Hogy nézne ma ki Da Vinci, Báthory Erzsébet vagy Mozart? Lenyűgöző képeken mutatja meg a grafikus
Egy tehetséges grafikus élethű portrékon mutatja be a múlt történelmi fontosságú arcait.

cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A múlt nagy alakjaira, legyenek bár történelmi figurák vagy művészek, sokszor úgy gondolunk, mint egy névre, melyet illik ismerni, és amelyhez eseményeket, évszámokat, esetleg alkotásokat kötünk.

Pedig a neveik mögött ők is hús-vér emberek voltak, akik akár a mi kortársaink is lehetnének, csak éppen évszázadokkal ezelőtt születtek. A híres grafikus, Becca Saladin történelem iránti rajongásának köszönhetően az érdeklődőknek alkalma nyílt megnézni, hogyan néznének ki a múlt nagyjai, ha ma élnének. A híres tehetség ugyanis 21. századi öltözékbe bújtatja, és úgy alkotja újra a világtörténelem meghatározó politikusainak, uralkodóinak, filozófusainak és művészeinek portréit, azok korabeli képmásai alapján.

8 különleges portré a grafikustól

Fotószerű alkotásai szinte megszólalnak: bemutatunk néhányat Becca Saladin ámulatba ejtően valóságos munkái közül.

Leonardo Da Vinci

Egyik legkülönlegesebb grafikája a Da Vinciről (1452-1519) készült alkotás. A reneszánsz polihisztor képe rendkívül valóságosra sikerült, és összevetve a bal oldali önarcképpel, tökéletesen visszaadja bölcs arcvonásait. Vajon tényleg így nézhetett ki a világtörténelem egyik, ha nem a legnagyobb koponyája? Szinte látjuk magunk előtt, ahogy éppen festi a Mona Lisát.

A cikk az ajánló után folytatódik

 Arisztotelész

A görög tudós és filozófus, Arisztotelész (i. e. 384 - i. e. 322) neve mindenki számára ismerős, hiszen a nyugati kultúra egyik legjelentősebb gondolkodójáról van szó, aki megalapozta az európai tudományt. Szobra alapján készült portréja lenyűgözően sikerült.

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart (1756-1791) vitathatatlanul a zenetörténet egyik legnagyobb alkotója, akinek egyebek mellett olyan ikonikus műveket köszönhet a világ, mint a Rekviem vagy a Varázsfuvola. A korabeli forrásként szolgáló portrék megbízhatósága végett sokszor vitatott kinézetű zeneszerzőt Saladin így álmodta 21. századi figurává.

Báthory Erzsébet

A tehetséges grafikus Báthory Erzsébet (1560-1614) portréjával is nagyot alkotott. A hozzá fűződő, kétes valóságtartalmú legendák szerint igen kegyetlen grófnő magabiztos 21. századi nőként jelenik meg az alkotó képén.

Ehnaton fáraó

Saladin egyik különleges alkotása az egyiptomi uralkodóról, Ehnatonról készült. A másik nevén IV. Amenhotepként (i. e. 1353-1336) ismeretes fáraó volt a világ leghíresebb fáraója, Tutanhamon édesapja. Az ókori uralkodó legmeghatározóbb tette vallási reformja volt, ugyanis egyistenhitet vezetett be, a napisten, Aton tiszteletét. E rendeletét fia és egyben utódja visszavonta.

Tutanhamon nagy port kavaró képmását ugyancsak érdemes szemügyre venni, melyről korábbi cikkünkben írtunk.

George Washington

A meghatározó vezetők sorát folytatva érdemes egy pillantást vetni az Amerikai Egyesült Államok első elnökéről, George Washingtonról (1732-1799) készült grafikára is. Saladin alkotása már-már megszólal, annyira valóságos.

Dzsingisz kán

Végül bemutatjuk a 21. századivá varázsolt Dzsingisz kánt (1162-1227) is. Saladin grafikáján jól menő üzletembernek tűnik, de tudjuk, hogy a jól sikerült portré mögött valójában a világtörténelem egyik legnagyobb hódítóját láthatjuk. Hihetetlen, mennyire élethű lett: Becca Saladin megkérdőjelezhetetlenül eltörölte a határvonalat múlt és jelen között - ha csak lebilincselő képei erejéig is.

Ilyenek lennének ma VIII. Henrik és feleségei

Nézd meg a hírhedt király és feleségeinek portréit, melyeket ugyancsak Becca Saladin készített. A cikk a feleségek történetét is elmeséli, akik közül Henrik többeket kivégeztetett.

Ajánlóképek: Getty Images.

Beágyazott képek: Instagram.com/Royalty now, Becca Saladin.

Ezt is szeretjük