Kire nem nézhet a várandós a régi babona szerint? Nyoma marad a gyereken, ha mégis megteszi
A várandósság misztikuma megmozgatta a régiek fantáziáját.

kismama
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amit nem tudtak megmagyarázni, vagy, amit szerettek volna, esetleg nem szerettek volna, azok kapcsán számos babonát és hiedelmet szőttek a régiek.

A várandósságról a régieknek még egyáltalán nem volt olyan sok ismeretük, mint a ma hétköznapi emberének. Misztikuma, egy új élet világra jövetelének csodája miatt nem is meglepő, hogy számos hiedelem és babona fűződik hozzá.

Hiedelmek és babonák a terhességről

A baba neme az egyik kulcskérdés a várandósok számára. Vajon miből lehet tudni, valakinek fia lesz, vagy lánya? A régiek úgy tartották, a has formája árulkodó tényező. Ha gömbölyded, akkor inkább valószínű a lány, ha hosszúkás, akkor a fiú születése.

A baba nemét cérnás jóslással is próbálták megtudni. Egy hosszabb cérnára tűt fűztek, és a has fölé lógatták. Ha a tű körbe-körbe kezdett mozogni, az lányt, ha pedig előre-hátra, az fiút sejtetett.

A kívánósság is árulkodó tényező a régi hiedelmek szerint. Az a kismama, aki inkább sós ételt enne, fiút hordhat a szíve alatt, aki pedig édeset, az lányt, így mondták.

Ami a kívánósságot illeti, a várandósnak arra feltétlenül vigyáznia kell a régi babona szerint, hogy, ha megkíván valamit, ne nyúljon az arcához, mert azon a ponton, ahol ő a saját arcát megérintette, nyom marad a babáén is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A régiek óva intették a kismamákat, ne nézzenek meg előnytelen külsejű embereket, vagy olyanokat, akiknek súlyos, látványos bőrbetegségük van, mert a baba ugyanúgy születhet meg. Ugyanezért volt tiltott számukra csorba szélű pohárból inni: úgy hitték, ferde szájú baba születését okozhatja.

Teríték nélküli asztalhoz azért nem ülhetett a kismama, mert az a gyerek kopaszon születését vetítette előre.  Varrogatni azért nem volt szabad a terhes nőknek, mert amiatt a baba nyaka köré tekeredhet a köldökzsinór. Ha a kismama letagadja a terhességét, a babona szerint a gyerek néma lesz, vagy sokára fog megtanulni beszélni.

Hiedelmek a szülésről

A szülésről, csak úgy, mint a terhességről, születtek bőven hiedelmek a régi világban. A szülés fizikai megpróbáltatása természetesen már akkor is foglalkoztatta az embereket. Egy hiedelem szerint a kismamáknak nem volt ajánlatos szűk szájú üvegből inni, mert az nehéz, hosszú szülést eredményezhetett a számukra.

Egy másik régi babona szerint a házhoz érkező bábának kést kell tennie az ágy alá, amin a kismama vajúdik. Így a bába a késsel elvágja a szülő nő fájdalmát. A könnyebb szülést segítette elő az is a babona szerint, ha a kismama férje csizmájában vajúdik.

Ezt is szeretjük