3 ok, amiért egy trauma valójában hasznos is lehet: pozitív változásokat hozhat a szakértő szerint

Különös, de egy traumára akár úgy is gondolhat az ember, mint egy kedvező változást hozó tényezőre.

GettyImages-1053048970
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a traumákra a legtöbben képtelenek pozitív változást hozó dologként tekinteni, érdemes számításba venni a szakértő nézőpontját.

Minthogy életünk történetét nem mi magunk írjuk, sajnos nemcsak jó dolgok történnek benne, hanem olykor rosszak, sőt kifejezetten traumatikusak is. Ilyen lehet egy baleset, egy válás, de még számos más negatív esemény is. Negatív létükre ugyanakkor ezek a traumák végső soron, bármennyire is furcsa, de pozitív változást hozhatnak, mint azt Susanna Newsonen life coach, a pozitív pszichológia és az emberi sorsok szakértője, több pszichológiai témájú könyv szerzője tartja.

Egy trauma pozitív változást hozhat

Newsonen a témában készült írásában minderről mint a poszt-traumatikus gyarapodásról ír. Azt azonban elöljáróban leszögezi, hogy a fogalom alatt távolról sem azt érti, hogy valaki tagadja egy esemény traumatizáló voltát, elnyomja a vele kapcsolatos érzéseit, vagy még akkor megérthetné a helyzet értelmét, amikor a szituáció kellős közepében van.

Ez a növekedés inkább arról szól Newsonen szerint, hogy az ember elfogadja, hogy az, ami történt, része annak, aki ő maga, ezáltal változásokat okoz benne, világszemléletében, akár kapcsolataiban is. Voltaképpen azt a tényt fogadja el az érintett, hogy a trauma okozta szenvedésből személyes gyarapodás származik.

Newsonen Stephen Jones professzort idézi, aki szerint a poszttraumatikus növekedés háromféle módon hozhat pozitív változást.

1. Megváltozik a perspektíva

Egy trauma után az érintett másképp szemlélheti a világot, a mindennapokat, és hogy valójában mi a fontos. Meglehet, hogy soha többé nem aggódik apróságok miatt, és jóval tudatosabb lesz.

2. Máshogy látjuk magunkat

Aki egy trauma hajótöröttjeként végre partra sodródik, és visszatekint a mögötte elterülő végtelen, háborgó tengerre, erősebbnek érezheti magát, mint valaha. Túlélőként magabiztosabb lesz, mint azelőtt volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. Fejlődnek az emberi kapcsolatok

Attól függően, pontosan mi történt, az ember másképp tekinthet a környezetére. Például hálás lehet azért, hogy ők mellette állnak, de vigasztalásuk révén a kötelék is erősödhet közöttük. Egy trauma tehát jó hatással lehet az emberi viszonyokra.

Érdekes, hogy egy traumára így is lehet tekinteni. Newsonen mindenesetre hozzáteszi, hogy hiba lenne, ha az ember, akit valamilyen trauma ért, próbálná magára erőltetni a pozitív változásokat, amelyeket az eseménytől remél. Csak bizonyos idő múlva tisztul le, mit hagyott maga után, mit adott a traumatizáló esemény. Ezt türelemmel kell kivárni, míg felkészül rá a lélek.

Így javítsd az önértékelésed

Nincs helyén az önbizalmad? Korábbi cikkünk segíthet, hogy meglásd, milyen értékes is vagy.

Ezt is szeretjük