3 tévhit a boldogságról, ami sokakat rosszkedvbe taszít: garantálják a boldogtalanságot

Sokan kergetik megszállottan, és sokan gondolnak téves dolgokat a boldogságról.

GettyImages-184828956
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mit keres egy átlagember legtöbbször az életében? Becsapós a kérdés: a boldogságot. Sajnos azonban közben tévhitek sokasága taszítja őt vissza attól, hogy elérje.

A három leggyakoribb tévhitet Susan Krauss Whitbourne pszichológusprofesszor foglalta össze írásában. A szakértő szerint nehéz lenne visszakövetni, mikor és hogyan ivódott bele az emberekbe az a rögeszme, hogy bármi áron, de boldognak kell lenniük. A boldogság mint olyan, ettől az irracionális elképzeléstől válik negatív dologgá, hiszen ahelyett, hogy az ember a jó dolgokat élvezné, mindent a valóságtól elrugaszkodott sztenderd mércék szerint mér, ami elvonja tőle a boldogság megélésének lehetőségét.

Tévhitek a boldogságról

Whitbourne írásában a pszichológiában neves kutatók, Murat Yildirim és John Maltby elgondolására hívja fel a figyelmet, miszerint abban az esetben, ha az ember képessé válik megfordítani a perfekcionista hiedelmeit a boldogságról, könnyebben boldogul azokkal a szituációkkal, amelyek nem ütik meg az irreális elképzelései mércéjét.

Érdekes, de a három tévhit, amit a pszichológusprofesszor írásában idéz, szinte ugyanúgy hangzik, árnyalatukban mégis másak, nem egyformán nyomatékosak. Az értelmezést megkönnyítendő, kiemeljük a fő különbséget, amin érdemes elgondolkodni.

1. Mindig boldognak kellene lennem az életem minden területén.

2. Muszáj mindig boldognak lennem az életem minden területén.

3. Mindig boldognak kell lennem az életem minden területén.

Bármelyik mondatot is érzi magáénak valaki, egész biztosan téved, miután a "mindig boldogság" nyomatékosságától függetlenül is irracionális remény. Érdemes elvégezni egy érdekes önvizsgálatot: 1-től 7-ig kell pontozni, melyik mondattal mennyire ért egyet az ember, majd összeadni ezeket a számokat. Minél magasabb az eredmény, annál kevésbé racionálisak az elképzelései a boldogságról, és annál messzebb áll attól, hogy elérje.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végeztek is egy ilyen kísérletet. 166, átlagosan 40 éves felnőtt válaszolt, rájuk nézve melyik mondat mennyire igaz. Összesítve a legtöbben 7 és 17 pont közötti eredményt értek el, a magasabb eredmény pedig egyértelmű jele annak, hogy az érintett emberek a boldogtalanság felé vezető úton baktatnak.

A szakértő szerint hasznos elvégezni ezt a kis kísérletet, hiszen segít felmérni, hogy a boldogság elérése tekintetében milyen mértékben irracionálisak az ember elvárásai. Ez az első lépés a megtalálása felé: hogy nyitottá váljunk, elfogadjuk az élet örömeit, melyek jönnek, amikor jönnek, és egyáltalán értékelni tudjuk azokat, amikor jönnek.

Jóga a pozitív napért

A jóga a rossz hangulat ellenszere lehet, mert a nyugodt mozgás közben endorfin, azaz boldogsághormon termelődik.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük