Telt vagy sovány betűkkel írsz?
Érzelmi gátjaidat leplezi le!
Tényleg olyan oldott vagy, amilyennek mutatod magad, vagy belül valami megakadályoz, hogy jól érezd magad?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A grafológiában nem csupán az egyes betűk formája és mérete, hanem az írás egésze árulkodik személyiségedről, jellemedről, karakteredről. Ahhoz, hogy minél pontosabb képet kaphass önmagadról, esetleges félelmeidről, gátlásaidról, meg kell vizsgálnod írásod teltségét vagy éppen soványságát.

A betűk, illetve a szóközök átlagos szélessége 2,5-3,5 milliméter. Írásod szűk, ha a betű magassága nagyobb, mint a szélessége, és széles, ha a magassága kisebb, mint a szélessége. Cikkünkben ehhez adunk egy kis útmutatót. Mindez pusztán csak ízelítő, alaposabb jellemrajzot grafológustól várhatsz.

Telt vagy sovány betűk?

Telt betűk - érzelemgazdagság

A teltség gömbölyűségre törekvő betűformákat jelent. A telt írásban gyakoriak a hurkok, vagyis ívelt, lágy vonalvezetés jellemzi. A teltség egyértelműen az érzelmi szféra túlsúlyát jelzi az értelmivel szemben. Melegségre, fantáziára, nyitottságra utal - a betűket a vágyképek sokasága tölti meg. Általában a kedélyes, melegszívű, közvetlen ember írása ilyen. Túlnyomórészt nőkre jellemző ez a típusú vonalvezetés, mely az érzelmek szabad áramlását jelzi.

Sovány betűk - zárkózottság

A telttel szemben a sovány írás hangsúlyozott absztrakciós készségre, tárgyilagosságra, szárazabb, zárkózott személyiségre utal.

Ha az elméleti gondolkodás az érzelmek rovására megy, az mintegy fogyasztja a formákat, betűid soványak lesznek. Bár az ilyen jellegű vonalvezetés inkább a férfiak sajátja, ha a te írásodra is jellemző, könnyen lehet, hogy gátolt érzelmekre, illetve száraz személyiségre utal.

Széles vagy szűk írás?

Széles írás - rugalmas, nyitott személyiség

A tágasság az ösztönökkel, a tudatalattival áll kapcsolatban. A tág írásban gyorsabb az előrehaladás, így mozgékonyabb hatást kelt, mint a szűk. Ennek megfelelően oldottabb személyiségre utal.

A széles írás a határtalanhoz, a nagy távolságokhoz való vonzalmat mutatja. Egyúttal azt is jelzi, hogy ellenérzésed van a bezárt, szűk helyekkel, szituációkkal szemben. Nem jellemzőek rád az érzelmi korlátok, rugalmas, nyitott ember vagy.

Emellett a széles írás a koncentráció hiányából is fakadhat, ezért pontatlanságra, felületességre is utalhat, amennyiben gyenge koordinációjú, ernyedt vonalvezetésű az írás. Mindezt megerősíti, ha rendszeresen kihagysz betűket, vagy elfelejted kitenni az ékezeteket.

Szűk betűvetés - érzelmi akadályok, szorongás

A szorosság olyan mozgásmód lecsapódása, mely nehezebben jut előre, így veszít oldottságából és lendületéből. A szűk írás tehát olyan állapotokat fejez ki, melyekben a cselekvést, a gondolkodást vagy az érzelmeket valami akadályozza.

A gátoltság intenzitása a szűkítés mértékében érhető tetten: minél szorosabban írod egymás után a betűket, annál komolyabb érzelmi akadályokra utal. Mindez a gátoltság fakadhat fegyelmezettségből, önuralomból - mely a személyiség tudati részéhez köthető -, de származhat a tudattalan szinten jelentkező szorongásból is.

Ugyanakkor az írást szűkítő tendencia önfegyelmet, koncentrációt is jelez. Utalhat alaposságra, pedantériára. Továbbá a szűk formában a saját érdekekhez való túlzott kötöttség, az önző viselkedés is megnyilvánul.

Cikkünk W. Barna Erika Beszél az írás című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük