. Ha azonban az illető tévedésből tíz kört fut, újra kell kezdje, ugyanis úgy már érvényét veszti a védő varázslat. Úgy tartották, ha teliholdkor szaladják körbe a köröket, akkor hallhatóak lehetnek a föld alatt táncoló tündérek lépései.

Így keletkeznek valójában a boszorkánykörök

Volt idő, hogy születtek tudományosabb, ám még mindig téves elképzelések is keletkezésükre. Ezek szerint a boszorkányköröket hullócsillag vagy villám becsapódása hozza létre.

Erdei tündérkör.
Erdei tündérkör.

Valójában azért keletkeznek, mert a gombák föld alatti táplálékfelvevő micéliuma sugárirányban nő, és a középponttól azonos távolságban, körkörösen vagy ívesen növekedni kezdenek a gombák. Mivel a sugárban növő gombafonalak a gazdagabb tápanyagtartalmú terület felé, kifelé törnek, minden alkalommal nagyobb lesz a gombagyűrű. Sugara egy idő után akár a több tíz métert is elérheti.

Évszázadokon át is gyűrűzhet így egy-egy gombakör, és bizony, kiirtani sem könnyű, ha valaki nem látja szívesen a kertjében: ahhoz, hogy a kör növekedését megállítsák, mélyre kell ásni, és eltávolítani a talaj érintett részét. Nos, aki szeretne, próbálkozhat az irtással, de aki hisz bennük, és kíváncsi a tündérekre, az meg is hagyhatja őket, hátha véletlenül elcsíp egyet.

Eladták a lelküket az ördögnek

Tündérek és boszorkányok után essék szó az ördögről is: ez a kilenc ismert ember, bár nem esett bűvös körök rabjává, de saját elmondása szerint eladta a lelkét az ördögnek.

Képek: Getty Images és Wikipedia.

Ezt is szeretjük