Mi történt valójában a Titanic kapitányával a hajó utolsó óráiban? A filmben hősiesen a kormányba kapaszkodott

Az, hogy mi történt a kapitánnyal pontosan, máig talány.

t-cov
beauty and style
Top olvasott cikkek

1996-ot írtak, amikor az elsüllyeszthetetlennek tartott, tragikus baleset miatt 1912. április 15-én éjjel 2 óra 20 perckor odaveszett hajó, a Titanic története korábbi feldolgozások méltó utódjaként a filmvásznakra került.

A rendkívüli mozisikerben Bernard Hill alakította E. J. Smith kapitányt, aki rendkívüli hitelességgel mutatta be, mit élhetett meg a Titanic legfőbb embere, látván a süllyedő óriás és utasainak vesztét. Bár láthattuk, ahogyan ikonikus utolsó jelenetében a színész a kormányba kapaszkodva várta, hogy a hajót elnyelje a jéghideg óceán, felmerül a kérdés, hogy a valóságban vajon hogyan teltek el Smith kapitány utolsó órái. Érdekesek a feltételezések.

A tragikus ütközés után

Nem ismeretes, hogy hol tartózkodott a kapitány, amikor a hajó a jéghegynek ütközött, de túlélők beszámolói szerint percek teltek el, mire William Murdoch jelentését követően Smith megjelent a fedélzeten.

E. J. Smith
E. J. Smith
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

Noha negyven éve a tengert szelte, a kapitány alig-alig élt meg életveszélyes helyzeteket, például baleseteket, hajósérüléseket vagy komolyabb viharokat. Ebben a pillanatban mégis a legszörnyűbb helyzetben találta magát, és a szakértőkkel végzett kalkulációk után szembesülnie kellett vele, hogy órák, pontosabban 60-90 perc kérdése, hogy a Titanic végleg eltűnjön a víz színéről.

Reménykedett

Smith tudta, hogy a hajónak vége, és azzal is tisztában volt, hogy óriási hibát követtek el a hajótársaságnál: buta megfontolásokból, csupán azért, hogy ne csorbítsák a kilátást, sokkal kevesebb, mindössze 20 mentőcsónak került a Titanic fedélzetére. Egyértelmű volt Smith számára, hogy utasainak jó része nem fogja túlélni a tragédiát.

Bár jól látta, mennyire komoly a helyzet, Smith még mindig nem adta fel. Éjfél után öt perccel kiadta a parancsot, hogy bontsák ki a mentőcsónakokat, és értesítsék a hajó utasait arról, hogy mi történt. Arra is utasította a legénységet, hogy próbáljanak vészjelzéseket adni, hátha egy másik hajó a segítségükre siethet. Ugyan a Carpathia válaszolt, a számítások szerint a rendelkezésre álló idő alatt lehetetlen lett volna, hogy a süllyedő hajóhoz érjenek.

Hugh Walter McElroy, a Titanic élelmezési tisztje, és a kapitány.
Hugh Walter McElroy, a Titanic élelmezési tisztje, és a kapitány.
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Sokkos állapotban lehetett

Érthető, hogy a tapasztalt, sokat látott kapitány számára kétségbeejtő volt a helyzet, hiszen bár szerette volna, nem tudta megoldani a vészhelyzetet. A kapitány gondolkodását utolsó óráiban a szörnyű tehetetlenség gyakorlatilag megbéníthatta. Sokkos állapotba kerülhetett, amiről egyértelmű bizonyítékok árulkodnak: az első ilyen, hogy bár kiadta a parancsot a mentőcsónakok kibontására, csak 40 perc múlva tért vissza, hogy kiadja az utasítást azok megtöltésére is.

Az is sokkos állapotáról árulkodik, hogy a csónakok megtöltése közben többször is a legénysége figyelmeztette arra, hogy mi lenne a teendő, és milyen akadályok hátráltatják a menekítést. Például az utasítása szerint az ablakokon át kellett volna kimenteni az utasok egy részét, melyek azonban nem voltak nyithatók. 

Smith éjjel 2 óráig rendszeresen ellenőrizte azokat a beosztottakat, akik próbáltak segítséget hívni, utána azonban felmentette őket a szolgálat alól, és hagyta, hogy ahogyan csak tudják, de beosztottjai mentsék az életüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi történt a kapitánnyal?

Attól a ponttól, hogy felmentette a segélyhívókat, a kapitány sorsa homályos és ismeretlen. Nem tudni, hogy hová ment, mit csinált, sőt még az sem tisztázott, hogy meghalt, vagy túlélte a szerencsétlenséget. Több lehetséges verzió is létezik, ami érdekes befejezést ad szomorú történetének.

Az egyik szerint túlélő szemtanúk látták őt a vízben. Mások azt mesélték, hogy akkor látták, amint egy csecsemővel beugrott a vízbe, akivel egy mentőcsónakhoz úszott, átadta, majd visszament a Titanichoz. Azt mondta, ő követi a hajót. Olyan elmélet is van, miszerint beült egy mentőcsónakba, és túlélőként távozhatott. Az, hogy melyik lehetséges verzió fedi a valóságot, vagy mi történt valójában, ha ezek egyike sem igaz, valószínűleg már soha nem derül ki. Akárhogy is, a hősiesen helytálló kapitány holtteste soha nem került elő.

Ennek a jéghegynek ment neki a Titanic

Egy régi felvétel megörökítette a jéghegyet, mely az lehetett, ami a hajó vesztét okozta. Ma is létezik.

Ezt is szeretjük