Kire nem nézhet a várandós a régi babona szerint? Nyoma marad a gyereken, ha mégis megteszi
A várandósság misztikuma megmozgatta a régiek fantáziáját.

kismama
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amit nem tudtak megmagyarázni, vagy, amit szerettek volna, esetleg nem szerettek volna, azok kapcsán számos babonát és hiedelmet szőttek a régiek.

A várandósságról a régieknek még egyáltalán nem volt olyan sok ismeretük, mint a ma hétköznapi emberének. Misztikuma, egy új élet világra jövetelének csodája miatt nem is meglepő, hogy számos hiedelem és babona fűződik hozzá.

Hiedelmek és babonák a terhességről

A baba neme az egyik kulcskérdés a várandósok számára. Vajon miből lehet tudni, valakinek fia lesz, vagy lánya? A régiek úgy tartották, a has formája árulkodó tényező. Ha gömbölyded, akkor inkább valószínű a lány, ha hosszúkás, akkor a fiú születése.

A baba nemét cérnás jóslással is próbálták megtudni. Egy hosszabb cérnára tűt fűztek, és a has fölé lógatták. Ha a tű körbe-körbe kezdett mozogni, az lányt, ha pedig előre-hátra, az fiút sejtetett.

A kívánósság is árulkodó tényező a régi hiedelmek szerint. Az a kismama, aki inkább sós ételt enne, fiút hordhat a szíve alatt, aki pedig édeset, az lányt, így mondták.

Ami a kívánósságot illeti, a várandósnak arra feltétlenül vigyáznia kell a régi babona szerint, hogy, ha megkíván valamit, ne nyúljon az arcához, mert azon a ponton, ahol ő a saját arcát megérintette, nyom marad a babáén is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A régiek óva intették a kismamákat, ne nézzenek meg előnytelen külsejű embereket, vagy olyanokat, akiknek súlyos, látványos bőrbetegségük van, mert a baba ugyanúgy születhet meg. Ugyanezért volt tiltott számukra csorba szélű pohárból inni: úgy hitték, ferde szájú baba születését okozhatja.

Teríték nélküli asztalhoz azért nem ülhetett a kismama, mert az a gyerek kopaszon születését vetítette előre.  Varrogatni azért nem volt szabad a terhes nőknek, mert amiatt a baba nyaka köré tekeredhet a köldökzsinór. Ha a kismama letagadja a terhességét, a babona szerint a gyerek néma lesz, vagy sokára fog megtanulni beszélni.

Hiedelmek a szülésről

A szülésről, csak úgy, mint a terhességről, születtek bőven hiedelmek a régi világban. A szülés fizikai megpróbáltatása természetesen már akkor is foglalkoztatta az embereket. Egy hiedelem szerint a kismamáknak nem volt ajánlatos szűk szájú üvegből inni, mert az nehéz, hosszú szülést eredményezhetett a számukra.

Egy másik régi babona szerint a házhoz érkező bábának kést kell tennie az ágy alá, amin a kismama vajúdik. Így a bába a késsel elvágja a szülő nő fájdalmát. A könnyebb szülést segítette elő az is a babona szerint, ha a kismama férje csizmájában vajúdik.

Ezt is szeretjük