Az osztrák tó mélyéről több ládányi titkos SS-dokumentum, hamis pénz is előkerült már: a Toplitz-tó különös története
Évtizedes titkokat őriz a festői környezetben elterülő osztrák tó.

toplitz-tó4
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha Ausztriára gondol az ember, elsőként a mesés síparadicsomok, a gyönyörű tájak vagy a klasszikus zene jut eszébe. Ám a lenyűgöző látvány néha súlyos titkokat rejt, amire remek példa lehet az ország középső részében fekvő Toplitz-tó is.

A Stájerországhoz tartozó, de Salzburghoz közelebb eső tó az Alpok ölelésében, egy sűrű erdő közepén fekszik, nehezen megközelíthető, így tökéletesen megfelelhet olyan célokra, amikről jobb, ha nem tudnak sokan.

Rengeteg hamis pénz uralja a veszélyes mélységet

Az Alpokban nem egyedi, hogy a tavak a szokásosnál sokkal mélyebbre nyúlnak a földben, de a Toplitz-tóhoz csak kevés hasonló van. A 103 méteres mélység pedig pont kapóra jött a II. világháború után, amikor a nácik különböző lopott kincseket és titkos iratokat szerettek volna elrejteni.

1959-ben rengeteg hamis pénzt találtak a tóban.
1959-ben rengeteg hamis pénzt találtak a tóban.
Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

1943-ban és 1944-ben a Toplitz-tó partja náci haditengerészeti tesztállomásként szolgált. A tudósok rézmembránok segítségével különböző robbanóanyagokkal kísérleteztek, akár 4000 kg töltetet is felrobbantottak különböző mélységekben. Torpedókat is lőttek a tó indítópályájáról a Holt-hegységbe, hatalmas lyukakat ütve a kanyon falain. Aztán jött a Bernhard-hadművelet, amivel Nagy-Britannia gazdaságát szerették volna összeroppantani. A terv az volt, hogy több milliónyi hamis fontot szórnak el repülőkről Nagy-Britannia felett, ezzel destabilizálják a valutát. Bernhard Kruger SS-őrnagy felügyeletével a sachsenhauseni koncentrációs táborban 140 zsidó rab dolgozott a nem valódi bankjegyek előállításán 1942 után. A fogvatartottak jobb bánásmódot és több ételt is kaptak a titkos akcióban való segítségért.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hamis pénzt végül nem szórták el a levegőben, de kémek és titkos információk kifizetésére felhasználták. Ám ahogy közeledett a háború vége, úgy egyre több náci lepleződött le a font használatával, és a rabokat is más munkatáborba kellett szállítani, így a hamisított pénzt a közeli Toplitz-tóba dobták. A becslések szerint akár 300 millió fontot is meghamisítottak ilyen módon, így nem csoda, hogy Angliában újratervezték a bankjegyeket. 

Más is van a tó mélyén

A Harmadik Birodalom bukása előtt nem sokkal ládákkal megrakott teherautók érkeztek a kiváló rejtekhelyként szolgáló tó partjára, és a feltételezések szerint temérdek, nácik által lopott aranyat, gyémántot és műtárgyat dobtak a mélybe, még mielőtt az amerikai csapatok rájuk találtak volna. Az értékes kincsek mellett titkos SS-dokumentumok, német hadititkok és svájci bankszámlák listái is a tó fenekére kerülhettek a hatalmas ládákban.

Az 1959-es expedíció során nemcsak hamis font, hanem több titkos dokumentum is felszínre került.
Az 1959-es expedíció során nemcsak hamis font, hanem több titkos dokumentum is felszínre került.
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Amint a háború után híre ment, hogy a náci kincseket az osztrák tó mélye őrzi, egyre többen próbálták megkeresni ezeket, ám ezek történetét sokan még ma is csak városi legendának tartják. Annyi azonban biztos, hogy 1959-ben jó néhány láda hamis fontot sikerült a felszínre hozni. Az akkori expedíció egyik búvára, Gerhard Zauner elmondta, hogy egy repülőgép roncsait is látta elsüllyedve, és bár kincset nem, számos náci relikviát is talált, amikből később múzeumot is nyitott.

Miét tilos merülni?

Vannak olyan összeesküvés-elméletek, hogy az osztrák kormány azért tiltotta be 1963 és 2005 között a merülést, mert el akarták titkolni az amatőr búvárok elől a Toplitz-tó titkait. Ám a hatóságok sokkal inkább biztonsági célokból tiltották meg a kincsvadászok akcióit, hiszen már tizennégy ember is életét vesztette a veszélyes merülés során. Egyrészt, mivel ennyire mély a tó, ezért rendkívül hideg is, ráadásul 20 méteres szint alatt már nem tartalmaz oxigént, és sós. 

1963-ban bevezették a merülési tilalmat, amit szigorúan ellenőriztek is.
1963-ban bevezették a merülési tilalmat, amit szigorúan ellenőriztek is.
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Másrészt a tóban a lebegő farönkök, valamint a vastag iszapréteg is nehezíti, hogy a búvárok megtalálják a kincset, és sokan a sűrű növényzetbe gabalyodva lelték halálukat. A 2005-ös tilalom lejártával nem meglepő módon ismét számos kincsvadász bukkant fel a Toplitz-tónál, a természetvédők pedig a kormány segítségét kérték, hiszen veszélyeztetett fajok elpusztulásával fenyegetnek a merülések. Emiatt újabb 99 évre megtiltották a merülést, kivételt csak az élvezhet ez alól, aki 3D-s térképet tud készíteni a tó fenekéről, ezzel is bizonyítva, hogy a náci kincs csak városi legenda. Eddig ez még senkinek nem sikerült, így továbbra is titokzatos némaságba burkolózik a környék.

Ritka fotókon Hitler titkos franciaországi bunkere: ma is csak kevesen láthatják belülről

Ez lehetett a vezér végső főhadiszállása.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük