A csodálatos part, ahol kilyukadt a Föld: sci-fi-helyszínnek tűnik, de valóban létezik Thor kútja
Oregon különleges látnivalója Thor kútja, mely nagy kortyokban nyeli a Csendes-óceán vizét.

GettyImages-668469232
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor először lát róla fotót az ember, azt gondolja, ez talán egy újabb sci-fi-film helyszíne lehet, vagy valamilyen érdekes optikai csalódás.

Mindeközben a Csendes-óceán tekintélyt parancsoló sziklákkal tarkított partján valóban megtalálható a hely, ahol, úgyszólván, kilyukadt a Föld.

Thor kútja

Pontosabban Amerikában, Oregon állam partján, a Perpetua-foknál található a különleges látnivaló: Thor kútjának nevezték el, és bár szürreális volta miatt akár a filmszereplőről is kaphatta volna a nevét, valójában arról az istenről nevezték el, aki a norvég hagyomány szerint a vihar istene.

Thor Odin főisten és Jörg, azaz a Föld fia a skandináv és a germán mitológia szerint. A viharok mellett a villámok, a mennydörgés és a termékenység istene is. Vörös hajú és vörös szakállú, robusztus testfelépítésű férfiként ábrázolják, az emberi és isteni világ legfontosabb védelmezőjeként. Ereje tagadhatatlanul tükröződik a róla elnevezett kútban összpontosuló energiában, de azt érdemes leszögezni, hogy egy jóindulatú istenről van szó: nemcsak a zord időt kötik hozzá, de a jót is neki hálálják meg, ahogyan a kedvező termést is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár úgy tűnik, a sziklákkal övezett lyuk, Thor kútja feneketlen, valójában 6 méter mély. Olykor szinte üres, máskor feltöltődik. Hatalmas kortyokban nyeli az óceán vizét, mely mintha csak az alvilágig ömlene alá.

Thor kútja valójában egy kisebb barlang, melynek az egyik bejárata a szikláknál, a másik pedig közvetlenül a víznél van. Amikor dagály van, a hullámok érdekes és látványos játékkal csapnak fel a természet formálta kútból, az oldalról rávetülő hullámokból származó víz pedig, akárcsak egy mosogató lefolyócsövén, leáramlik. Apálykor a víz ki- és behullámzik a kútban, ami ugyancsak látványos. Nézd meg a videón, milyen szép a parti jelenség!

Bár a hely nem hiába kedvelt turistacélpont, mindenkit óva intenek tőle, hogy túlságosan közel merészkedjen a lyukhoz. Veszélyes, hiszen a sziklák felszíne nedves és csúszós, és tragikus baleset is lehet a meggondolatlan bátorság következménye.

Thor kútjának egyébként vannak unokatestvérei: a Devil's Churm és a Spouting horn ugyancsak a Perpetua-fok gyönyörű geológiai csodái. Az előbbi látványos magasságba lövi az egyenetlen sziklára csapódó vizet, az utóbbi szűk járata pedig vízpermetté zúzza az érkező hullámokat.

A misztikus Patyomszkij-kráter

A rejtélyes orosz kráter körül hatalmasra nőnek a fák: kérdések sora lengi körül a szürreális helyet.

Ezt is szeretjük