Ezt kell csinálni, ha véletlenül jetibe botlik az ember: a hivatalos szabályok

Nem vicc, ilyen szabályzat tényleg létezik. Pontról pontra megmutatjuk.

jeti-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fülvédős, békatalpas, Dolák-Saly Róbert alakította jeti, akinek Besenyő Pista bácsi postán küldi a kakaós csigát, gyorsan az emberek szívébe lopja magát, noha a jeti megnevezés a valóságban valami jóval rémisztőbb fantomlényt takar.

Fantomlényt, hiszen, ha többen állítják is, hogy látni vélték, létezésére nincs bizonyíték. A hegyi szörnynél reálisabb magyarázatot keresők a beszámolók alapján megmaradt emberszabásúra, ismeretlen főemlősre vagy megtévesztő nyomokat hagyó medvére gyanakodnak.

Vannak, akik a jetinek tulajdonított lábnyomokkal és fészkekkel próbálnak fizikai bizonyítékot adni a jeti létezésére, Nepálban, egy kolostorban pedig egy állítólagos jetiskalpot is őriznek egy gondosan lezárt vitrinben.

A jeti, mint rettenetes havasi lény hosszú ideje a nepáli kultúra része. A jeti szó a tibeti yeh-teh megnevezésből származik, mely furcsa módon kicsi, emberszerű állatot jelent. A nyugati civilizációban ennek ellenére jól megtermett, szőrös, hatalmas végtagokkal rendelkező, óriásmajomra emlékeztető kép él a jetiről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit kell tenni, ha jetibe botlik az ember?

A sok észlelés egyik eredményeként különös szabályzat született az USA-ban. 1953-ban brit és amerikai hegymászók Nepálból, Mount Everest-expedíciójukról azzal az állítással tértek haza, hogy jetinyomokat láttak a hóban, és egyéb, jeti jelenlétére utaló jeleket is találtak útjuk során.

Hatalmas szenzációként robbant a hír a lapokban, és kezdetét vette egy mindent elsöprő jetiőrület, majd 1959-ben megszületett az a hivatalos szabályzat, mely megfogalmazza, mit tegyen egy jeti-expedícióra érkező nyugati felfedező, illetve a mindenkori nyugati turista, aki Nepálba látogatva esetleg jetivel találná szemben magát.

szabalyzat

A szabályzat - tartalmilag - a következő három pontból áll.

1. A jetikereső expedícióra érkezők 5000 rúpia díj megfizetésére kötelesek a nepáli kormány részére.

2. Ha valaki megtalálná a jetit, lefotózhatja vagy elkaphatja azt, de nem lőheti le, vagy olthatja ki más módon az életét, csakis végső esetben, önvédelemből. A becserkészett állatot élve vagy holtan, illetve a róla készült fotókat is azonnali hatállyal el kell juttatni a nepáli kormány részére.

3. A jeti észlelését kizárólag a nepáli kormány hozhatja nyilvánosságra. A sajtó értesítése szigorúan tilos, csakis a nepáli kormány engedélyével történhet meg.

A fenti pontokat először állítólag a nepáli kormány fogalmazta meg, Amerika csupán átvette azokat. Bárki is írta le elsőként, az amerikai hatóság leszögezte, a szabályzat nem jelenti azt, hogy az USA hivatalos álláspontja az lenne, hogy a jeti valóban létezik.

Ezt is szeretjük